noves dates

La Vuelta a Espanya es correrà entre el 20 d'octubre i el 8 de novembre

L'UCI oficialitza el calendari després de les cancel·lacions de primavera i estiu que desplaça també el Giro que s'afrontarà del 3 el 25 d'octubre

segea49879238 primoz roglic of slovenia  centre  celebrates on the podium 190915210010

segea49879238 primoz roglic of slovenia centre celebrates on the podium 190915210010 / Manu Fernandez

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Vuelta a Espanya 2020 es disputarà entre el 20 d’octubre i el 8 de novembre, segons el nou calendari oficial que ha fet públic aquest dimarts la Unió Ciclista Internacional (UCI). Així mateix, el Giro, que inicialment s’havia de celebrar aquest mes de maig, s’afrontarà entre el 3 i el 25 d’ocubre. Les dues curses coincidiran sis dies, ja que resultava molt complicat desplaçar la ronda espanyola més enllà de la segona quinzena de novembre per qüestions de climatologia i llum.

El nou calendari, segons fonts consultades per aquest diari, s’ha establert sota les directrius que durant la pròxima tardor s’haurà reprès la normalitat a un nivell suficient perquè els corredors puguin afrontar dues de les tres principals rondes per etapes i que, per tant, el Tour s’haurà pogut dur a terme en les noves dates, entre el 29 d’agost i el 20 de setembre. En ciclisme, donades les característiques, resulta pràcticament impossible poder fer-se a porta tancada, ja que no es desenvolupa en un àmbit controlat com pot ser un estadi, un pavelló poliesportiu o un circuit, i discorre per moltes carreteres passant per pobles i ciutats.

D’Irun a Madrid

La Vuelta, tal com ja es va avançar la setmana passada, retalla el recorregut en tres etapes –ara n’hi haurà 18 en lloc de 21– ja que no sortirà d’Utrecht, als Països Baixos, tal com estava estipulat en el traçat original del mes d’agost. La prova començarà a Irun, el dimarts 20 d’octubre, ja amb una primera arribada en alt al Santuari d’Arrate, a Guipúscoa. Finalitzarà a Madrid i manté tot el dibuix establert en les dates inicials d’agost i setembre, amb els corredors ubicats al nord d’Espanya i dos passos fronterers per acabar al Tourmalet francès i a la ciutat portuguesa de Porto.

«Ara gaudim d’una gran posició en el calendari, per la qual cosa esperem poder tenir una gran participació a la Vuelta»

Javier Guillén

Director de la Vuelta

També s’han ressituat les clàssiques cancel·lades a l’abril, que ara se celebraran principalment, coincidint amb el Giro. Quant a petites rondes, la temporada es reinicia a principis d’agost amb la disputa del Tour de Polònia (el dia 9), per continuar amb un Critérium del Dauphiné retallat en dies (entre el 12 i 16), abans que el gran pilot s’endinsi en les entranyes del Tour. La Volta, en canvi, s’ha cancel·lat definitivament en aquest 2020, i la 100a edició no es farà fins al març del 2021, sempre que, abans i després, estigui controlada la pandèmia del Covid-19.

Des de la Toscana

Sota aquest aspecte i sempre que les autoritats sanitàries dels respectius països ho permetin l’uci entreveu un final d’estiu i tardor amb bicis per mig Europa. El ciclisme començaria a rodar l’1 d’agost a la Toscana, amb la posada en marxa de la Strade Bianche i els seus famosos trams de terra blanca o ‘sterrato’. A continuació, 8 d’agost, arribarà la Milà-San Remo. El 23 d’agost està reservat per als diferents campionats nacionals per mantenir el costum de córrer-los el cap de setmana anterior a l’inici del Tour.

El ‘superdiumenge’

Notícies relacionades

Per a les següents clàssiques que s’han salvat de les cancel·lacions definitives caldrà ja que esperar fins al setembre i l’octubre amb la Fletxa Valona (30 de setembre), Lieja-Bastonya-Lieja (4 d’octubre), Amstel Gold Race (10 d’octubre), Tour de Flandes (18 d’ocubre), París-Roubaix (25 d’octubre) i Giro de la Llombardia (31 d’octubre). ’L’Infern del Nord’ i la ‘Clàssica de les fulles mortes’ seran per tant les úniques grans proves d’un dia que coincidiran amb la Vuelta, ja que el gruix de les carreres restants es faran en les dates assignades al Giro. El Mundial, que aquest any es fa a Suïssa, manté les dates inicials, entre el 23 i el 27 de setembre. 

Però sobretot, crida l’atenció el ‘superdiumenge’ del 25 d’octubre, data en la qual coincidiran tres punts calents: l’acabament del Giro, la gran etapa de la Vuelta que acaba al cim del Tourmalet i la disputa de la París-Roubaix. No hi haurà ulls per a tanta carrera en tan poc espai de temps.