JUSTÍCIA SUÏSSA

El president del PSG i l'ex-secretari general de la FIFA, acusats de corrupció per l'adjudicació dels drets, de TV

La fiscalia apunta que Valcke, que va rebre tres pagaments milionaris, va utilitzar la seva «influència» per concedir-los a BeIN Media, grup propietat d'Al-Khelaïfi

aguasch48287616 files  in this file photo taken on february 22  2019  paris 190523125422

aguasch48287616 files in this file photo taken on february 22 2019 paris 190523125422

2
Es llegeix en minuts
Agencias

L’exsecretari general de la FIFAJérome Valcke, i el president del grup audiovisual BeIN MediaNasser al-Khelaïfi, també president del PSG, han sigut acusats de corrupció per l’adjudicació dels drets audiovisuals de diversos tornejos de futbol, en particular de mundials i Copes de les Confederacions.

La Fiscalia General de Suïssa ha anunciat aquest dijous la seva decisió i ha precisat que Valcke és acusat de «corrupció passiva, gestió deslleial múltiple i qualificada i falsejament de títols». El segon acusat, Nasser Al-Khelaïfi, director del grup BelN Media, una cadena esportiva i d’entreteniment amb seu a Doha. Hi ha a més un altre empresari acusat, la identitat del qual és mantinguda en reserva per la Fiscalia. A tots dos se’ls retreuen actes d’«instigació a la gestió deslleial qualificada» comesa per Valcker, mentre que en el cas de l’acusat no identificat s’agrega el càrrec de «corrupció activa».

Segons l’acta d’acusació, «entre el 2013 i el 2015 Valcke va utilitzar la seva influència com a secretari general de la FIFA a favor de socis mediàtics de la seva preferència en els processos d’atribució dels drets de transmissió» per a Itàlia i Grècia d’importants esdeveniments futbolístics previstos en el període 2018-2030. A canvi, l’executiu de la FIFA va rebre tres pagaments per un valor d’1,25 milions d’euros, ha informat la Fiscalia. Un altre element de la investigació que va donar a conèixer és que Valcke va obtenir el reemborsament d’un avenç de mig milió d’euros per un casalot a Sardenya, una vegada que Al-Khelaïfi l’hagués comprat a través d’una societat en lloc de Valcker.

Posteriorment, el secretari general de la FIFA –el segon lloc intern més important de l’organització després del president– va obtenir d’Al-Khelaïfi el dret de gaudi exclusiu de la propietat durant 18 mesos, fins que va ser suspès del càrrec. Durant aquell temps no va pagar cap lloguer, que, acumulat, hauria significat un mínim de 900.000 euros i un màxim d’1,8 milions.

Notícies relacionades

No obstant, els arranjaments entre Valcker i Al-Khelaïfi no podran ser perseguits per la Fiscalia a causa que la FIFA va retirar la denúncia penal contra el segon i una part de la que havia formulat contra el primer perquè diu que ha arribat a «una conciliació» amb l’empresari àrab, però no n’ha comunicat els detalls.

D’acord a la legislació suïssa, «la corrupció entre persones privades és en aquest cas concret un delicte que es persegueix partint d’una denúncia, per la qual cosa la seva retirada implica que no es compleix una de les condicions perquè el procediment penal continuï», va explicar la Fiscalia. Per aquesta raó, l’entitat ha classificat aquesta part del cas. No obstant, queda pendent la investigació dels 1,25 milions d’euros rebuts per Valcke per part del tercer acusat. 

Temes:

PSG FIFA