POLÈMICA A LA BUNDESLIGA

Dietmar Hopp, l'home més odiat del futbol alemany

El propietari del Hoffenheim, amo del gegant de 'software' SAP, és vist pels radicals veuen com un símbol de la comercialització de l'esport

jmexposito52566624 sinsheim  germany   february 29  karl heinz rummenigge and d200306145704

jmexposito52566624 sinsheim germany february 29 karl heinz rummenigge and d200306145704 / Matthias Hangst

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«La riquesa t’obliga a compartir». És una de les sentències favorites de Dietmar Hopp. El cofundador i propietari del gegant de software SAP, una de les fortunes més grans d’Alemanya, és avui l’home més odiat de la Bundesliga malgrat les seves ambicions filantròpiques. ¿Qui és aquest empresari d’èxit? ¿Per què la seva cara apareix al centre de dianes dibuixades sobre pancartes brandides pels seguidors radicals?

Dietmar Hopp neix a Heidelberg el 1940. Després d’estudiar Informàtica i Enginyeria a la Universitat de Karlsruhe, comença a treballar el 1966 com a consultor d’IBM. El 1972, cofunda l’empresa Systemanalyse und Programmentwicklung, coneguda avui com a SAP EP. El 1988, la companyia fa el salt a la borsa i ell és nomenat president de l’empresa, que avui lidera el mercat mundial de software de gestió empresarial. 

Des de la seva retirada de la primera línia de la multinacional alemanya, Hopp es va dedicar a activitats filantròpiques a través d’una fundació que porta el seu nom, i també a un dels espectacles més lucratius del planeta: el futbol professional. En la dècada dels 90, es va convertir en el principal inversor del club de futbol Turn-und Sportgemeinschaft Hoffenheim (Unió Gimnàstica i Esportiva Hoffenheim). Quan el milionari va començar a injectar-hi capital, l’equip competia en lligues regionals. El 2008, i després d’invertir-hi al voltant de «350 milions d’euros» com ell mateix va reconèixer en una entrevista–, el Hoffenheim va aconseguir ascendir a la màxima competició del futbol alemany.

Insults a la grada

Des d’aleshores, hi ha estat i fins i tot va arribar a classificar-se per a la Champions el 2018. Per a Hopp, és un somni fet realitat. De jove, ell mateix va jugar com a davanter al club que avui forma part de l’elit del futbol alemany. El Hoffenheim té un estadi per a 30.000 persones, una mica menys que la població de Sinheim, la localitat del sud on hi ha el recinte, i 10 vegades més que els habitants del districte de Hoffenheim.

El cap de setmana passat no va ser una jornada més de la Bundesliga: els insults i les pancartes amenaçadores contra Hopp van obligar a interrompre dos partits. Al Hoffenheim-Bayern, els futbolistes fins i tot van practicar una mena de vaga: es van passar la pilota sense diferenciar el rival i sense la intenció de marcar. Després Hopp es va unir als futbolistes en una imatge que pretenia llançar un senyal contra qualsevol tipus d’insult o discriminació. «Com a home blanc i milionari, Dietmar Hopp pertany al grup dels més privilegiats», responia una part de l’afició del Dortmund a través d’un fanzine de l’equip aurinegre. Els seguidors pretenien diferenciar així els casos de racisme o homofòbia dels insults a l’amo del Hoffenheim.

Hopp s’ha convertit en el símbol de la comercialització del futbol alemany. Les aficions radicals del Bayern, el Borussia Dortmund, el Colònia o el modest Unió Berlín, acabat d’ascendir, l’han pres com a cap de turc contra un model que creuen fomentat per la federació, els seus funcionaris i els grans patrocinadors.

Notícies relacionades

La ràpida i tancada defensa de Hopp és interpretada per les seccions d’animació més crítiques com una reacció de l’‘establishment’. Els insults són una manera de fer públic un debat que d’una altra forma seria invisible, argumenta l’afició radical de l’Unió Berlín.

Passat familiar nazi

La gota que va fer vessar el got van ser unes declaracions de Hopp sobre la campanya contra ell: «Em recorda a temps molt foscos», va dir el magnat, en aparent referència a les persecucions viscudes a Alemanya durant el nacionalsocialisme. Els seus acèrrims crítics ho van interpretar com una banalització dels crims nazis, ja que el seu pare va ser un actiu membre de les milícies nazis que va participar en la deportació de jueus de Hoffenheim als anys 30, com ha reconegut públicament la família Hopp.

Temes:

Futbol