Jocs Olímpics del 2012

Se suïcida l’exentrenador olímpic de gimnàstica dels EUA acusat d’abusos sexuals

John Geddert tenia com a metge Larry Nassar, que va ser condemnat a 175 anys de presó pel cas

Havia de comparèixer davant del tribunal aquest dijous per les acusacions de diverses joves

Se suïcida l’exentrenador olímpic de gimnàstica dels EUA acusat d’abusos sexuals
3
Es llegeix en minuts

John Geddert, entrenador de l’equip de gimnàstica femenina dels Estats Units als Jocs Olímpics de 2012, es va suïcidar aquest dijous després de ser acusat d’agressió sexual contra múltiples joves, segons va informar la fiscalia de l’estat de Michigan. Geddert havia de comparèixer davant el tribunal aquest dijous.

«La meva oficina ha sigut notificada que el cos de John Geddert ha sigut trobat aquesta tarda després de treure’s la vida», va dir la fiscal estatal, Dana Nessel, en un missatge al seu compte de Twitter. «Aquest és un tràgic final per a una tràgica història per a totes les persones involucrades», va afegir la fiscal, sense donar més detalls dels fets.

Geddert, de 63 anys, havia d’afrontar aquest dijous 24 càrrecs per abusos físics, verbals i sexuals a una vintena de víctimes comesos entre el 2008 i el 2018 al seu club de gimnàstica Twistars, situat a prop de Lansing (Michigan). En aquest club treballava com a metge Larry Nassar, exmetge de l’equip nacional de gimnàstica, que va ser protagonista d’un dels escàndols més grans de l’esport nord-americà al saber-se que va abusar sexualment de més de 200 atletes al llarg de dues dècades, delictes pels quals va ser condemnat el 2018 a entre 40 i 125 anys de presó.

Lesions a les seves atletes

La fiscalia imputava a l’exentrenador dos càrrecs d’agressió sexual en primer grau, tots dos relacionats amb una atleta no identificada d’entre 13 i 16 anys, amb penes que podien arribar fins a la cadena perpètua. A més, la fiscalia al·lega que el tracte que Geddert donava a les joves gimnastes podia constituir tràfic de persones «ja que pel que sembla sotmetia les seves atletes a treballs o serveis forçats en condicions extremes que contribuïen que patissin lesions i danys».

«Llavors Geddert no va fer cas de les lesions que li van ser reportades per les víctimes i va utilitzar la coacció, la intimidació, les amenaces i la força física per aconseguir que actuessin al nivell que esperava», va assenyalar la fiscalia.

Geddert va ser investigat arran de les seves estretes relacions personals i professionals amb Nassar, que solia cometre els abusos amb el pretext dels seus tractaments mèdics. Entre les víctimes de Nassar hi va haver diverses gimnastes d’alt nivell, com la quatre vegades campiona olímpica Simone Biles. Moltes d’aquestes joves van acusar Geddert, que també era entrenador personal de la gimnasta Jordyn Wieber, d’obligar-les a sotmetre’s als tractaments de Nassar. 

Suspès des del 2018

Arran de la investigació contra Nassar, la federació nord-americana (USA Gymnastics) va suspendre el 2018 Geddert, que immediatament va anunciar que es retirava i va negar tenir coneixement dels delictes del metge. No obstant, durant les audiències del judici de Nassar, en què unes 200 dones, adolescents i familiars de víctimes van presentar els seus impactants relats personals, gimnastes de Twistars van denunciar haver suportat abusos físics i verbals per part de Geddert.

Amy Preston, mare d’una víctima de Nassar no identificada que va ser entrenada a Twistars, va dir al tribunal que la seva filla va ser víctima d’abús emocional per part de Geddert i que aquesta situació va ser explotada per Nassar per guanyar confiança amb la jove gimnasta. «John Geddert es comportava tan brutalment com es diu, i Larry era tan amable, una combinació que va resultar ser molt tòxica i letal», va descriure Preston.

Geddert també estava acusat de fer declaracions falses o enganyoses a les autoritats que investigaven Nassar, al negar el seu coneixement dels delictes. La fiscalia va remarcar que aquest era l’únic càrrec contra Geddert específicament vinculat a Nassar i que, fora d’això, «els delictes que se li imputen al senyor Geddert són propis». 

215 milions per a les víctimes

Notícies relacionades

Després de la sentència de Nassar, la federació de gimnàstica nord-americana va oferir un pla d’indemnitzacions per una suma total de 215 milions de dòlars que va ser criticat per algunes víctimes, entre les quals Simone Biles i la també medallista olímpica Aly Raisman, que van reclamar una investigació independent per determinar si hi va haver altres responsables de permetre els abusos.

Aquests casos no van ser els únics escàndols al voltant de l’exitós equip de gimnàstica nord-americana. L’abril del 2020, l’exentrenadora Maggie Haney va ser suspesa durant vuit anys per abusos verbals i maltractaments a atletes, a qui arribava a obligar que s’entrenessin tot i que patissin lesions.