ESDEVENIMENT ESTEL·LAR

BCN apel·la a l'esperit olímpic amb els World Roller Games

El certamen reuneix 4.120 esportistes de 81 països, l'elenc més gran des dels Jocs del 1992

Els esports de roda petita impregnaran la ciutat amb 11 campionats del món fins al 14 de juliol

rpaniagua48919480 barcelona 03 07 2019  world roller games 2019 patinadores de190703191723

rpaniagua48919480 barcelona 03 07 2019 world roller games 2019 patinadores de190703191723 / JOAN CORTADELLAS

4
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

Barcelona no oblidarà mai els 16 màgics dies que van tenir lloc del 25 de juliol al 9 d’agost del 1992. Aquell estiu la capital catalana va acollir els “millors Jocs Olímpics de la història”, tal com va proclamar Juan Antonio Samaranch. Durant dues setmanes un total de 9.356 atletes (6.652 homes i 2.704 dones) de 169 països van competir en 257 proves de 25 esports.

L’impacte a la ciutat va ser brutal i sempre quedarà en el record. Aquest esperit, coronat també per la participació de 35.000 voluntaris, pretén reviure’s ara amb els World Roller Games (WRG), la cita més gran dels esports de roda petita, que s’inauguren aquest dijous (20.30 hores, Esport 3) al Palau Sant Jordi

"Un abans i un després"

Es tracta, lògicament, d’una comparació una mica exagerada, però la idea dels organitzadors és rememorar a petita escala l’essència d’aquell esdeveniment que va canviar per sempre la fisonomia de Barcelona. Les xifres demostren la magnitud dels WRG, el certamen esportiu més gran de la ciutat des del 1992. La cita reunirà, fins al dia 14, 4.120 esportistes (2.217 homes i 1.903 dones), 81 països de cinc continents, 128 proves i 11 campionats del món de ‘roller’ i monopatí.

Seus i escenaris dels WRG / EL PERIÓDICO

“Els WRG marcaran un abans i un després en la història del patinatge espanyol i mundial. La idea d’aquesta bogeria va néixer perquè crèiem que Barcelona era la ciutat idònia per a aquest esdeveniment. Serà un espectacle”, augura Carmelo Paniagua, president de la federació espanyola de patinatge i màxim responsable del comitè organitzador.

Idea del 2004

El desenvolupament es va portar conjuntament amb la federació catalana, comandada per Ramon Basiana, ‘alma mater’ d’una idea que es va presentar a Fresno (EUA) el 2004. “Ha sigut un llarg camí. Si aquest diàleg amb la federació espanyola existís en la política ens aniria millor a tots”, apunta Basiana, que també presideix el comitè executiu.  

Més de 100.000 persones passaran durant aquests dies per les 13 instal·lacions dels WRG. A més de Barcelona, hi ha quatre subseus. Vilanova i la Geltrú, Terrassa i Sant Cugat del Vallès acolliran partits d’hoquei patins, mentre Mollet allotjarà tot el ‘roller’ derbi.

Juntament amb aquestes dues disciplines, n’hi haurà nou més: alpí, artístic, ‘roller freestyle’, descens, ‘inline freestyle’, hoquei línia, escúter, monopatí i velocitat. Itàlia, amb 445 esportistes, és la delegació amb més participants, seguida d’Espanya, amb 361. Hi ha diversos països que tenen un sol participant, com ara Bielorússia, la República Dominica i el Camerun.

Una pista única

L’oferta esportiva és àmplia i diversa. Per a tots els gustos. Barcelona compta amb nou escenaris esportius, que van des del Front Marítim (és on hi ha la joia de la corona, una pista ovalada de velocitat única que es traslladarà després al CAR de Sant Cugat) fins al Palau Sant Jordi, passant per les nombroses disciplines que tindran lloc a l’anella olímpica de Montjuïc. 

Mereixen una atenció especial els 100 metres a l’esprint que es viuran dissabte 13 de juliol al centre de la ciutat. El passeig de Gràcia, entre Roselló i Mallorca, acollirà aquesta cita. “Serà impressionant. La gent podrà passejar tranquil·lament mentre es disputa una cursa de velocitat en un escenari irrepetible”, enalteix Marta Carranza, comissionada d’Esports de l’Ajuntament.

Poder colombià

La cirereta del pastís arribarà amb la marató del 14 de juliol en un circuit de cinc voltes que comença i acaba a prop de la Pedrera. Barcelona acull la segona edició dels WRG. Va estar a punt d’acollir la primera, però al final es va celebrar a Nanjing (Xina) el 2017. Hi van participar 2.860 esportistes de 60 països, xifres superades en aquesta edició.

S’esperen més de 100.000 persones i ja s’han esgotat els abonaments de velocitat i patinatge artístic

Colòmbia va liderar el medaller amb 25 ors (48 medalles en total). Itàlia va ser el país amb més metalls (76), però cinc ors menys que els sud-americans. França, Alemanya, la Xina i Espanya (22) també són potències. “Fa dos anys vam guanyar medalles en 8 de les 10 disciplines. Cap país va aconseguir aquesta diversitat. Tornarem a tenir un paper important», remarca Paniagua.

Àrea gratuïta

Notícies relacionades

La resposta del públic és notable. Ara per ara s’han esgotat els abonaments de velocitat (pista) i patinatge artístic, mentre que les altres sessions estan al voltant del 70% d’ocupació, tenint en compte que les finals també determinaran la venda. 

Els aficionats, a més, podran disfrutar del Roller Land, un espai lúdic de 45.000 metres quadrats amb una àmplia gamma d’activitats a l’esplanada olímpica. En l’àrea, d’accés gratuït, es podran practicar les 11 modalitats de l’esdeveniment. També hi haurà música en directe, zones de restauració, art urbà i botigues amb productes del sector.

La mascota: Will recull el testimoni de Cobi

 Els World Roller Games de Barcelona també tindran mascota pròpia. Si Cobi, l’inoblidable gos d’estil cubista dissenyat per Xavier Mariscal, va ser el protagonista dels Jocs Olímpics del 1992, i en la cita de la roda petita arriba Will. La mascota neix de la combinació de la passió i l’acció, de la unió d’una roda i un cor, els pilars d’aquest esdeveniment.