FINAL DE LA TEMPORADA BLANCA

L'eliminació del Madrid a la Champions esquerda l'aura de Zidane

La suplència de Vinícius i la tardança en les substitucions defrauden el madridisme

jmexposito54408811 topshot   real madrid s french coach zinedine zidane  l  tap200808185357

jmexposito54408811 topshot real madrid s french coach zinedine zidane l tap200808185357 / PETER POWELL

3
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Raphaël Varane va ser el primer assenyalat (culpable confés) en l’eliminació del Madrid a la Champions, però la derrota de Manchester va obrir també algunes esquerdes en l’aura de Zinedine Zidane, que després d’alçar el títol de Lliga en un immaculat tram final s’havia convertit en un robust mur de formigó. Les errades de Varane van ser grosses, però ‘Zizou’, fins divendres el mag de la Champions, no va trobar cap conill al seu barret de copa. Si el Barça guanyés la Champions, les esquerdes serien encara més greus.

La remuntada a la Lliga havia donat ales a la fe del madridisme, però el repàs del Manchester City va tornar al club blanc tots els dubtes que tenia abans de l’aturada per la pandèmia. La Lliga va evitar un altre any en blanc, però no fa la sensació que aquest equip, restes de fogueres passades, pugui tornar a regnar a europa a curt termini, més quan al pròxim mercat no s’esperen grans traspassos.

La renovació de Ramos

L’aposta en la medul·lar per Casemiro, Kroos i Modric, el trio que el va fer campió d’Europa el 2016, 2017 i 2018, li va sortir malament aquesta vegada a Zidane. Sobretot el brasiler, incapaç tant de frenar com de superar jugadors del City, cosa que va deixar molta responsabilitat en la defensa. No hi ha excusa que valgui per a Varane, en qualsevol cas, com ell mateix va reconèixer: «Aquesta derrota és meva, ho he d’assumir. Els errors es paguen molt cars en aquest nivell, no tinc explicacions». Sergio Ramos, expulsat a l’anada, havia d’estar calculant a la grada quin augment demanar a Florentino en la negociació per la seva renovació.

Encara més estranya va ser la suplència de Vinícius (a favor de Hazard, que va tornar a acabar amb el turmell lesionat). El jugador més en forma en el tram final de la Lliga (juntament amb Benzema) no va disputar ni un minut. Zidane no va donar explicacions a això ni a la tardança en els canvis. Asensio va sortir a l’hora de joc i, per a desesperació de molts, fins al minut 83 no va tornar a moure la banqueta, per donar entrada a Lucas Vázquez, Valverde i ¡Jovic!

Xerrada amb Guardiola

«S’ha de tenir el cap amunt. El 95% del que han fet els jugadors aquesta temporada ha sigut excel·lent», va opinar ‘Zizou’, que després del partit va estar xerrant sobre la gespa amb Pep Guardiola, assegut en una nevera portàtil. «El vaig felicitar per la Lliga i li vaig preguntar per la família, res especial. Tant de bo un dia puguem sopar junts i parlar», va explicar el de Santpedor.

Notícies relacionades

Segurament no li va parlar Zidane de la seva continuïtat, a la qual va tornar a fer voltes: «Bé, soc aquí, soc l’entrenador del Madrid fins que passi alguna cosa». El temor a Madrid d’una nova fugida com la del 2018 existeix, i no sembla que Florentino tingui un pla b.

Aquella final guanyada al Liverpool va ser també l’últim partit de Cristiano Ronaldo al Madrid. Un augment de sou (un altre) no concedit va separar el camí de tots dos. Ni un ni l’altre han arribat a les semifinals des d’aleshores.