CITA EN SUSPENS

El Japó ja es planteja ajornar els Jocs Olímpics pel coronavirus

Un membre del comitè organitzador demana posposar la cita i el president del COI admet ja que remenen «diferents escenaris»

La flama olímpica arriba a terra nipona a 129 dies de la inauguració en una cerimònia tancada al públic

jmexposito52861603 people take pictures in front of the tokyo 2020 olympic flam200320181259

jmexposito52861603 people take pictures in front of the tokyo 2020 olympic flam200320181259 / PHILIP FONG

2
Es llegeix en minuts
José María Expósito

Les primeres esquerdes en el convenciment japonès de poder dur a terme els Jocs Olímpics aquest estiu van sortir aquest divendres a la superfície. Amb la mateixa rotunditat amb què el comitè organitzador i el Comitè Olímpic Internacional (COI) van assegurar fa una setmana que la competició començaria el 24 de juliol malgrat  la pandèmia del coronavirus, l'exjudoka nipona Kaori Yamaguchi va opinar que els Jocs Olçimpics s'han d'ajornar. Diversos comitès nacionals ja aixequen la veu i el COI, per fi, va admetre que estudia diversos escenaris.

«Els Jocs Olímpics de Tòquio s'haurien de posposar», va assegurar l'excampiona olímpica i mundial. És la primera veu del comitè organitzador que s'oposa obertament a la celebració de l'esdeveniment aquest estiu, i ho va fer partint de la salut dels esportistes, a qui considera en situació de risc. «Pel que veig als informatius dels EUA i d'Europa, no crec que la situació permeti que els atletes continuïn entrenant de manera habitual», va argumentar l'exjudoka, deixant en mal lloc el seu país.

Menys positius... i menys tests

Mentre a Europa i a la veïna Corea del Sud el nombre de casos de Covid-19 creix exponencialment, el Japó té un dels nombres més baixos de contagis i morts. Però hi ha molt escepticisme sobre aquestes datdes, ja que també el nombre de proves fetes és molt inferior al d'altres països (36.623 al Japó en comparació a les 300.000 a Corea, les 180.000 a Itàlia o les 64.000 al Regne Unit). El país nipó té capacitat per fer més de 7.000 proves diàries, però en realitza una mitjana d'1.220.

El propi COI comença a cedir. El seu president, Thomas Bach, que fins fa poc defensava amb fermesa «ni cancel·lar ni posposar Tòquio 2020» estava sobre la taula, va recular aquest divendres:  «Por descomptat que estem considerant diferents escenaris, però, al contrari que altres lligues professionals, estem a quatre mesos». Ja no defensa la celebració dels Jocs Olímpics sinó el retard en l'anunci d'una decisió.

El comitè eslovè demana posposar-los

Notícies relacionades

El d' Eslovènia es va convertir ahir en el primer comitè olímpic nacional en demanar-ne l'ajornament fins al 2021. «No es poden celebrar ara, seria contrari a l'esperit olímpic», va subratllar el seu president, Bogdan Gabrovec. No serà Eslovènia qui tindrà l'última paraula, però hi podria haver més adhesions. El comitè olímpic dels EUA, el país que més paga pels drets televisius, va admetre aquest divendres que l'ajornament de les proves classificatòries està tenint una incidència «significativa», però va emplaçar els seus atletes a «continuar preparant-se per competir alhora que prenen precaucions contra el coronavirus».

Relive the historic moment the Olympic flame landed in Japan.  #Tokyo2020A symbol of hope and recovery, the flame has started its Japanese journey by landing in one of the areas most affected by the earthquake of 2011.#OlympicTorchRelay begins on the 26 March. pic.twitter.com/TN2SQf9y6m— #Tokyo2020 (@Tokyo2020) March 20, 2020

Precauciones com les que van prendre aquest divendres a la llegada de la flama olímpica a terra japonés, a 129 dies de la inauguració, en una ceremonia tancada al público. El foc sagrat començarà el seu recorregut a #160;Fukushima recorrerà les localitats més castigades pel terratrèmol i el tsunami del 2011. S'ha demanat als japonesos que evitin aglomeracions al seu pas i el recorregut podria modificar-se per motius de seguretat.