ACTE DE PRESENTACIÓ

Barcelona-Pirineus busca el màxim recolzament per acollir els Jocs Olímpics del 2030

Els dirigents demanen unitat política i entesa al voltant del projecte

rpaniagua49930222 barcelona 19 09 2019   deportes  albert agusti  sports   cul190919164918

rpaniagua49930222 barcelona 19 09 2019 deportes albert agusti sports cul190919164918

2
Es llegeix en minuts

Entitats esportives, culturals, econòmiques i socials agrupades a Sport Cultura Barcelona han demanat aquest dijous als dirigents polítics que apostin per la candidatura per alsJocs Olímpics d’Hivern Pirineus Barcelona 2030, en un acte que ha reunit representants de diversos sectors a l’Auditori 1899 del FC Barcelona.

A l’acte, amb el lema ‘Hi serem’, han intervingut el president de Sport Cultura Barcelona, Albert Agustí; el del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; el del Cercle d’Economia, Javier Faus; el del RACC, Josep Mateu; el del Comitè Olímpic Español (COE), Alejandro Blanco, i el vicepresident del Comitè Olímpic Internacional, Juan Antonio Samaranch.

Impuls de la societat civil

També hi han participat el president del Centre Excursionista de Catalunya, Eduard Cayón; el meteoròleg Alfred Rodríguez Picó; la comissària de la Smart City Expo World Congress, Pilar Conesa; l’esquiadora Núria Pau; el periodista Rafa Vilasanjuán, i els esportistes Jordi Arrese i Jordi Villacampa, que van participar en els Jocs Olímpics de Barcelona de 1992 en tennis i bàsquet, respectivament.

Bartomeu i Sandro Rosell se saluden a l’acte d’aquest dijous / JORDI COTRINA

Agustí ha destacat que el món de l’esport i de la cultura demanen als polítics que apostin per aquests Jocs amb aquest acte, al qual han assistit representantsd’entitats culturals i econòmiques, clubs esportius de la ciutat, esportistes i persones que van participar en l’organització dels Jocs Olímpics de 1992, entre altres.

Blanco ha ressaltat que aquest no és un projecte impulsat pels polítics, sinó per la societat civil, i ha avisat que no es pot presentar una candidatura ni guanyar si hi ha un conflicte polític, però que es guanyaria si l’«entesa i el respecte a les institucions i a les persones» és prioritari, per la qual cosa ha defensat que aquests han de ser els Jocs de l’entesa.

Elecció el 2023

Samaranch ha afegit que la candidatura ho tindria tot pel que fa ainfraestructures, atletes i espais: «Ens falta la unitat política», ha dit, i ha assegurat que l’elecció per al 2030 es preveu per al 2023 però que, si abans hi hagués una força organitzativa i un projecte il·lusionant, el COI no s’esperaria al 2023 per adjudicar-ho.

Bartomeu ha assenyalat la possibilitat que el Camp Nou acollís alguna cerimònia dels Jocs d’Hivern si se celebressin a Barcelona i el Pirineu, en què el clima el 2030 serà més irregular que ara, amb més probabilitat d’altes temperatures però també amb possibles grans nevades, ha explicat el meteoròleg.

Les solucions de 1992

Notícies relacionades

Conesa ha ressaltat la importància de la tecnologia i ha assenyalat que els Jocs de 1992 van crear solucions que es van utilitzar en altres cites posteriors, mentre que Pau ha recordat la figura de l’exesquiadora Blanca Fernández Ochoa, i Vilasanjuán ha dit que els Jocs Olímpics de 1992 van obrir Barcelona al mar, i que aquests implicarien «obrir-la a la muntanya» i avançar en ecologia i innovació.

El president del Centre Excursionista de Catalunya ha tancat l’acte remarcant que la candidatura és una oportunitat per guanyar cohesió, potenciar el Pirineu i impulsar infraestructures necessàries per a un accés ordenat i més sostenible a la naturalesa, i ha ressaltat que els Jocs Olímpics de 1992 van aportar una projecció extraordinària: «Ara tenim l’oportunitat de revalidar-ho, i junts ho podrem fer».