LA TORNADA DE LA COMPETICIÓ

Els esportistes qüestionen el protocol del CSD

Els sindicats de les dues lligues professionals, AFE i ABP, presentaran al·legacions al procés de tornada als entrenaments

lmendiola53303087 31 01 2020 f tbol   la afe responde al protocolo del csd con200503182035

lmendiola53303087 31 01 2020 f tbol la afe responde al protocolo del csd con200503182035 / AFE

2
Es llegeix en minuts
Luis Mendiola

El protocol elaborat pel Consell Superior d’Esports (CSD) per a la tornada als entrenaments dels esportistes professionals genera molts recels entre els sindicats de les dues Lligues professionals del nostre país, el de futbolistes (AFE) i el de jugadors de bàsquet (ABP), que el veuen molt genèric i entenen que deixa moltes qüestions sense resposta.

L’Associació de Futbolistes Espanyols (AFE) ha sigut la primera en demanar aclariments en una carta enviada al CSD, en la qual exigeix saber si la normativa que han rebut compta amb el vistiplau del Ministeri de Sanitat. «Això per a la nostra associació és una qüestió fonamental ja que entenem que, una vegada decretat l’estat d’alarma, és en exclusiva el Ministeri de Sanitat qui ha de donar carta de naturalesa a aquest tipus de documents», va assenyalar l’organisme que presideix l’exfutbolista, David Aganzo.

També l’Associació de Basquetbolistes Professionals (ABP), que presideix Alfonso Reyes, enviarà una carta d’al·legacions al CSD a l’entendre que no determina amb claredat la competència del Ministeri i pot donar peu a interpretar que la responsabilitat pesa en els clubs o en els mateixos esportistes.

La figura del coordinador

En l’escrit remès al CSD, en el qual lamenta no haver comptat amb la informació amb prou temps per estudiar-la, com haver tingut només una hora i 15 minuts per fer observacions, l’AFE fa recalcament també que en cas de contagi, les mesures a prendre no han de ser decisió ni de LaLiga, la Federació o el CSD, sinó de Sanitat, i entén que ha de ser també competència del Ministeri l’adquisició i realització de test.

Tant AFE com ABP es refereixen a l’apartat de la reincorporació a l’activitat esportiva i demanen que s’aclareixi la funció del professional especialista en la Covid-19, que s’encarregarà al costat del metge de portar la tasca de supervisió de les sessions d’entrenament. «¿Quins aspectes determinen la figura d’aquest coordinador i qui ho controla a ell?», es pregunta en l’ABP, que creuen que les diferents fases tampoc estan delimitades en el temps.

Notícies relacionades

«No s’especifica, ni s’aclareix res respecte a si una vegada ha donat positiu, i per precaució, com ja es va produir un precedent en el nostre esport, significarà que entra en quarantena l’equip sencer», apunten des de l’AFE,  que no entén per què no existeix un pla de riscos laborals que aclareix la manera d’actuar en cas que es produeixi un contagi.

L’AFE qüestiona també el tema de les concentracions en la nota remesa al CSD. «Es parla mínim de tres a quatre setmanes. Això pot ser inconstitucional, per tal com que està limitant drets. No s’entén que sigui tan llarg període de temps, una vegada superades les fases anteriors», afegeix el sindicat de futbolistes que recorda que han de passar almenys 72 hores entre partits i que a causa de la calor haurà d’introduir-se passar per hidratar-se i no jugar si la temporada supera els 32 graus.