carreres sense sortida

Cancel·lades les maratons de Nova York i Berlín pel coronavirus

La de la ciutat dels gratacels estava prevista per a l'1 de novembre, i la de la capital alemanya, per al 27 de setembre

Athletics - New York City Marathon - New York City, New York, U.S. - November 4, 2018  General view of the New York skyline as competitors run past during the marathon  REUTERS/Caitlin Ochs     TPX IMAGES OF THE DAY

Athletics - New York City Marathon - New York City, New York, U.S. - November 4, 2018 General view of the New York skyline as competitors run past during the marathon REUTERS/Caitlin Ochs TPX IMAGES OF THE DAY / CAITLIN OCHS (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Mala noticia per als aficionats a l’atletisme, en particular per als de les maratons. Les de Nova York i Berlín s’han suspès definitivament pel coronavirus. La marató la ciutat dels gratacels, la més freqüentada del calendari esportiu internacional i que estava prevista per a l’1 de novembre, ha sigut cancel·lada a causa de «les preocupacions relacionades amb el coronavirus per a la salut i la seguretat dels corredors, espectadors, voluntaris, treballadors i els socis i comunitats que recolzen aquest esdeveniment», ha informat l’organització en un comunicat recollit per Efe. 

Des de la seva primera edició el 1970, el nombre de participants no ha deixat de créixer en aquesta carrera en la qual els guanyadors en les categories masculina i femenina s’emporten 100.000 dòlars de premi.

Més de 53.000 participants l’any passat

Ha passat dels 55 atletes que van creuar la meta fa ara 50 anys a un rècord de participació que es va batre el 2019, quan 53.640 persones van recórrer els 42 quilòmetres i 195 metres de la ruta pels carrers de Nova York. En la cursa de l’any passat, 117.709 persones van sol·licitar l’accés a la marató, que va ser seguida per un milió de persones i atesa per 1.500 metges voluntaris.

No és la primera vegada que els seus organitzadors es veuen obligats a suspendre la carrera. L’última va ser el 2012, quan es va prendre la mateixa decisió després del pas del devastador huracà ‘Sandy’.

Decisió aplaudida per l’alcalde, Bill de Blasio

«Si bé la marató és un esdeveniment icònic i volgut a la nostra ciutat, aplaudeixo els New York Road Runners (NYRR, els organitzadors de la carrera) per anteposar la salut i la seguretat dels espectadors i els corredors», ha dit l’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, citat en el comunicat.

L’organització ha ofert als corredors que ja s’havien inscrit la possibilitat de recuperar les taxes d’inscripció, de guardar la seva plaça per a una de les maratons dels pròxims tres anys o de donar els diners a l’organització.

«Ha sigut el camí que havíem de seguir»

«Cancel·lar la marató de Nova York d’aquest any és una cosa increïblement decebedora per a tots els involucrats, però ha sigut clarament el camí que havíem de seguir des d’una perspectiva de salut i seguretat», ha declarat el president de NYRR, Michael Capiraso

L’executiu ha remarcat que la marató i els esdeveniments que se celebren al llarg d’una setmana, relacionats amb la carrera, «són part del cor i l’ànima de la ciutat», i ha expressat el seu desig que la comunitat de corredors «es reuneixi el pròxim any».

Alemanya prohibeix esdeveniments amb més de 5.000 persones

El mateix ha passat amb la marató de Berlín, que aquest any estava prevista per al 27 de setembre. Finalment ha sigut cancel·lada pels organitzadors, que han comunicat que no poden complir les estrictes mesures de seguretat imposades a causa de la pandèmia de coronavirus.

Les autoritats alemanyes han prohibit la celebració d’esdeveniments amb assistència prevista de més de 5.000 persones fins al pròxim 24 d’octubre i els organitzadors han dit que, després d’haver realitzat un estudi de viabilitat, han comprovat que la prova no es podrà celebrar, ni tan sols més tard durant aquest any.

Un pla d’higiene

«Vam treballar amb tenacitat en el desenvolupament d’un pla d’higiene i vam mantenir innombrables trobades amb els nostres experts, les autoritats responsables i els proveïdors de serveis», han dit els organitzadors en un comunicat en el qual expliquen les raons de la cancel·lació.

Jürgen Lock, responsable de SCC Events, els organitzadors, ha assenyalat que, «ateses les condicions meteorològiques i que els dies són més curts, seria molt difícil organitzar la marató de Berlín i els seus esdeveniments aquest any».

Incertesa sobre quines regles s’aplicaran més tard

«I després, a més, hi ha la incertesa sobre quines regles s’aplicaran més tard. Tampoc vam poder respondre a la pregunta de quan podrien tornar els atletes a reprendre els viatges internacionals», ha afegit Lock.

Des del 2003 els set rècord mundials masculins es van aconseguir a la capital alemanya, inclòs el vigent, el del kenyà Eliud Kipchoge, que el va aconseguir el 2018 amb un temps de 2h 1min 39s.

Dues de les sis grans maratons del món

La marató de Berlín i la de Nova York formen part del grup de sis proves reunides en l’Abbott World Marathon Majors (AWMM), el grup de les sis principals del món fundat el 2006 que inclou, a més, les de Tòquio, Boston, Londres i Chicago.

Notícies relacionades

Alemanya és un dels països on el coronavirus ha afectat menys mortalment les persones encomanades: fins ara s’han registrat en total 191.449 casos i 8.914 morts, per a una població de 83 milions d’habitants.

El país es troba en aquests moments en un procés avançat de desescalada de les mesures de confinament, tot i que en els últims dies ha registrat alguns rebrots aïllats que han obligat a reintroduir aïllament limitat.