BARALLA ENTRE ULTRES EL 2014

El 'cas Jimmy' es reobre per una testimoni ignorada pel jutge

La dona afirma haver sentit un dels assassins del seguidor dels Riazor Blues presumir de la mort

jmexposito36526376 gra322  a coru a  05 12 2016   vista de una gran pancarta en200417183234

jmexposito36526376 gra322 a coru a 05 12 2016 vista de una gran pancarta en200417183234 / Cabalar

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Audiència Provincial de Madrid ha reobert dos anys després la causa que investiga la mort del seguidor del Deportivo de la Corunya Francisco Javier Romero, ‘Jimmy’, el novembre del 2014, perquè hi ha una testimoni que podria fer un tomb a la investigació i assenyalar els autors materials de l’homicidi

La Secció Quarta revoca la interlocutòria del 26 de juny del 2018, dictada pel titular del Jutjat d’Instrucció número 20 de Madrid, Jesús de Jesús Sánchez, que va tancar la investigació «al no haver-hi indicis de criminalitat contra cap persona», és a dir, sense imputar a ningú la mort de ‘Jimmy’. 

La causa que reobre és la peça separada denominada «homicidi i lesions» per a la investigació de la mort del seguidor dels Riazor Blues i de les lesions patides per l’altre seguidor del Deportivo que va ser llançat al riu Manzanares, Santiago A. No afecta, en canvi, la peça principal de la baralla tumultuària, que espera assenyalament de judici contra 82 ultres per presumptament participar en la baralla en la qual va morir ‘Jimmy’ i que s’enfronten a penes de fins a 2 anys i mig de presó. 

Segona vegada que es reobre la causa

És la segona vegada que l’Audiència reobre aquesta causa, ja que ja va fer el mateix el juny del 2017, quan va demanar a l’anterior jutge d’instrucció que practiqués noves diligències de prova, que, una vegada realitzades, van conduir a un nou tancament de la investigació a l’espera que els magistrats confirmessin o no aquesta decisió. 

Però ara l’Audiència de Madrid reobre novament la causa i ordena el jutge d’instrucció que realitzi una sola diligència que consideren de vital importància, la declaració a una dona –sol·licitada per les acusacions– que afirma haver sentit un dels presumptes autors de la mort de ‘Jimmy’ presumir d’aquesta i que figura en un ofici policial.  Aquesta dona no va voler anar després a declarar a comissaria per temor de la seva seguretat, però tampoc la va citar el jutjat ni se li va oferir protecció per garantir la seva declaració, explica la interlocutòria. 

Diuen els magistrats que «es tracta d’una declaració testifical pertinent i rellevant a les finalitats de la instrucció del procediment, ja que podria constituir una font d’indicis amb capacitat potencial de confluir amb d’altres que ja consten en les actuacions», que no és altra que el testimoni de qui fos testimoni protegit en el procediment de menors i imputat en la baralla, que va apuntar a quatre persones com els autors de la mort

Corroborar una altra declaració

Adverteixen que «si la testimoni declarés davant del jutge en els termes que es consignen en l’ofici policial, això podria suposar una significativa corroboració de la declaració incriminatòria de l’investigat P.V.P.», que alhora «podria transcendir a altres investigats» als quals també implica aquest coimputat. Dit d’una altra manera, precisen, podria determinar una modificació del judici de fiabilitat de la declaració incriminatòria de P.V.P. i, en definitiva, podríem ser davant d’un testimoni amb efectes susceptibles de justificar racionalment una reavaluació del conjunt del material generat en el curs de la instrucció. 

Notícies relacionades

Després de quatre anys d’investigacions, el jutge d’instrucció va tancar la causa perquè va dir que el testimoni del coimputat no podia ser tingut com a prova de càrrec, ja que no va prestar les seves declaracions sota jurament i amb la seva declaració podia buscar una exculpació. «Considero que no és fiable, ni creïble, ni digna de la precisa credibilitat la versió dels fets del citat coinvestigat», que va identificar cinc ultres del Front Atlètic com a autors materials de la mort, per la qual cosa «no serveix de manera evident als efectes de sustentar el processament de cap persona». 

Ara la causa pot canviar per complet. De fet, l’Audiència rebutja totes les peticions de prova de les parts tret d’una, la d’aquesta testimoni, perquè consideren que és l’única capaç de fer un gir complet a la investigació i donar llum per aclarir una mort que va commocionar el país i va suposar canvis en la lluita contra la violència en el futbol.