ELS EFECTES DEL CORONAVIRUS

La disputa pels test del coronavirus a la Lliga

La idea de Tebas de facilitar les proves del coronavirus als jugadors de Primera i Segona causa un incendi

Alguns clubs, com el Valladolid i l'Osasuna, s'oposen a la patronal i Rubiales titlla el seu rival d'«antipatriota»

covd

covd

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

En ple auge del coronavirus a Espanya i amb tota l’activitat esportiva aturada continuen els conflictes. Javier Tebas, president de la Lliga, i Luis Rubiales, màxim mandatari de la federació, han prolongat les seves clàssiques baralles domèstiques en la gestió d’aquesta pandèmia que afecta cada dia a més esportistes. L’última disputa la protagonitzen els test que la Lliga ha posat a disposició dels 42 clubs professionals per detectar el virus.

Tebas, obsessionat a reprendre la Lliga com més aviat millor, va contractar una assegurança mèdica per als clubs i els va brindar els kits necessaris per a aquests exàmens. «Em sembla irresponsable que es faci això quan hi ha pacients i està la vida en risc. Està fora de lloc que s’estiguin utilitzant test de coronavirus quan hi ha gent que el necessita. És desconèixer la realitat», va apuntar Rubiales sobre la idea del seu rival de generalitzar els controls a Primera i Segona.

El cas periquito

«Ens han confinat a tots. És igual si estàs contagiat o no. Si presentes símptomes severs, aquesta persona necessita test. No un futbolista», va afegir el president de la federació, que va atiar amb força a Tebas. «Ho ha dit l’administració. Tothom que tingui test, mascaretes i guants, que els al servei dels altres. I hi ha algú que està enviant test per allà i és il·legal. Hauria d’estar penat. És una mesura antipatriota i egoista».

L’Espanyol, per exemple, va optar només per efectuar les proves als membres de la plantilla amb símptomes lleus. El resultat van ser sis positius i almenys quatre són del primer equip. El club ha preferit no donar noms, com va fer el València, que va acabar informant que el 35% de la seva plantilla estava infectada.

15 casos a l’Alabès

L’entitat leventina va lamentar el seu polèmic viatge a Milà per enfrontar-se amb l’Atalanta. Garay, Mangala i Gayà van anunciar els seus positius des de les seves xarxes socials. A l’Uruguai s’apunta al central Cabrera com un dels infectats blanc-i-blaus. No es descarten més positius en el futur. L’Alabès va anunciar 15 casos en la seva estructura, entre ells tres jugadors del primer equip.

Mentre el Barça assegura no haver rebut aquests test, altres clubs han rebutjat públicament l’ús dels kits. És el cas de l’Atlètic de Madrid, l’Osasuna o el Valladolid, que va ser contundent al valorar la situació. «No les hem realitzat per criteri mèdic i social. Cap jugador presenta símptomes i creiem que hi ha col·lectius molt menys beneficiats i amb més necessitats. Són ells qui han de tenir la prioritat», va afirmar David Espinar, portaveu institucional de l’equip. La decisió del club presidit pel brasiler Ronaldo va ser molt aplaudida a les xarxes socials.

Solidaritat i generositat

Notícies relacionades

Tebas va deixar clar en diverses reunions telemàtiques que tots els jugadors de la Lliga s’havien de fer les proves. A Pamplona la mesura es considera il·lògica tenint en compte l’escassetat de mitjans i descarta les proves mentre no hi hagi aparences que la competició es pugui reprendre.

El protocol mèdic del club navarrès estableix que els jugadors prenguin dues vegades al dia la temperatura i n’informin els serveis mèdics. Res més de moment. La solidaritat i la generositat amb els més afectats marca aquest comportament a l’entendre que hi ha persones d’alt risc que esperen les proves amb urgència.