Rússia, després de la sanció per dopatge: entre la indignació oficial i les critiques al Govern
- Dirigents russos de l’esport critiquen la prohibició que els esportistes locals participin sense bandera en Jocs Olímpics i campionats
- Alguns comentaristes i esportistes denuncien la tolerància generalitzada en l’esport local cap al dopatge i els seus protagonistes
Krasnaya Polyana (Russian Federation) - (FILE) - The Doping Control Station in the Laura Biathlon Center during the Sochi 2014 Olympic Games in Krasnaya Polyana Russia 21 February 2014 (re-issued on 17 December 2020) Russia has been banned from competing in the Tokyo Olympics in 2021 and the 2022 FIFA World Cup in Qatar due to state-sponsored doping the Court of Arbitration for Sport (CAS) has ruled on 17 December 2020 (Rusia Tokio Catar) EFE EPA HENDRIK SCHMIDT Local Caption 53938430 /
Un país dividit davant les sancions, entre una majoria indignada i una minoria que insta l’esport rus a fer examen de consciència. Un dia després que el Tribunal d’Arbitratge Esportiu prohibís als esportistes de Rússia competir sota la seva bandera en Jocs Olímpics i campionats mundials que tindran lloc en els pròxims dos anys, dirigents esportius, d’una banda, i comentaristes especialitzats, de l’altra, ha respost de manera radicalment diferent al càstig imposat. Els primers han condemnat la decisió, tot i que han respirat alleujats al comprovar que la temporalitat del correctiu es reduïa a dos anys, en lloc de quatre. Els segons han criticat la tolerància que existeix en el món de l’esport rus cap al fenomen del dopatge d’Estat i cap als seus protagonistes.
En roda de premsa tot just conèixer-se el veredicte, Stanislav Pozdniakov, president del Comitè Olímpic Rus, va proclamar la seva «satisfacció» pel fet que la durada del veto es redueixi a la meitat, tot i que alhora va mostrar la seva indignació que no es permeti al president de Rússia, Vladímir Putin, assistir a competicions esportives durant aquest període de temps. «És inacceptable», va etzibar. Konstantin Kosatxov, president del comitè per a l’esport en el Consell de la Federació (Senat), ha acusat el TAS de «comportament no esportiu». Ievgueni Trefílov, exentrenador de l’equip femení d’hoquei sobre gel, ha parlat de catàstrofe. «Les notícies són molt dolentes», ha assegurat, tot i que ha evitat instar al boicot a les pròximes cites olímpiques en les quals els russos hauran de competir com a esportistes neutrals. «S’hi ha de participar i vèncer», ha instat.
«És un càstig»
«Molts parlen que el TAS ha imposat un càstig bastant suau, però de qualsevol manera és un càstig», ha valorat Valeri Sisoiev, membre del Comitè Olímpic Rus, abans de demandar a les autoritats esportives del seu país que investiguin la possibilitat de plantejar nous recursos judicials, i si es dona el cas, la utilitzin. Algunes idees surrealistes per eludir el veto també han circulat entre la dirigència russa, incloent-hi la proposta d’Anatoli Lokot, alcalde de Novosibirsk, la tercera ciutat de Rússia. «Proposo una resposta asimètrica: en les pròximes competicions, utilitzar com a símbol del nostre equip la bandera de l’URSS, que va derrotar l’Alemanya nazi en la gran guerra pàtria», que és el nom que rep a Rússia la segona contesa mundial.
Notícies relacionadesEntre la plèiade de veus enutjades també s’han fet escoltar a Rússia en les últimes hores les opinions de comentaristes i experts que treballen per a mitjans de premsa independents que denuncien la tolerància envers el fenomen del dopatge i el reconeixement nacional que han continuat rebent els implicats en els successius escàndols. Un d’ells és Aleksei Avdojin, que ha publicat en Sports.ru, el principal portal esportiu del país, un extens article crític amb les autoritats esportives del seu país. «És un problema de mentalitat; a Rússia, aquell esportista que han ‘caçat’ prenent substàncies prohibides, en lloc de merèixer la repulsa i suscitar vergonya, el que provoca és llàstima», ha denunciat Avdojin en una conversa amb EL PERIÓDICO.
Avdojin denuncia els casos de nombrosos esportistes involucrats en escàndols, que han seguit vinculats amb el món de l’esport, ja sigui com a entrenadors o com a directius. «A Rússia no hi ha una llei que inhabiliti definitivament i de per vida els tramposos», ha criticat el comentarista.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Crisi interna Bosch recolza una tercera candidatura en la carrera per liderar ERC
- REIVINDICACIÓ Els veïns de Ciutat Vella se n’atipen del "suplici" de l’oci nocturn
- Nova temporada a 3Cat Un nou concurs amb Micky Núñez
- Una lesió preocupant El misteri del turmell que no es cura
- Educació congela la recuperació de la sisena hora i les classes de tarda a l’ESO
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Carnet de conduir La DGT avisa: s’acosten canvis per als més grans de 65 anys
- Salut i feina Tornada a la rutina o estrès després de vacances
- RODALIES Enrenou entre alcaldes de Tarragona per les obres del túnel de Roda de Berà
- Presons Els reclusos amb delictes de sang podran treballar a la cuina