arriba al Japó

Incertesa amb la flama olímpica

El recorregut es farà demanant a la gent que no surti al carrer i amb el creixent dubte sobre el futur dels Jocs Olímpics de Tòquio

llama-olimpica / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

La flama olímpica arribarà aquest divendres al Japó per iniciar un recorregut per tot el país que tindrà lloc sense presència multitudinària de públic i entre dubtes creixents sobre si els Jocs Oímpics de Tòquio podran celebrar-se aquest estiu a causa del coronavirus. La flama serà transportada en un avió que partirà aquest dijous des de Grècia i arribarà a l’aeroport toquiota divendres, abans d’iniciar un trajecte per territori nipó que promet ser un dels més atípics de la història recent dels Jocs per les mesures excepcionals contra el COVID-19.

Estava previst que una delegació liderada pel president del comitè organitzador de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, i la ministra dels Jocs Olímpics, Seiko Hashimoto, viatgessin a la cerimònia de lliurament de la flama a Atenes, però aquest pla s’ha vist alterat per les complicacions del transport aeri derivades del coronavirus. I és que Grècia aplica una quarantena obligatòria de dues setmanes a totes les persones que arribin al país procedents de l’estranger, igual com fa el Japó amb tots els viatgers procedents de 38 països europeus.

Les previsions 

L’exnedadora olímpica Naoto Imoko serà l’encarregada de recollir la torxa, que al seu torn serà custodiada per diversos oficials de Tòquio 2020 que es troben a Grècia i l’entregaran a la seva arribada prevista divendres a la base aèria de Matsushima (nord-est del Japó), on se celebrarà una cerimònia de benvinguda d’escala reduïda.

Després de la seva arribada al Japó, la flama olímpica –aleshores ja encesa la torxa amb forma de flor del cirerer– serà exposada al públic durant una setmana en diverses de les localitats nipones més castigades pel terratrèmol i el tsunami de 2011, al costat de diversos actes i celebracions que han sigut suspesos. El relleu de la torxa olímpica arrencarà el pròxim dia 26 en el J-Village, unes instal·lacions esportives a la prefectura de Fukushima (nord-est) que servien fins fa poc com a base logística per accedir a l’accidentada planta nuclear de Fukushima Daiichi.

«La llum il·lumina el nostre camí» 

El començament del recorregut de la torxa en mans de les ‘Nadeshiko’ (la selecció femenina de futbol campiona mundial el 2011) havia de marcar-lo una cerimònia oberta al públic, però finalment tindrà lloc sense assistents per evitar possibles contagis pel coronavirus i seguint les recomanacions del Govern nipó. El lema elegit per al relleu és «La llum il·lumina el nostre camí» i amb el seu recorregut s’aspirava que les regions que encara arrosseguen els estralls de la catàstrofe del terratrèmol se sentissin partícips en el compte enrere cap als Jocs que acollirà, en principi, la capital nipona.

Però el recorregut que travessarà les 47 prefectures ha quedat deslluït pel brot del coronavirus, que ha empès el Govern nipó a prendre mesures dràstiques per prevenir la seva propagació com recomanar la cancel·lació d’esdeveniments culturals i esportius multitudinaris. En aquest escenari de crisi sanitària, els organitzadors de Tòquio 2020 han optat per seguir endavant amb el relleu de la torxa tot i que han recomanat als ciutadans no acudir de forma multitudinària al seu pas, sense haver arribat a prohibir la presència de públic.«

Ens veiem obligats a demanar a la gent que no acudeixi massivament als carrers per veure la flama olímpica», va dir Muto dimarts passat en una roda de premsa on pràcticament tots els assistents portaven màscara, un probable avançament del que es veurà al voltant a la caravana olímpica. Els organitzadors també van demanar als japonesos que s’abstinguin de sortir als carrers al pas del relleu «si es troben malament», van aconsellar mantenir «una distància de seguretat» entre ells i van advertir que es podria modificar el recorregut en cas que es concentrés massa públic.

Més dubtes

Notícies relacionades

Els responsables de Tòquio 2020 volen extremar així les precaucions atesa la situació del coronavuirus al Japó, que de moment sembla controlada a l’haver-se registrat un nombre molt menor de contagis –entorn d’un miler– que en altres països asiàtics o europeus. No obstant, la incertesa sobre si la torxa acabarà encenent el peveter olímpic de l’Estadi de Tòquio el pròxim 24 de juliol com està planejat augmenta així que s’aproxima l’esdeveniment i a mesura que la pandèmia de COVD-19 s’expandeix per tot el món.

Malgrat que el Comitè Olímpic Internacional i els organitzadors encara insisteixen en el missatge que els Jocs segueixen endavant amb el pla original, cada vegada són més les veus d’atletes i representants de federacions nacionals o fins i tot de l’organisme internacional que demanen considerar com a mínim un ajornament.