Sense moure's del sofà

10 sèries i documentals per calmar la set d'esport

L'oferta de docusèries i pel·lícules de temàtica esportiva a les plataformes de 'streaming' és cada vegada més aclaparadora

zentauroepp46862780 icult  pelicula  high flying bird andr  holland as ray burke200321172237

zentauroepp46862780 icult pelicula high flying bird andr holland as ray burke200321172237 / Photo by Peter Andrews

5
Es llegeix en minuts
Rafael Tapounet
Rafael Tapounet

Periodista

Especialista en música, cinema, llibres, futbol, críquet i subcultures

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Resignats a fer de la necessitat virtut, els aficionats a l’esport busquen en aquests dies d’arrest domiciliari i absència de competicions maneres imaginatives de calmar la seva fam voraç. Descartada per insolidària i irresponsable l’opció de calçar-se les sabatilles i sortir al carrer a trotar i estirar els músculs, es veuen obligats a veure una vegada i una altra vells partits sense l’emoció d’un resultat incert o a muntar el gimnàs a casa i desempolsegar els vídeos d’aeròbic de Jane Fonda i Cindy Crawford, preferiblement en VHS (¡si fins i tot a TVE ha recuperat el llegendari ‘Puesta a punto’ d’Eva Nasarre!).

Una fórmula menys ‘vintage’ és recórrer a la cada vegada més aclaparadora oferta de docusèries i pel·lícules documentals de temàtica esportiva disponibles a les diverses plataformes audiovisuals de ‘streaming’ i lloguer. Aquesta és una jungla procel·losa en què abunden les cròniques edulcorades sobre les interioritats d’un equip (des del rutilant ‘Matchday’ de Rakuten TV dedicat al Barça a l’estimable ‘Somos un equipo’, disponible a Filmin, que retrata l’últim ascens de l’Osasuna) i les hagiogràfiques històries de superació que relaten l’ascens al cim d’algun conegut esportista d’origen humil.

Allunyades d’aquests terrenys més ‘mainstream’, aquí s’ofereixen una desena de recomanacions (incloses un parell de ficcions) que destaquen per la seva originalitat, la seva rara honestedat o, simplement, el seu interès. En cap cas és un cànon, així que val la pena seguir la recerca perquè n’hi ha moltes més.

cinc sèries

‘MARADONA EN SINALOA’

El Diego aterra a la ciutat mexicana de Culiacán, seu d’un prestigiós càrtel de la droga («és com enviar a un diabètic a una confiteria», diu un periodista), per fer-se càrrec del deprimit equip local i provar de pujar-lo a Primera Divisió. Es queda a un pas d’aconseguir-ho, però pel camí deixa un grapat d’imatges increïblement rares i frases memorables («Presi, aquí som. ¡Comença la revolució maradoniana!») que justifiquen el visionament. Set episodis de mitja hora. Disponible a Netflix.

‘THIS IS FOOTBALL’

De la passió que genera Leo Messi a tot el planeta al paper conciliador que va tenir el futbol en la reconstrucció de Rwanda després del genocidi i de l’emocionant pas de la selecció islandesa per l’Eurocopa 2016 a l’auge del futbol femení al Japó devastat pel tsunami del 2011, l’ambiciosa sèrie cuinada a quatre mans per John Carlin i Raimon Masllorens es proposa captar la dimensió universal i gairebé religiosa que ha adquirit l’esport de la pilota i la puntada de peu. Sis episodis d’una hora. Disponible a Prime Video.

‘PERDEDORES (LOSERS)’

«Qualsevol que vagi a un partit de futbol i esperi que guanyi el Torquay és burro», diu un aficionat del... Torquay. Acostumats a les cròniques trompeteres sobre gestes i victòries, sovint perdem de vista que la derrota també forma part de l’esport. Aquesta sèrie lluminosa ens ho recorda a través de vuit històries (aquí hi ha futbol, però també atletisme, boxa, patinatge, golf ¡i fins i tot cúrling!) que remarquen com d’important i difícil és perdre bé. Vuit capítols de mitja hora. Disponible a Netflix.

‘SUNDERLAND ‘TIL I DIE’

Si hi ha una sèrie que s’alça per sobre de les altres en el cada vegada més poblat subgènere dels documentals dedicats a seguir la temporada d’un equip és, sens dubte, aquesta. Concebuda com una crònica del que havia de ser el gloriós retorn del Sunderland a la Premier, acaba sent el retrat (admirablement honest) d’un enfonsament en tota regla. És impossible no fer-se una mica dels Black Cats després de veure-la. Vuit episodis de 40 minuts. Disponible a Netflix.

‘HOME GROUND’

Notable (i addictiva) sèrie de ficció noruega que explora el sexisme al món del futbol amb el guiatge d’una entrenadora que assumeix la direcció d’un modest equip masculí que acaba d’ascendir a Primera. La seva nèmesi és un jugador a l’ocàs de la seva carrera que aspirava al mateix lloc i que, atenció, està interpretat per l’exdavanter del València John Carew. Millor no especular sobre com hauria sigut la cosa si l’acció s’hagués situat en un país més meridional. Dues temporades. Disponible a Filmin.

cinc pel·lícules

‘KAISER. EL MEJOR FUTBOLISTA QUE NUNCA JUGÓ UN PARTIDO’

El fals davanter centre Carlos Henrique Raposo va passar en els anys 90 per alguns dels més distingits clubs de futbol del Brasil (Botafogo, Flamengo, Fluminense, Basc de Gama, Palmeiras...) i per altres tants equips estrangers sense arribar a jugar ni un sol partit. Aquest documental relata la seva increïble epopeia explicada per ell mateix i per futbolistes amics com Bebeto i Ricardo Rocha. A mig camí entre ‘Atrápame si puedes’ i un anunci de banyadors Speedo. Disponible a Movistar Plus.

‘LAS TROYANAS’

Reggie Miller, jugador franquícia dels Indiana Pacers en els anys 90 i campió olímpic a Atlanta 96, sempre ha afirmat que la seva germana gran, Cheryl, era millor que ell. Aquest documental dirigit per Alison Ellwood reconstrueix la inspiradora història de Cheryl Miller i l’USC Trojan, el devastador equip universitari que als anys 80 va canviar per sempre la història del bàsquet femení als Estats Units i va posar les bases per a la creació de la lliga professional (WNBA). Disponible a HBO.

‘RUNNING FOR GOOD’

Que se n’abstinguin els ‘runners’ confinats amb síndrome d’abstinència. Després de 17 operacions al genoll, la ultramaratoniana vegana Fiona Oakes (teclegeu el seu nom a Google si voleu conèixer les seves sorprenents fites al món de les carreres de llarga distància) s’enfronta, als seus 47 anys, a l’imponent Marathon Des Sables: 250 quilòmetres en sis dies pel desert del Marroc. I tot per una bona causa. Només veure-ho et deixa extenuat. Disponible a Amazon Prime Video.

‘ALI Y CAVETT’

A el llarg de la seva titànica carrera, Muhammad Ali va acudir més d’una dotzena de vegades com a convidat al popular programa d’entrevistes ‘The Dick Cavett Show’. Amb els anys, el púgil va entaular una insòlita relació d’amistat amb el presentador, cosa que va propiciar que les seves aparicions derivessin en reveladores converses en què, sense filtres ni barreres, tots dos discutien sobre assumptes com la raça, la política, la religió i també, de tant en tant, la boxa. Disponible a HBO.

Notícies relacionades

‘HIGH FLYING BIRD’

Potser la millor pel·lícula de ficció sobre bàsquet en què no es juga a bàsquet. El prestigiós Steven Soderbergh la va rodar amb un ‘smartphone’ en només dues setmanes i se centra en les gestions de l’agent d’un prometedor jugador que prova de salvar la carrera del seu client durant un locaut (tancament patronal) de l’NBA, brindant de passada una lúcida reflexió sobre la naturalesa de l’espectacle esportiu i qui són (o haurien de ser) els seus veritables propietaris. Disponible a Netflix.