ATHLETIC 0 -1 REIAL MADRID

zentauroepp54004616 real madrid s spanish defender sergio ramos celebrates after200705155359 / ANDER GILLENEA

El Madrid guanya amb una altra polèmica del VAR

L'equip de Zidane reforça el seu lideratge després de vèncer a San Mamés amb un altre penal revisat després de no assenyalar-se (0-1)

3
Alejandro García

Després d’un altre partit igualat, en què l’Athletic va plantar cara, va explotar les seves opcions i va fer oposicions a sumar punts, el Madrid va tornar a guanyar, com en els set partits disputats després de la pandèmia de coronavirus, i ho va tornar a fer amb polèmica. L’equilibri del partit el va trencar un penal de Dani García sobre Marcelo, després d’una ensopegada de les que no es perceben com a infracció en el directe, que l’àrbitre va assenyalar després de consultar el monitor, previ avís del VAR, que va parar el joc.

El primer diumenge de la Lliga amb caires decisius per al títol, com un preàmbul dels horaris unificats de les últimes dues jornades, va començar amb més llenya per al foc de la polèmica, com si el VAR s’hagués entossudit a treure el protagonisme al coronavirus.

El tercer triomf seguit del Madrid amb problemes, amb un gol aconseguit entre dificultats, col·loca els de Zidane amb marge en el lideratge, amb set punts d’avantatge, a l’espera que jugui el Barça a Vila-real.

Partit físic

L’Athletic va proposar des de l’inici un partit d’intensitat física i un intercanvi de pressió que el Madrid no va desdenyar. La velocitat i el dinamisme en el joc van propiciar arribades, prominentment blanques, entre anades i vingudes de la pilota amb tanta celeritat com absència de control.

Per guanyar la Lliga, Zidane s’ha encomanat a la fiabilitat defensiva personificada en Courtois, Ramos i Casemiro. Ells no descansen, però al seu costat tots poden rotar. Amb Hazard i Varane lesionats, Zidane va donar descans a Kroos, i Valverde, altre cop, va estar lluny de les seves prestacions abans de la pandèmia.

En atac es repeteix l’esquema de rotacions del Madrid: tots entren i surten de l’alineació tret de Benzema. Després de l’enlairament de Vinicius, l’oportunitat en un partit decisiu va ser per a Rodygo i per a Asensio, que va tornar a ser titular en un partit oficial gairebé 14 mesos després, els dos amb la missió de dissuadir amb la seva amenaçadora presència als costats el poder ofensiu dels laterals blanc-i-vermells.

El Madrid es va trobar amb un Athletic negacionista de l’especulació, constantment amb intenció de córrer a l’atac, amb problemes per construir futbol, però amb èxit creixent en robatoris de pilota amb què construir contraatacs.

Iñaki Williams va començar a aparèixer amb perill quan es va col·locar a la banda dreta, a l’esquena de Marcelo, i va ser l’element que més a prop va estar de desequilibrar el partit camí del descans. Eren els millors minuts de l’Athletic, amb solvència defensiva i, amb l’exitós augment de la presència de Muniain en la construcció de les jugades, cada vegada amb més presència ofensiva.

Penal per a Ramos

En el segon temps va tornar l’intercanvi de cops, la pressió intensa i el domini en les ocasions del Madrid, en els primers moments en què la intensitat dels bascos es començava a ressentir després de l’esforç.

El Madrid va igualar a la baixa el ritme de joc i, com en la primera part, va tornar al partit un equilibri inconsistent amb alternatives per als dos. Ni Zidane ni els seus jugadors semblaven accelerats a la recerca del gol i, en un d’aquests atacs que semblaven arribar per torns, van trobar un penal quan ja no l’esperaven

L’àrbitre va aturar el joc, previ avís del VAR, per visitar el monitor i revisar l’últim atac del Madrid. Ramos va tornar a ajustar el llançament al pal i va posar el Madrid davant. Moments després, Raúl García va reclamar un penal per una trepitjada de Ramos que el videoarbitratge no va revisar.

Zidane havia elegit, i va mantenir la decisió, refrescar les bandes en els seus primers canvis per renovar les amenaces, però ni així va tenir minuts Bale. Van entrar Vinicius i Lucas Vázquez, en els seus primers minuts després de la pandèmia, però l’equip no va guanyar en pes ofensiu.

El tram final va ser una temptativa de setge d’un ambiciós Athletic, mentre els de Zidane no aconseguien mantenir la pilota per adormir el joc, incloses grogues que comporten sanció per a Ramos i Casemiro abans de la bronca final.