JOVES PRODIGIS

Deu joies que brillen a Europa

El blaugrana Ansu Fati lidera l'explosió de joves talents amb un futur immens

tres

tres

11
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Per a qualsevol aficionat sempre suposa un guspira d’alegria l’aparició d’un xaval que aporti frescor i talent al seu equip. Si es tracta d’una aposta del club, bé, però si és del planter, encara millor. En un esport cada vegada més encotillat per les tàctiques i la disciplina,la fantasia d’algun mocós imberbe disposat a menjar-se el món sempre és benvinguda. Alguns no tenen la majoria d’edat, ni tan sols el carnet de conduir, però comencen a exhibir els seus recursos al camp. Són els prodigis de moda a Europa. Aquí citem 10 casos, amb Ansu Fati al capdavant, però la llista podria ser molt més àmplia.

ANSU FATI

La perla guineana avalada per Messi 

Davanter. Club: FC Barcelona.

Nascut a Bissau (Guinea Bissau). 

Edat: 16 anys. Contracte: 2022.

És la sensació de la Lliga. El 31 d’octubre complirà 17 anys i ja ha sigut capaç de guanyar-se l’ovació del Camp Nou, que té nou ídol. Aprofitant les baixes de Messi, Luis Suárez i Dembélé, Ansu Fati compta amb l’afecte garantit de tots els culers, bàsicament per la seva valentia i desimboltura. Va debutar per sorpresa contra el Betis, es va estrenar com a golejador a El Sadar i va ser titular contra el València, amb gol i assistència inclosos per encarrilar la victòria blaugrana.

Tot ha anat molt ràpid per al juvenil, que ja té tramitat elpassaport i podria jugar amb la selecció espanyola el Mundial sub-17 del mes que ve. Qui l’hi diria fa uns anys, quan corria pel seu país i jugava amb pilotes que ell mateix es feia unint mitjons. La història del davanter donaria per a una pel·lícula, amb una menció especial per a l’emotiva abraçada amb Messi després del seu debut contra el Betis amb 16 anys, 9 mesos i 25 dies. Són detalls que mai s’obliden i que marquen l’inici d’una carrera que va tenir els seus primers passos al poble sevillà d’Herrera, on el petit Ansu va viatjar amb 8 anys.

Va començar al Peloteros, un equip humil que el va alçar al Sevilla. El Barça es va fixar aviat en ell i es va instal·lar en la Masia amb 10 anyets, juntament amb el seu germà Braima. Des d’aleshores no ha parat de créixer. Va debutar al primer equip sense ni tan sols passar pel filial i aquesta temporada cobrarà un milió d’euros mentre encadena rècords de precocitat.     Si algun valent medita comprar-lo no ho tindrà fàcil: la seva clàusula és de 100 milions. La irrupció d’Ansu ha deixat en un segon plaCarles Pérez, l’eficient extrem de Granollers de 21 anys que també s’ha destapat amb les baixes. 

ERLING BRAUT HALAND

El noruec suma 17 gols en 9 partits 

Davanter. Salzburg.

Nascut a Leeds (Anglaterra). Té nacionalitat noruega. 

Edat: 19 anys. Contracte: 2023.

Si hi ha un jove futbolista a Europa que està trencant tots els motllos aquest estiu és Erling Braut Haland. Als seus 19 anys, l’espigat davanter del Salzburg va donar la seva primera urpada en el mundial sub-20 passat, quan es va proclamar màxim golejador gràcies alsnou gols que va marcar contra Hondures. Mai en la història dels mundials de qualsevol categoria havia passat res així. No va ser casualitat. A l’ariet no se li va acabar la inspiració, ja que aquesta setmana es va convertir en el primer de la història de la Champions a aconseguir un triple abans del descans. En els minuts 2, 34 i 45 el noruec nascut a Leeds va arruïnar el Genk (6-2) i és el primer pitxitxi del torneig. Ningú feia tres gols a la Champions abans de complir la vintena des de Rooney. El rècord pertany a l’exmadridista Raúl, que va firmar un triplet amb 18 anys i 114 dies el 1995.  

El Salzburg va encertar de ple el gener, quan va pagar cinc milions d’euros al Molde per un davanter, que aquest curs ja ha fet 17 gols en 9 partits amb l’equip austríac. Amb el triple davant del Genk ja n’encadena quatre aquesta campanya. El punta, que ja ha debutat amb la seva selecció, és fill deAlf-Inge Haland, l’exjugador del Leeds, Nottingham i Manchester City que va topar amb un mal enemic. En un derbi contra el United, una discussió amb Roy Keane va portar una salvatge entrada del centrecampista que acabaria causant-li la retirada. 

DONYELL MALEN

Un repòquer per a un punta imparable 

Davanter. PSV Eindhoven.

Nascut a Wieringen (Holanda).

Edat:20 anys. Contracte: 2024.

No ha sigut una irrupció tan fulgurant com la de Braut Haland, però el talent de Donyell Malen mai s’ha destapat com ara. El davanter del PSV va marcar dissabte passat un repòquer davant delVitesse i dijous va obrir el triomf a l’Europa League contra l’Sporting de Portugal (3-2). Amb només 20 anys té un futur immens. Ho sap bé Mino Raiola, el controvertit agent que ja el va posar en òrbita el 2016. «És el jugador que més m’entusiasma», va declarar. 

Llavors ja havia arribat al’Arsenal procedent del’Ajax, al planter del qual va entrar als 8 anys. La seva mare conduïa tres hores cada dia per portar-lo a entrenar. El Chelsea i el United es van fixar en la seva rapidesa i agilitat amb la pilota, però va escollir els gunners. Allà va aprendre a les ordres de Bergkamp Henry, dos dels seus ídols.

Va marcar 27 gols en 67 partits amb el filial i Wenger li va donar minuts en alguna pretemporada. No li va semblar prou. El PSV va pagar 750.000 euros el juliol del 2018. El curs passat ja va marcar 10 gols en 31 partits, només 6 de titular. En aquest curs no hi ha qui el pari, ben secundat per una altra perla: el mitjapunta holandès d’origen marroquí Mohammed Ihattaren, de només 17 anys. 

JOAO FÉLIX

El ‘Menino de oro’ que llueix Simeone 

Mitjapunta. Atlètic de Madrid.

Nascut a Viseu (Portugal).

Edat: 19 anys. Contracte: 2026.

Quan l’Atlètic es va quedar definitivament sense Griezmann semblava que aquest buit seria difícilment salvable. El club madrileny tenia diners frescos i va apostar per una jove promesa que es va convertir en el fitxatge més car de la història del club. Joao Félix va aterrar al Wanda amb un cost de 126 milions. En un futbol tan tancat i competitiu com el del Cholo Simeone no és fàcil brillar, però el ‘Menino de oro’ ja ha deixat mostres del seu talent. 

Fill d’una parella de professors de classe mitjana-alta, Carla i Carlos Felix, l’astre blanc-i-vermell «va començar abans a xutar la pilota que a caminar», explica la seva família. Mitjapunta amb ànima de nou, l’abril passat es va convertir en el jugador més jove en marcar un triplet a l’Europa League. Ho va fer amb el Benfica (també va ser al planter del Porto). 

A la pretemporada ja va marcar un gol en el derbi madrileny de Nova York i dos golassos contra la Juventus de Cristiano Ronaldo a Estocolm. A la Lliga es va estrenar provocant un penal amb una gran jugada només a l’abast d’un geni. Suma un gol i una assistència. N’arribaran molts més.

JADON SANCHO

L’hàbil extrem que captiva els grans 

Davanter. Borussia Dortmund.

Nascut a Londres (Anglaterra).

Edat: 19 anys. Contracte: 2022.

No és un nom nou en el panorama futbolístic. De fet, compleix la seva tercera temporada en la Bundesliga des que el Borussia de Dortmund va pagar 7,8 milions d’euros per ell al Manchester City el 2017, dos anys després que els anglesos el fitxessin per als juvenils procedent del Watford, on va jugar dels 7 als 14 anys. Als afores del seu Londres natal, on van emigrar els seus pares des de Trinitat i Tobago, es van gestar els primers driblatges de Sancho, que compleix a la perfecció el perfil de l’extrem hàbil i desequilibrant.

«Vaig escollir el Dortmund per la seva filosofia d’integrar joves al primer equip», reflexiona l’astre, que ja ha sigut vuit vegades internacional amb Anglaterra. A Alemanya va començar amb problemes en la llicència i va haver de sobreposar-se a una lesió de lligaments. Tot i que ja havia deixat mostres del seu talent, la seva explosió ha arribat ara a base de gols, assistències i eslàloms que el vinculen de nou amb els grans d’Europa. «No puc predir el futur. M’ho agafo amb calma. Vull guanyar títols i donar-ho tot amb el Dortmund», afirma.  

MASON MOUNT

Polivalència amb el segell de Lampard 

Centrecampista. Chelsea.

Nascut a Portsmouth (Inglaterra).

Edat: 20 anys. Contracte: 2024.

La marxa de l’estrella Hazard i la sanció de la FIFA que impedeix fitxar al Chelsea feien presagiar un curs dur amb canvi a la banqueta. Sarri se’n va anar a la Juventus i va arribar l’idolatrat Frank Lampard, la millor notícia per a una de les sensacions de la Premier: Mason Mount. El talentós centrecampista forma part del club blau des del 2005. El seu futbol és una delícia. Versàtil, intel·ligent, amb gran visió de joc i arribada a l’àrea, era el futbolista ideal per revitalitzar l’equip.

Dimarts es va lesionar en el minut 9 contra el València després d’una dura entrada de Coquelin i el partit va acabar amb derrota anglesa. Al Chelsea se li va apagar la llum sense la seva batuta, a qui s’ha comparat amb Lampard, que també el va entrenar l’any passat al Derbi County. Aquesta va ser una de les cessions prèvies a la seva tornada a Stamford Bridge. Abans va passar pelVitesse. «És un moment de màxim orgull per a mi. Vaig arribar aquí amb 6 anys i ara sento que és la meva hora», afirma Mount, campió d’Europa sub-19 amb Anglaterra el 2017 i millor jugador del torneig.

EDUARDO CAMAVINGA

El pivot angolès que va anul·lar el PSG 

Migcampista. Rennes.

Nascut a Miconje (Angola). 

Edat: 16 anys. Contracte: 2022.

El Madrid es va emportar una rebolcada aquesta setmana en la seva visita a un PSG ple de baixes. Una de les claus del desastre va ser la inconsistència d’un centre del camp ple d’esquerdes. El campió francès s’hi va sentir còmode. Res a veure amb el curtcircuit que va viure, per exemple, en la segona jornada de la Lliga contra el Rennes, que es va emportar el partit (2-1).

En aquest triomf va emergir Eduardo Camavinga, un migcampista incasable i precís de gran personalitat.

Nascut en un poblat angolès, va trepitjar territori francès sent un nadó. Els seus pares van fugir de l’Àfrica i va trobar en la pilota el millor aliat per ser feliç. El 2 de maig es va convertir en el primer jugador nascut el 2002 protagonista a les grans Lligues europees. Després de la sortida del capità Benjamin André, el tècnic Stephan ha trobat en Camavinga el seu pivot ideal.

DANI OLMO

El millor regatejador de l’estrena europea 

Mitjapunta. Dinamo de Zagreb

Nascut a Terrassa (Espanya).

Edat: 21 anys. Contracte: 2021.

Va ser una de les claus d’Espanya en l’èxit del’Europeu sub-21 d’Itàlia. El gran torneig de Dani Olmo feia presagiar un canvi de club, però segueix en el Dinamo de Zagreb, on va arribar el 2015 procedent del Barça. Era el capità i màxim golejador del cadet A blaugrana però va preferir emigrar. No li ha anat malament. En el seu debut en la Champions, el seu equip va atropellarl’Atalanta (4-0) amb exhibició del català. Va propiciar tres dels quatre gols i va sumar 10 driblatges, la xifra més alta de la primera jornada.

TAMMY ABRAHAM

El pitxitxi amb més futur de la Premier

Davanter. Chelsea

Nascut a Londres (Inglaterra).

Edat: 21 anys. Contracte: 2022

Han passat ja cinc jornades de la Premier i un tipus tan alt com fibrós (1,90 m, 80 quilos) comanda la llista de golejadors. Kevin Oghenetega Tamaraebi Bakumo-Abraham, el nou ariet del Chelsea, suma set, els mateixos que el Kun Agüero. La seva connexió amb Mason Mount és la millor notícia per al nou Chelsea de Lampard, que ha apostat pel jove punta en lloc de Giroud Batshuayi.

Format en el club blau des dels 8 anys, el jugador d’ascendència nigeriana sempre va ser un avantatjat pel seu físic i la seva qualitat. Cedit al Bristol, Swansea i Aston Villa, en què va marcar 26 gols en 40 partits, ha tornat al Chelsea per quedar-se definitivament. 

MASON GREENWOOD

El màgic ‘diable’ d’Ole Solskjaer

Davanter. Manchester United.

Nascut a Bradford (Inglaterra).

Notícies relacionades

17 anys. Contracte: 2020.

El United es troba a faltar a la Champions, però també deixa aportacions al’Europa League. Solskjaer va apostar pel planter a l’estrena i els seus nois van guanyarl’Astana (1-0). El gol va portar una dada per a la història. Amb 17 anys i 353 dies, Mason Greenwood es va transformar en el futbolista més jove en marcar en un torneig europeu en la història del United. L’any passat ja va ser el ‘diable’ més imberbe en debutar a la Champions. «Ha demostrat pinzellades del que serà. Juga i marca de forma natural. Té un futur enorme», va valorar el tècnic. Aviat renovarà la seva joia.