Classificació per al Mundial

El nyap de TVE: ESPANYA vs. kosovo

  • La retransmissió de l’ens públic va seguir les indicacions del Govern per presentar el partit com el duel entre un país i una federació

  • Els comentaristes van utilitzar la fórmula «equip de la federació de futbol de Kosovo» en lloc de «Kosovo» a seques al ser un Estat no reconegut per Espanya

  • L’ús de les majúscules als rètols per referir-se a ‘la Roja’ i les minúscules per al rival va resultar grotesc.

El nyap de TVE: ESPANYA vs. kosovo
3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Havien rebut indicacions des de fa dies i la retransmissió de TVE va complir l’objectiu. Des del Ministeri de Cultura i Esports i la RFEF es van marcar les bases d’una producció i emissió d’un partit peculiar. D’un duel històric davant un Estat no reconegut pel Govern espanyol. La idea era clara: el partit havia de semblar el xoc entre un país (Espanya) i una federació (la de Kosovo). Els mitjans per aconseguir-ho van ser diversos, algun bastant matusser.

«España se enfrenta al equipo de la federación de fútbol de Kosovo esperando no sufrir tanto como en los dos anteriores partidos, que vaya semana llevamos». Aquesta va ser l’obertura de Juan Carlos Rivero, el narrador del xoc, que va donar pas immediatament al ‘Chapi’ Ferrer. La primera missió estava complerta: no utilitzar ‘Kosovo’ a seques per referir-se al rival de ‘la Roja’. 

Aplicats en l’objectiu 

Aquesta era la primera indicació del document que es va fer arribar als treballadors de l’ens públic. Inicialment, es va suggerir la utilització de la fórmula «territori de Kosovo», però aquesta nomenclatura va causar un tremend enuig de l’adversari després d’un tuit de la federació espanyola el 9 de març. Amb «equip de la federació de Kosovo» la cosa va quedar una mica més suavitzada. Va ser l’opció favorita de Rivero, molt aplicat a l’hora d’evitar qualsevol distracció, mentre l’exblaugrana es va decantar gairebé sempre per «equip kosovar». 

Aquesta va ser, precisament, l’expressió que es va utilitzar a la megafonia de La Cartuja a l’hora d’anunciar l’alineació del conjunt del veterà Bernard Challandes. Abans, als videomarcadors de l’estadi, es va optar per posar els escuts de les dues federacions. Tot es va cuidar al detall per mantenir les normes de la FIFA, però deixant clara la diferència existent entre una selecció i una altra no reconeguda com a Estat independent pel Govern espanyol. 

Marcador surrealista

On es va veure amb més surrealisme aquest afany va ser en l’ús dels rètols, tant a l’anunciar les alineacions («SPAIN» i «kosovo»), com al clàssic marcador del partit situat al vèrtex superior esquerre «(ESP-kos»). Aquesta utilització de les majúscules i minúscules, també inclosa en les recomanacions del Govern, va ser un recurs bastant matusser. 

Un dels moments més esperats era el dels himnes. En aquest cas es va optar per una solució molt genèrica. Ni es va citar Espanya ni Kosovo. «Els himnes del partit» va ser el gir escollit. Zero risc. En primer lloc va sonar la melodia del rival de ‘la Roja’; després va arribar el torn espanyol, en aquest cas sense la clàssica imatge de Sergio Ramos entre els 11 elegits mirant cap al cel.

¿Exemple per a Catalunya?

Notícies relacionades

No hi va haver ni un sol representant del Madrid en l’alineació de Luis Enrique. Però això era el de menys. Tampoc importava massa el joc sobre la gespa en un partit que ja es presumia senzill per a Espanya davant el rival més fluix del grup, la selecció número 117 de la FIFA, l’exprovíncia sèrbia, en la qual molts veuen un exemple per als somnis de l’independentisme català. 

Espanya no va presentar en el seu moment cap petició per evitar Kosovo en el sorteig de la fase de classificació del Mundial, una cosa que sí que van fer Sèrbia, Rússia i Bòsnia. A la cerimònia, als kosovars els va tocar el grup A, però ja hi havia Sèrbia i es va moure al B, on hi havia ‘la Roja’. El conflicte estava garantit davant un país que forma part de la FIFA des del 2016 i es va declarar independent de forma unilateral el 2008 amb el recolzament dels EUA.  

Temes:

Kosovo