ACTUALITAT BLAUGRANA

La jutge recrimina al Barça que no li entregués documentació del ‘Barçagate’

  • Els primers requeriments van ser efectuats per la magistrada quan Bartomeu encara era president

  • La togada qüestiona l’auditoria encarregada pel club i sospita que l’exmandatari la va intentar controlar

  • Atribueix als dos principals acusats imposar la contractació a un grup d’empreses

La jutge recrimina al Barça que no li entregués documentació del ‘Barçagate’
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge Alejandra Gil, que investiga l’expresident del Barça, José Maria Batromeu i tres dels seus directius per presumpta administració deslleial i corrupció en els negocis, recrimina al FC Barcelona que no li entregués documentació sobre el ‘Barçagate’, malgrat diversos requeriments, segons la interlocutòria en la qual justifica les entrades i registres practicats l’1 de març passat, entre els quals a les oficines del club blaugrana. La resolució, a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, qüestiona també l’auditoria interna elaborada per PwC per encàrrec del club i aprofundeix en la sospita que l’anterior mandatari de l’entitat, juntament amb el director general Òscar Grau, «van intentar controlar en tot moment» el contingut de l’esmentat informe, «limitant la informació que pogués arribar a la resta dels membres de la junta directiva».

La magistrada recorda que el juny del 2020, quan Bartomeu encara era president del club, es va requerir al Barça, així com PwC, l’entrega de documentació. El FC Barcelona, no obstant, va presentar informació incompleta, per la qual cosa va haver d’insistir «en diverses ocasions». Malgrat això, segons la togada, el club no va cedir i, per això, va ser necessari escorcollar les oficines del club.

En concret, el jutjat va sol·licitar al FC Barcelona contractes amb empreses a les quals se’ls va encarregar la supervisió de les xarxes socials i la creació de comptes per atacar els adversaris de la junta directiva, així com factures, rescissions «unilaterals» de compromisos i informes redactats per les esmentades societats, entre les quals I3 Ventures, i altres dades.

Eludir els sistemes de control

La jutge remarca en la seva interlocutòria que «hi ha indicis» que Bartomeu i la seva mà dreta Jaume Masferrer «van imposar la contractació», en nom del club blaugrana, dels serveis amb una sèrie d’empreses del grup Nicestream. Ho van fer, prossegueix, «d’una manera fraccionada» en partides de 200.000 euros, malgrat que era el mateix encàrrec i serveis, amb «la finalitat d’eludir els sistemes de control i fiscalització» interns de l’entitat. En aquest sentit, detalla que es va pactar un preu superior al del mercat i que, a més de la supervisió de les xarxes socials, «l’encàrrec incloïa també la realització d’una campanya de desprestigi a les xarxes socials contra persones crítiques amb la gestió de Bartomeu i contra possibles adversaris d’aquest en la cursa per la presidència».

Notícies relacionades

La magistrada afegeix: «La contractació, es pot dir, va tenir lloc sense que ho sabés el Barcelona com a tal, sinó que es va fer a instàncies» de l’expresident i del seu segon. Per tant, no va decidir la junta directiva i es «van ocultar i no van passar» pels organismes de control, que van ser «voluntàriament esquivats amb la col·laboració «directa» d’Oscar Grau, director general del club, i Román Gómez Ponti, cap dels serveis jurídics, que també van ser detinguts i després posats en llibertat.

La interlocutòria ressenya que es van autoritzar els pagaments en una sola vegada i al principi de temporada i «no deixa de ser estrany» que s’autoritzessin aquests abonaments «sense revisar els informes» realitzats. «Que els pagaments siguin sol·licitats des de la part més alta de la cúpula directiva resulta, de fet, si més no curiós», insisteix la jutge, que també resumeix l’informe de la ‘compliance’ de l’entitat, Noelia Romero, que va descobrir irregularitats, i que va ser acomiadada.