Països Baixos - Espanya (1-1)

Escàs empat d'Espanya davant els Països Baixos

La selecció de Luis Enrique es queda amb gol de Canales com a únic premi en un partit que va acabar sense control

Soccer Football - International Friendly - Netherlands v Spain - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - November 11, 2020 Spain’s Sergio Canales scores their first goal Pool via REUTERS/Dean Mouhtaropoulos

Soccer Football - International Friendly - Netherlands v Spain - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - November 11, 2020 Spain’s Sergio Canales scores their first goal Pool via REUTERS/Dean Mouhtaropoulos / DEAN MOUHTAROPOULOS (Pool via REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Alejandro García
Alejandro García

Periodista

ver +

En un Països Baixos - Espanya a l’Estadi Johan Cruyff, l’imperdonable hauria sigut que s’hagués vist un forrellat. Els entrenadors no proposen això i el propi és el que es va veure: dos equips van prioritzar la seva aposta ofensiva, amb sistemes disposats per tenir la pilota, atacar a través de la passada i pressionar al camp del rival. 

Amb l’inevitable ambient d’amistós que va rebaixar la intensitat de faltes, la brega i els nivells de tensió, el futbol es va anar obrint pas a base de superar amb freqüència les primeres línies pressió de dos conjunts amb tant criteri amb la pilota com deficiències en el robatori. Així va ser millor en el primer temps una Espanya que mancada de rematada que es va quedar amb un gol de Canales com tot el bagatge en gols d’una proposta de joc més atractiva que eficaç. 

El rendiment de l’equip neerlandès va fer justícia a l’atreviment de Frank de Boer amb un onze molt reconeixible, amb noms ofensius i una aposta pel talent, amb el barcelonista De Jong i l’objectiu culer Memphis Depay, sense poder per contrarestar el joc de combinació espanyol. Va ser l’antítesi d’aquell equip de joc violent que deu anys enrere va perdre davant Espanya la final del Mundial 2010, en la qual l’actual seleccionador era assistent de Van Marwijk. 

El partit havia de servir per provar coses amb la vista posada en l’Eurocopa del pròxim estiu i Luis Enrique, amb una alineació més alternativa que el seu rival, va deixar de banda el seu nou gir cap a un atac amb extrems molt clars per tornar a col·locar jugadors amb més tendència a jugar per dins. 

L’encarregat de la rematada era un Morata que arribava en estat de gràcia golejador amb la Juventus i que es va quedar sense marcar però va ser el millor espanyol, amb la connivència de Canales, mentre va ser al camp. Morata es va associar amb molt èxit i una clarividència poques vegades exhibida, impulsada per una confiança desbordant. En una d’aquestes accions va generar el gol espanyol, amb recepció, conducció i passada decisiva per a un Canales que va creuar la pilota amb certesa a la xarxa. 

La selecció espanyola va jugar molts minuts a plaer, amb l’oposició justa, aquest context en el qual surten a col·lació les millors virtuts del projecte de Luis Enrique: domini, possessió, moltes passades i verticalitat, amb menció especial per a Canales. 

De Jong i Memphis 

Freenkie de Jong, que va jugar 45 minuts, va ser el rematador del joc neerlandès, protagonistes dels únics detalls de verticalitat del seu equip en el primer temps. A l’inici del segon període, amb quatre canvis, va arribar l’empat neerlandès després d’una fallada de la línia defensiva a l’hora d’aclarir un centre sense massa perill que va acabar en un Van de Beek lliure de marca en el segon pal.

En aquells minuts, en els quals Espanya va amenaçar de perdre per complet el control del partit, va començar a aparèixer Memphis Depay per qualsevol part de l’atac i va tenir la millor ocasió neerlandesa per guanyar.

Va debutar com a internacional Marcos Llorente i el seu company Koke, que ha passat d’anys sense anar a la selecció a portar el braçalet de capità, prova del seu bagatge amb Espanya, va encadenar minuts de joc excels en el segon temps, amb passades decisives, arribades a l’àrea i un comandament en el joc que va tornar la iniciativa a l’equip de Luis Enrique.

Notícies relacionades

Amb els canvis, de nou amb extrems i Ferrán com a fals 9, la selecció va transitar per minuts sense gaire control ni continuïtat en el joc d’atac, però amb jugades prometedores que, com gairebé sempre, acaben lluny del gol. 

Abans de la mitja hora, Gayà se’n va haver d’anar a la banqueta amb un cop a la part alta de l’ull esquerre després d’un cop de cap amb Hateboer, aparentment atordit i amb una profunda bretxa a la cella que va necessitar punts de sutura.