MANIFESTACIÓ A SANT JAUME

L'esport català, contra els Jocs de la Fam

«Que el Govern obri les ulls i vegi que el teixit esportiu d'aquest país està a l'uci», ha clamat Gerard Esteva, president de l'UFEC

manifestacion del sector deportivo en placa sant jaume / periodico

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’esport català ha fet retrunyir la seva veu a les portes de la Generalitat, encara sota el ressò dels Jocs de la Fam iniciats pel Govern per tenir accés als ajuts d’autònoms

«Hi ha diners per a agències espacials i collonades així però no per als autònoms. Als que ajudem la gent se’ns riuen a la cara», clamava en Jofre, copropietari de BCN Padel Academy, un dels molts autònoms que va perdre la carrera dels 2.000 euros en ajuts. «És molt bonic dir que tens ajuts de 20, 30 o 40 milions però de què serveix», coincidia en Xavi, el seu soci. 

Mentre operaris intentaven treure les taques de pintura de la façana de la Generalitat de la protesta de diumenge pel tancament de bars, la plaça s’ha omplert d’una marea d’estics, raquetes, pilotes de futbol i bàsquet, quimonos, patins, bicis i botes de muntar que representaven a un sector de l’esport en peu de guerra. Més de 1.000 persones s’han distribuït al costat dels punts liles amb el seu nom al centre de la plaça i ensenyant cartells de «som servei essencial» i «volem competir». La manifestació ha sigut tan ordenada en l’organització com contundent en els parlaments, reivindicant la reobertura immediata de les instal·lacions esportives.

«Que el Govern obri les ulls i vegi que el teixit esportiu d’aquest país està a l’uci», ha clamat Gerard Esteva, president de l’UFEC. En un discurs caldejat ha reclamat «fets i no paraules boniques» i ha interpel·lat directament el conseller d’Interior, a la de Salut i a la Presidència i el vicepresident Pere Aragonès. «Prou de promeses, volem solucions. Prou de fustigar el sector de l’esport. Que s’ho gravin a foc: Catalunya serà esportiva o no serà».

En les intervencions s’ha recordat que hi ha 80.000 persones que viuen de l’esport a Catalunya, que moltes famílies porten més de sis mesos en erto, que si no hi ha una solució abans de final d’any 25.000 poden haver perdut la feina i que cada mes que estan tancats es perden 220 milions d’euros. S’ha carregat contra les mesures contradictòries, i s’ha lamentat que mentre es tanquen clubs i gimnasos, platges, muntanyes i parcs estan omplerts. I també que tenir parat l’esport base és un perjudici per als nens i per a les famílies i han destacat la incidència de l’esport en l’àmbit de la salut mental.

«Jo tenia depressió i el ball em manté la ment clara. Jo i la meva dona fem ball en cadira de rodes, i un error meu i caiem a terra. Se t’aclareix la ment, t’activa i et fa reviure», explica Ángel Miralles mentre lluu orgullós el xandall de Flipball i espera que el Govern aixequi les restriccions per tornar fer el que més li agrada. 

Notícies relacionades

També es veien les mascaretes del Dojo Solsona, que Jorge Monteagudo i la seva dona intenten mantenir com poden malgrat que abans del tancament l’afluència havia baixat ja molt mentre que a les despeses fixes s’afegien els de desinfecció i adequació de les instal·lacions. L’Anna i en Jose, de l’Hípica Solitierra,  explicaven com els ha baixat la facturació i que, tot i que de moment podien alimentar als cavalls i ells també, la situació era preocupant.

La majoria dels consultats insistien a recordar que l’esport és segur, diuen que només un 0,28 dels contagis es donen en l’àmbit esportiu i reclamen ajuts directes ja. Tot i que saben que difícilment el guanyaran aquesta setmana, no pensen parar fins a guanyar el partit.