desafiament a viena

Kipchoge persegueix l'última frontera

El kenyà persegueix la marca impossible de menys de dues hores en una marató que correrà en un circuit tancat junt amb 41 llebres

És la segona vegada que el plusmarquista mundial aborda el desafiament en una prova que no compta amb l'homologació de la Federació Internacional

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 16: Eliud Kipchoge of Kenia celebrates after he crosses the finishing line to win the Berlin Marathon 2018 in a new world record time of 2:01:40 hours on September 16, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images) / Maja Hitij (Bongarts/Getty Images)

BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 16:  Eliud Kipchoge of Kenia celebrates after he crosses the finishing line to win the Berlin Marathon 2018 in a new world record time of 2:01:40 hours on September 16, 2018 in Berlin, Germany.  (Photo by Maja Hitij/Bongarts/Getty Images)
aguasch50329940 eliud kipchoge  white vest   world record holder  olympic ch191010192414

/

4
Es llegeix en minuts
Gerardo Prieto

Mai una batalla contra el temps va comptar amb tanta infanteria. Fins a 41 corredors de primer nivell es rellevaran per formar una V i empènyer un sol atleta, Eliud Kipchoge, campió olímpic i plusmarquista oficial de marató (2 h. 01 m. 39s. a Berlín 2018) en el seu segon intent per ser el primer humà a córrer en menys de dues hores els 42 quilòmetres i 195 metres, una marató completa en una prova extraoficial que es disputa demà a Viena.

 «L’ésser humà no té límits», repeteix Kingchoge, anomenat així pels qui el consideren el rei de la llarga distància, el millor maratonià de sempre. La seva marca personal (2h00m25s), que no està homologada per la Federació Internacional, va quedar a tan sols 26 segons del seu objectiu, menys del que es tarda a recórrer aquests maleïts 195 metres. Aquesta profusió de marcadors del ritme no està permesa pel reglament en les carreres homologades i tampoc els avituallaments entregats sobre la marxa des d’una bicicleta, entre altres detalls a favor de la salut del corredor.

Kipchoge, aquest dijous a Viena. / AFP

El primer intent a córrer per sota de les dues hores va tenir lloc el 6 de maig del 2017 a l’autòdrom de Monza, patrocinat per Nike (Breaking2). La sortida es va fer a les 6.45 h amb 12 graus i pluja lleugera i intermitent. Sis atletes marcaven el ritme davant de Kipchoge, de l’eritreu Zersenay Tadessey, de l’etíop Lelisa Desisa, aquests dos últims fora de ritme al primer canvi. Les llebres es rellevaven cada 4,8 quilòmetres (dues voltes al circuit) i van provar de mantenir un ritme constant de 2.51 minuts per quilòmetre per finalitzar en 1.59:59. Calçat amb les cobejades Vaporfly, el kenià d’Eldoret va acabar feliç per entreveure l’última frontera del running, però insatisfet per desconèixer què hi ha a l’altre costat.

Kipchoge va arribar a Viena dimarts i després de rondar pel circuit i consultar el pronòstic del temps per al cap de setmana, es va fixar definitivament la data de la celebració per dissabte. La nova aventura del kenià en territori desconegut (denominada INEOS 1:59 Challenge) buscava les millors condicions. Cada segon compta i a Monza, amb l’horari fixat per endavant, les lectures ambientals no van ser les ideals aquell dia. A Viena, l’horari de sortida s’ha delimitat entre les 6 i les 8 del matí. A aquella hora, la previsió per demà dissabte a la vora del Danubi és de 9 graus, 68% d’humitat, absència de vent i precipitacions. Condicions sensiblement millors que a Monza.

«A Berlín vaig anar a superar un rècord del món, a Viena vinc a intentar fer història», va remarcar el corredor kenià en la conferència de premsa prèvia al seu desafiament de demà. «Tots els quilòmetres seran crítics i fallar és humà, però la meva preparació ha sigut bona, estic bé físicament i mentalment. M’agradaria aconseguir-ho sobretot per dir-li als meus veïns a l’Àfrica, a tot el món, que els límits només estan a la nostra ment».

Kipchoge, molt relaxat, es va permetre fins i tot fer bromes quan se li va preguntar si havia notat molta pressió, donat el seu descomunal desafiament. «Forma part de la condició humana», va respondre el Filòsof, anomenat així pels seus companys d’entrenament a Kaptagat.

El corredor kenyà, en la presentació del desafiament maratonià. / REUTERS

Per primera vegada des que competeix a nivell internacional, Kipchoge ha viatjat amb la seva família des d’Eldoret fins a Viena, conscient de la importància del moment. En la reunió amb els mitjans semblava l’humà més tranquil. «Intento estar calmat, he corregut a aquesta velocitat [per baixar de dues hores] durant els passats dos anys, no és que no sàpiga com ho he de fer».

El maratonià va insistir que busca la glòria esportiva i superar un mur insuperable fins ara. «M’agradaria inspirar tota una nova generació, especialment al meu continent. Corro per avançar, per mostrar que no hi ha límits, espero que ho vegin 3.000 milions de persones dissabte. No es tracta de diners, sinó de córrer, fer història i canviar la vida de la gent», va rematar abans de permetre’s una broma quan un inoportú li va preguntar per la seva retirada.

Notícies relacionades

El corredor que va saber guanyar en pista dos invencibles com El Gerruj i Bekele haurà de completar quatre voltes a un circuit dissenyat sobre el Prater de la capital austríaca a més de 21 quilòmetres per hora, a l’escenari en què Orson Welles i Joseph Cotten es troben a la nòria a El tercer home, el clàssic cinematogràfic que va rodar Carol Reed a la Viena de postguerra.

Entrenat per Patrick Sang, medallista a Barcelona -92, Kipchoge, 34 anys d’edat i pare de tres fills, campió del món de 5.000 metres en pista fa 16 anys, va fer el primer pas cap a la distància completa guanyant la Mitja Marató de Barcelona el 2013 amb un nou rècord de la prova. Dos mesos més tard guanyava la marató d’Hamburg en el seu debut (2.05.30). I a la tardor només cedia davant de Wilson Kipsang a Berlín. Kipsang va aconseguir una nova plusmarca mundial (2.03.23) però va desaparèixer aviat de l’asfalt. Des d’aleshores, Kipchoge ha guanyat totes les maratons en les quals ha competit, 12 de 13 en total, incloent-hi la que li va donar el títol de campió olímpic a Rio.

Temes:

Maratón