EL DUEL DE L'RCDE STADIUM

Barça i Espanyol, el derbi dels antípodes

El líder i el cuer s'enfronten en un context similar al del 2009, quan els periquitos van assaltar el Camp Nou

rpaniagua51566835 cornella el prat   03 01 2020   deportes  los entrenadores d200103194256

rpaniagua51566835 cornella el prat 03 01 2020 deportes los entrenadores d200103194256 / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua / Joan Domènech

Si es fa un simple cop d’ull a la classificació de la Lliga no hi hauria d’haver gaire dubtes per pronosticar el resultat del derbi. El Barça i l’Espanyol viuen als antípodes. L’equip blaugrana és el líder i actual campió, mentre que els periquitos van últims, a 29 punts del seu rival d’aquest dissabte, i no han guanyat ni un sol partit al seu estadi. El 2 a la quiniela sembla evident, però hi ha precedents que qüestionen aquesta obvietat.

Abelardo va ser el primer a treure importància a aquesta distància sideral que separa els dos conjunts. Amb una àmplia trajectòria com a jugador i entrenador, ha vist moltes coses en el futbol. «El Barça és el rival que ens toca i ja està, el meu primer adversari. És igual que vagi primer i nosaltres últims. És un partit de futbol d’onze contra onze», va afirmar el Pitu amb aquesta practicitat que ha de guiar el nou camí dels periquitos. 

El record de Leganés

Valverde, tan prudent com sempre, també es va apuntar a aquest discurs. «En aquesta mena de partits les distàncies classificatòries no existeixen. Hi ha més tensió, es juga molt amb el cor i cal saber gestionar-ho. Ells comencen una nova Lliga i tenen un impuls», va dir el Txingurri, que ja sap el que és patir una patacada en un duel de pols oposats.

JORDI COTRINA

La temporada passada, el Barça va patir la primera derrota del curs en el camp del Leganés, que arribava a l’últim lloc sense sumar ni un sol triomf. Coutinho va marcar primer, però el cuer va remuntar el líder. «Això és futbol i pot passar. És un accident», va afirmar llavors el míster blaugrana. 

El ‘Delapeñazo’

Aquesta derrota a Butarque va ser la cinquena del Barça en tota la història de la Lliga en un partit disputat contra el fanalet vermell. L’anterior precedent va ser encara més dolorós i en un context similar a l’actual. El poderós conjunt que dirigia Pep Guardiola va fracassar contra l’Espanyol de Mauricio Pochettino el 21 de febrer del 2009.

De la Peña celebra un dels seus gols al derbi de febrer del 2009 al costat de Xavi, Busquets i Messi / JORDI COTRINA

Els dos equips arribaven al duel separats per 42 punts en la classificació i submergits en dos mons futbolístics totalment diferents. Mai abans s’havia produït un derbi tan desigual. L’Espanyol era el club menys golejador de Primera i comptava amb el seu tercer entrenador, després dels acomiadaments de Tintín Márquez i Mané. Com ara.

Sobre la gespa, el quadro periquito va vèncer al Camp Nou 27 anys després amb dos gols d’ Iván de la Peña, que feia quatre campanyes que no marcava. L’Espanyol, guiat per altres astres com Kameni, Jarque, Luis García, Nené i Tamudo, va acabar salvant-se sense problemes. 

Tres supervivents

Una dècada després, queden tres supervivents d’aquell xoc al Barça (Piqué, Busquets i Messi) i cap a l’Espanyol. En aquest període han passat cinc tècnics més per la banqueta blaugrana (Tito, Roura, Martino, Luis Enrique i Valverde)i set pel periquito (Aguirre, Sergio González, Quique, Rubi, Gallego, Machín i Abelardo). Aquest dissabte a la llotja no faltarà Pochettino, acomiadat pel Tottenham al novembre.

El Pitu s’ha enfrontat sis vegades al Barça com a entrenador amb un trist balanç: sis derrotes, 2 gols a favor i 21 en contra

El vestidor blanc-i-blau intentarà repetir la gesta. «Cal mostrar respecte a un rival que va primer. Són jugadors de molt nivell, però hem de sortir a menjar-nos-els. Comencem de zero, amb fam i ambició», va dir Bernardo a la COPE. 

El triomf del Txingurri

Notícies relacionades

L’única victòria periquita a Cornellà contra el Barça es va produir fa dos anys a la Copa gràcies a un gol de Melendo (1-0). A la Lliga, el triomf més recent va tenir lloc la temporada 2006-07, precisament amb Valverde a la banqueta (3-1). Rufete, actual director de futbol professional, Luis García i Tamudo van marcar els gols.

Les estadístiques tampoc somriuen gaire a Abelardo. El Pitu s’ha enfrontat sis vegades a l’equip blaugrana com a entrenador de l’Sporting i l’Alabès amb un balanç nefast: sis derrotes, 2 gols a favor i 21 en contra. És l’únic rival de tota la Lliga contra el que no ha sigut capaç ni tan sols de puntuar.