Enrich i Luna no aniran a la presó pel seu vídeo sexual

Rebaixada de cinc a dos anys la petició de presó per als futbolistes després de reconèixer que no hi va haver consentiment i demanar perdó a la víctima

Fiscalia i acusació reclamen també dos anys per a Eddy Silvestre per difondre la gravació que es va fer viral

zentauroepp36698671 deportes enrich luna191205185552

zentauroepp36698671 deportes enrich luna191205185552

7
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri Fiscal i l’acusació particular han rebaixat de cinc a dos anys la seva petició de presó per als futbolistes Sergi Enrich i Antonio Luna per gravar i difondre un vídeo mantenint relacions sexuals amb una noia, sense el consentiment d’aquesta, el 18 d’abril de 2016, després de demanar perdó els acusats. Tots dos han admès que mai van tenir el consentiment de la jove per gravar, i que fins i tot li van donar a entendre que havien esborrat la gravació, i han aportat una indemnització de 110.000 euros.

A més, sol·liciten dos anys més de presó i 30.000 euros en concepte de reparació de mal causat per al també futbolista Eddy Silvestre per difondre el vídeo, que es va fer viral cap a octubre del mateix any en què van ocórrer els fets.

Enrich, Luna, Silvestre i la víctima han declarat aquest dimecres, l’última a porta tancada, en el judici que s’ha celebrat al Jutjat Penal número 3 de Sant Sebastià i que, després de les proves testificals, pericials i conclusions, seguirà aquest dijous a la tarda per a la presentació d’informes.

A la sessió d’aquest dimecres, que s’ha prolongat durant unes cinc hores, també han declarat diversos testimonis, ‘ertzaines’ i la metge psiquiatra encarregada de la pericial psicològica.

La Fiscalia de Guipúscoa i l’acusació particular que exerceix la víctima demanaven inicialment per als dos jugadors, que militaven a l’Eibar S. D. en el moment dels fets, cinc anys de presó per un delicte contra la intimitat recollit a l’article 197 del Codi Penal, per gravar unes imatges sense el consentiment d’un tercer, pena que han rebaixat a dos anys per l’atenuant de reconeixement dels fets i petició de perdó públic a la víctima. A més, sol·liciten dos anys més de presó per a Silvestre per difondre el vídeo. La declaració de la víctima s’ha realitzat a porta tancada.

Enrich ha admès els fets, que es van esdevenir en el que llavors era el domicili de Luna a Eibar, la nit del 18 al 19 d’abril del 2019, quan tots dos van mantenir relacions sexuals amb una jove i ho van gravar en vídeo amb el seu telèfon mòbil, malgrat que la noia els va demanar que no ho fessin.

«No va consentir la gravació», ha reconegut, per afegir que ara «no pot ni mirar el vídeo, que els acusats han visionat abans de l’inici de la vista, perquè les imatges «són dures». Després de demanar perdó a la víctima, Enrich ha afirmat que el dia 19 ell i Luna van enviar el vídeo al seu llavors company d’equip Eddy Silvestre, cosa que ha qualificat com «un altre error».

«Era un company amb el qual ens aveníem, fèiem coses junts i teníem aquesta confiança», ha assenyalat. A més, ha indicat que posteriorment va passar els vídeos i fotos que tenia al seu mòbil, que va perdre aproximadament un parell de mesos després, a l’ordinador.

L’acusat ha incidit que la víctima va manifestar clarament que no volia ser gravada i també ha assegurat que, tant ell com Luna, van tenir «clar al cent per cent» que qui el va difondre va ser Silvestre, que era l’únic, a més d’ells, que el tenia, segons ha explicat.

Per la seva part, Luna també ha reconegut els fets de què se l’acusa i que van gravar el vídeo «sense consentiment» de la víctima que, a més, l’endemà «va demanar que l’esborréssim». En aquest sentit, ha assenyalat que van mantenir «una conversa llarga al respecte» i li van donar a entendre a la jove que l’havien esborrat. «No obstant, el vam passar a l’Eddy», ha dit.

Luna ha començat a plorar i ha lamentat que no van valorar l’opció que «tot acabés com va acabar». «Mai vam valorar la possibilitat que pogués acabar així i mai ho vam fer per fer-li mal, ni de bon tros», ha afirmat, en al·lusió a la víctima. A més, ha apuntat que tampoc van comunicar a Silvestre que no tinguessin el consentiment de la noia per gravar el vídeo.

Per la seva part, el futbolista Eddy Silvestre ha assegurat que ell no va difondre el vídeo que va rebre, no recorda bé si en un missatge privat de WhatsApp d’Enrich o en algun dels grups en què participaven. A més, ha assenyalat que no el va sorprendre perquè Enrich «solia enviar aquest tipus de vídeos, ell lligava molt i mostrava les seves aventures». «Tenia moltíssims vídeos d’ell, perquè s’exhibeix, però els vaig esborrar perquè tinc parella», ha reiterat.

Segons ha relatat, quan el va rebre ni el va visionar perquè «estava amb la meva parella, era molt a prop i podia veure-ho» i el va esborrar, i ha afegit que posteriorment li va arribar a través d’un altre grup, l’octubre, quan es va viralitzar. A més, ha assegurat que mai li van demanar el seu telèfon mòbil per investigar-lo i que entén la víctima, però ha asseverat que no té «res a veure amb això». També ha recordat que el desembre del 2016 se’n va anar de l’Eibar, on va passar quatre mesos, al Cadis per jugar allà i ha negat que enviés el vídeo als seus companys de l’equip gadità.

Respecte a la seva relació amb els altres dos acusats, ha indicat que era «cordial de companys», però desconeix per què li van enviar el vídeo, tot i que ha repetit que «per a Enrich era normal» fer-ho. Després de la declaració a porta tancada de la víctima han comparegut diversos testimonis, entre ells, un amic de la víctima que va rebre el vídeo en un grup de WhatsApp del seu gimnàs, després de la qual cosa va anar al bar on treballava ella per avisar-la.

Segons ha explicat, en un primer moment va pensar que la jove seria «conscient» del que estava passant, però no. Després de conèixer la notícia, ella va trucar per telèfon a Enrich demanant «sisplau, pareu-ho, vull que ho pareu», ha relatat el testimoni i després va acudir a comissaria per denunciar.

També ha testificat el jugador de l’Eibar Pedro León, que ha assegurat desconèixer qui va començar la difusió del vídeo; el llavors capità de l’equip ‘armero’ Daniel García, que va escriure per WhatsApp al seu mànager, Ricardo García Vicente, dient-li que l’autor de la difusió del vídeo dels seus companys era Silvestre. També García Vicente, a través de videoconferència, ha assenyalat que va parlar amb el seu client el 5 d’octubre de 2016 per WhatsApp perquè «el tema era molt sonat» i «ell com a capità tenia relació amb ells», en al·lusió a Luna i Enrich.

A continuació han testificat diversos ‘ertzaines’ que van participar en la instrucció del cas, el jove que va compartir el vídeo en un grup de WhatsApp d’un gimnàs de Sant Sebastià pel qual li va arribar a un dels amics de la víctima. En les pericials, agents de la Ertzaintza han confirmat la no manipulació dels vídeos i àudios presentats com a proves i en la qual una metge psiquiatra i psicoanalista que va tractar la víctima quan es va assabentar que el vídeo s’havia viralitzat ha afirmat que la jove va entrar en «situació de pànic».

Risc de suïcidi

Segons ha explicat, va poder comprovar que la víctima «no patia trastorn», ni cap tipus d’«alteració», pel que «no tenia res d’estrany», més enllà d’«un quadro de pànic, una crisi d’angoixa molt important i estrès pel fet esdevingut».

Notícies relacionades

L’especialista ha indicat que veia la víctima, acompanyada de familiars, dues vegades al dia tots els dies durant uns dos mesos i mig i que li va treure el telèfon mòbil, «una mesura important», ja que rebia «milers de notificacions, insults, etc.». «Em feia por que hi hagués un intent de suïcidi», ha confessat.

Segons el seu parer, «complia tots els requisits» per fer-ho, sentia «vergonya, rebia insults per notificacions, descreença en ells, escrutini social per la viralización del vídeo». No obstant, ha assegurat que ella «tenia les coses molt clares» i «mai es va sentir culpable» del que havia passat. «Tenia oblidats aquests nois i va patir pel seu entorn», ha apuntat. Li va receptar antidepressius i antipsicòtics «a dosis molt baixes», així com estar acompanyada en tot moment.

Temes:

SD Eibar