LA IL·LUSIÓ DELS PETITS A LA COPA

A Badalona (també) es parla de futbol

L'afició del CF Badalona ressorgeix de les seves cendres davant de l'expectació generada pel pas del club a setzens de la Copa del Rei després d'eliminar el Getafe

Malgrat la tradició baloncestística local, ajuntament i veïns s'aboquen amb el seu equip davant del partit contra un altre Primera Divisió com el Granada

zentauroepp51780774 badalona200117180751

zentauroepp51780774 badalona200117180751

4
Es llegeix en minuts
Anna Rocasalva

Fa una setmana que a Badalona no es parla més que de futbol. La quarta ciutat de Catalunya ha deixat al marge –momentàniament– el seu esport estrella, el bàsquet, per centrar la seva atenció en l’equip de futbol local, el CF Badalona, un conjunt de Segona B que s’ha classificat per a setzens de final de la Copa del Rei després d’eliminar tot un Primera Divisió com el Getafe.

Una situació que no s’havia donat mai en la història del club, segons afirma el president de la penya del Badalona, els Betulians, Cristian Miguel Yuste: «Amb el Llevant es va empatar a 0 el 2004 i ens van eliminar per penals; amb el Barça, el 2006, ens van guanyar 1-2», explica.

Dissabte passat tot va canviar quan els locals van donar la campanada. «Semblava que no hi havia ningú que cregués que fóssim capaços de derrotar-los», se sincera Manolo González, entrenador del club. «Cada partit és un món, però que un club com el Badalona, amb un pressupost d’un milió d’euros, pugui tombar tot un Getafe, amb un preupuesto de 55 milions, ens dona una empenta anímica brutal».

L’expectació és tal que el pròxim dimecres 22 de gener el consistori badaloní ha organitzat des de les 18.00 h una ‘Fan Zone’ davant de l’Estadi Municipal amb diverses activitats i, a partir de les 20.00 h, hi haurà actuacions musicals, com les del cantant Miki Núñez (OT) a peu de gespa, per animar l’afició abans del partit contra el Granada CF, un altre Primera Divisió, que es jugarà a les 21.00 h.

Quadruplicant l’assistència

Malgrat que el CF Badalona és un club històric, fundat fa 117 anys, el president de la Penya Betulians explica que «a tot estirar hi sol haver una assistència al camp d’unes 1.000 persones».

Per al partit contra el Granada l’ajuntament ha preparat una celebració a l’estadi del Badalona

Aquesta poca afluència d’aficionats resideix en la tradició de bàsquet de la localitat; en la proximitat geogràfica d’altres grans clubs de futbol com el Barça o l’Espanyol; i també en el canvi d’ubicació del Camp del Centenari al nou estadi, que va moure a l’equip des de gairebé el centre de la ciutat a al perifèric barri de Montigalà, cosa que va suposar millores d’equipament.

No obstant, el dia del Getafe el camp es va omplir amb més de 4.000 persones. «I això que molts aficionats s’hi van quedar fora», emfatitza el president del club, Miguel Ángel Sánchez. «Va ser espectacular veure l’estadi ple a vessar de gent animant l’equip. L’única vegada que l’havia vist així va ser contra l’Espanyol B. ¡Dissabte la ciutat sencera respirava futbol!», exclama el ‘betulià’ Yuste. Fins i tot el mateix alcalde de Badalona, Álex Pastor, va publicar eufòric a Twitter: «BRUTAL ambient i BRUTAL victòria», abans de felicitar els jugadors al vestidor i desencadenar una ovació a l’entrenador. 

Grans, joves i nous seguidors

El clamor de la victòria es va poder sentir fins i tot als barris circumdants i va despertar l’interès de molts dels seus antics seguidors i a altres tants de nous, la majoria residents pròxims al camp, que ni sabien que hi havia partit i es van sorprendre gratament del paper del conjunt local. 

És el cas del veí de Bufalà José Luís Durán que, al sentir el terrabastall, va consultar ràpidament la classificació al mòbil: «Mai havia vist un partit sencer del Badalona, però ara pots estar al corrent de tot el que passa a través d’internet». «I la gràcia de la Copa és que equips petits puguin jugar contra altres superiors com el Barça, el Madrid o l’Atlètic», afegeix un altre badaloní, Germán Blasco. Tots dos afirmen que a partir d’ara seguiran el Badalona «amb més interès».

La sorprenent victòria contra el Getafe ha revifat l’afició del Badalona

Igual que Pere Casas, un altre veí admirador del conjunt local que en l’última dècada havia perdut l’afecció pel club, però que ara l’ha recuperat després de l’última victòria. Als 78 anys, encara recorda les alineacions de l’equip dels anys 60. «Per aquella època els vaig anar a veure jugar contra l’Osasuna, a Pamplona. Ens havíem de quedar a dormir a Saragossa, però aquell dia jugava el Reial Madrid i no hi havia hotels disponibles, així que vam dormir a la Basílica de la Mare de Déu del Pilar», rememora amb nostàlgia.

Mentrestant, la Penya Betulians ja es prepara per al pròxim partit contra el Granada. Està tot controlat perquè dominen «el ritual» des de fa anys. «Primer ens reunirem en un bar pròxim, i després ocuparem el costat sud de la porteria, amb el megàfon, les banderes, el bombo i tot el que faci falta per animar el Badalona», afirma el president de la penya, que anhela que hi hagi un relleu generacional dins de l’afició. «Aquí som la majoria gent gran; persones treballadores, humils i pares de família».

Notícies relacionades

Els BDN Supporters, un grup de xavals de barri, nous seguidors joves del Badalona, també han promès anar al partit. I se’ls sentirà. «¡Un dia de partit, al Centenari vaig anar, només entrar a la grada em vaig enamorar!», entona un dels seus membres, Joel Suárez, canviant la lletra del Barça. «Tinc fe total en el Badalona; si t’agrada el futbol, has d’animar el teu equip local», sentencia.

Més notícies de Badalona