els escacs i la pandèmia

Els grans mestres resisteixen el coronavirus

El Torneig de Candidats, l'avantsala del Mundial, comença dimarts a la ciutat russa de Iekaterinburg

Les preceptives encaixades abans i després del joc són ara opcionals, diu la federació

amadridejos45825666 chess   2018 world chess championship   magnus carlsen v fab200313194644

amadridejos45825666 chess 2018 world chess championship magnus carlsen v fab200313194644 / PAUL CHILDS

2
Es llegeix en minuts
Antonio Madridejos
Antonio Madridejos

Periodista

ver +

El Torneig de Candidats, el campionat que decidirà qui és el pròxim reptador de l’actual campió del món d’escacs, el noruec Magnus Carlsen, es presenta aquest dilluns a la ciutat russa de Iekaterinburg malgrat les incerteses derivades de l’expansió del coronavirus. La FIDE, la federació internacional, manté el calendari malgrat que un dels vuit classificats ha declinat participar-hi. Després de la cerimònia d’inauguració, les primeres partides es disputaran dimarts.

Els classificats són el gran mestre nord-americà Fabiano Caruana, subcampió del món i gran favorit; els xinesos Ling Diren, número tres del rànquing, i Wang Hao; el neerlandès Anish Giri; els russos Ian Nepomniasxi, Aleksandr Grisxuk i Kirill Alekseenko (el més jove, amb 22 anys), i finalment el francès Maxime Vachier-Lagrave, que ha substituït a última hora l’azerbaidjanès Teimur Radyábov. El torneig es disputarà amb el sistema doble ‘round-robin’, és a dir, tots contra tots a doble ronda (blanques i negres), amb un total de 14 rondes. No es permetrà oferir taules fins després de 40 moviments, cosa que en principi garanteix jocs molt disputats.

Ni els escacs omplen estadis amb el públic amuntegat ni Rússia és un país particularment afectat per la pandèmia –a més, Iekaterinburg, quarta ciutat del país per població (1,4 milions), es troba a prop dels Urals, a gairebé 2.000 quilòmetres de Moscou–. No obstant, la FIDE s’ha curat en salut amb una sèrie de mesures de prevenció. Així, a la sala de joc hi haurà permanentment un infermera i el públic serà revisat abans d’entrar a l’auditori amb un control de temperatura. Hi haurà desinfectants de mans a disposició dels presents i també mascaretes per si fos necessari fer-les servir. «Les encaixades abans i després del joc són opcionals», diu. «Com que es tracta d’un torneig d’elit amb només vuit jugadors –justifica la FIDE–, això ens permet controlar les seves circumstàncies personals, el seu estat de salut i oferir-los atenció personal».

Els favorits

És difícil predir qui o quins poden fer ombra a Caruana, l’indiscutible favorit, que ve d’imposar-se en el torneig Tata Steel Masters, el més fort de l’any, amb un avantatge folgat de dos punts sobre Carlsen. Sobre el paper, només pot fer-li ombra Ling Diren, un jugador extremadament sòlid i que ha tingut una enorme progressió en els dos últims anys, després de superar els 2.800 punts de la classificació ELO. Com que ve de la Xina, la seva delegació ha hagut de passar una quarantena de dues setmanes en una datxa als afores de Moscou.

Notícies relacionades

No obstant, el cert és que les diferències de nivell entre els classificats són escasses i no es descarta la sorpresa. Entre els aspirants destaquen també l’experimentat Grisxuk, un jugador genial però conegut pels seus problemes amb el rellotge, i el francès Vachier-Lagrave, tot i que arrossega un any amb discrets resultats, així com l’eterna promesa Giri, que ja ha complert els 25. I possiblement es troba a faltar –no es van classificar– l’etern indi Viswanathan Anand i els combatius Levon Aronian, armeni, i Shakhriyar Mamedyarov, azerbaidjanès.

El guanyador s’enfrontarà pel títol mundial al noruec Carlsen a finals d’any, tot i que la data encara no s’ha precisat. Possiblement sigui el desembre a Dubai (Emirats Àrabs Units).

Temes:

Escacs