crisi esportiva i turística

El tancament de l'Everest enfonsa el turisme esportiu al Nepal

No hi ha vols, s'han cancel·lat els permisos d'escalades i els xerpes s'han quedat sense feina

segea52816993 kathmandu  nepal   17 03 2020   an empty mountain gear shop 200317103802

segea52816993 kathmandu nepal 17 03 2020 an empty mountain gear shop 200317103802 / NARENDRA SHRESTHA

2
Es llegeix en minuts
EFE

Bhai Krishna Khadka, un guia turístic nepalès, ha quedat sense feina en plena temporada alta al Nepal, que va de març a maig, amb l’anunci del Govern de suspendre l’emissió de visats per frenar el coronavirus, i s’ha posat fi així a totes les expedicions a l’Everest. Amb la mesura, que deixarà Khadka sense uns ingressos de 5.000 dòlars, el Nepal prova de frenar un possible brot de coronavirus al país de l’Himàlaia que, tot i que oficialment només ha registrat un cas, compta amb la Xina i Itàlia, les nacions més afectades per la pandèmia, com la seva primera i tercera font de turistes.

La decisió de l’Executiu també ha afectat el plusmarquista Kami Rita Sherpa, de 50 anys, que el 2020 havia planejat trencar el seu propi rècord escalant l’Everest per 25a vegada. «Puc escalar l’Everest durant la pròxima temporada de tardor, però és dolorós que milers de guies d’escalada, portadors, guies d’excursió i altres treballadors a la regió s’hagin quedat sense feina», va lamentar. La sequera de turistes colpejarà especialment els portadors, que es guanyen la vida carregant els equips dels excursionistes i els muntanyencs.

Prestem personals

«Amb aquests ingressos, envien també els seus fills a les escoles», va remarcar a Efe Sherpa, que creu que en els pròxims mesos es veuran obligats a sol·licitar préstecs per mantenir les seves famílies. Malgrat la baixa incidència del coronavirus al Nepal, el Govern va decidir imposar la prohibició de viatjar després que la setmana passada l’Organització Mundial de la Salut (OMS) qualifiqués la propagació de la malaltia de pandèmia.

Això ha provocat l’alentiment de l’economia del Nepal, un dels països més pobres del món, amb un índex d’ingressos per càpita de 1.000 dòlars, i una gran dependència del turisme. Aquest sector va generar el 2018 uns 2.000 milions en ingressos i més d’un milió de llocs de treball directament i indirectament, segons l’informe anual d’investigació del Consell Mundial de Viatges i Turisme, amb una contribució del 7,9 % al PIB del país.

La restricció arriba a més quan havien transcorregut només uns mesos des que el país va llançar la campanya ‘Visita Nepal 2020’, una iniciativa que buscava revitalitzar la indústria turística de la nació després del terratrèmol del 2015, que va destruir parcialment el país i va causar 9.000 morts i més de 21.000 ferits. Aquest any el pla governamental tenia per objectiu atreure 2 milions de turistes estrangers.

Sense vols

Però ara, en plena temporada alta, l’únic aeroport internacional del Nepal, el Tribhuvan, està desert. També els cafès a la vora del llac Pokhara s’han buidat, els turistes que fan cua per als safaris a la jungla del Parc Nacional de Chitwan han desaparegut, i ni tan sols es veuen els típics iacs nepalesos que transporten els equipatges en la ruta cap a l’Everest. «Totes les esperances s’han esvaït», afirma Sherpa. Per a l’experimentat muntanyenc «la decisió ha sacsejat l’economia», tot i que ha demanat perseverar. «Els turistes tornaran», va assegurar.

Notícies relacionades

La cancel·lació dels visats i les expedicions podrien afectar l’ocupació de prop de 20.000 guies, mentre que 20.000 treballadors més de centres d’allotjament i aerolínies també han vist perillar els seus llocs de treball. Les estadístiques del Ministeri de Turisme nepalès indiquen que hi ha 16.248 guies certificats d’excursió i muntanyisme, a més de 4.126 guies turístics més. En total 138.148 persones es dediquen al sector turístic, a raó de sis llocs de treball per cada sis visitants.