L'ESTRENA D'UNA OBRA MONUMENTAL

La joia del Tottenham: l'estadi dels mil milions

L'equip londinenc estrena amb una victòria la seva nova casa, una majestuosa obra amb capacitat per a 62.062 espectadors

"És el millor escenari del món i un moment enorme per a la nostra gent i la història del club", assegura Pochettino

rpaniagua47620084 fireworks explode above the stadium as the teams stand on th190403213304

rpaniagua47620084 fireworks explode above the stadium as the teams stand on th190403213304 / Kirsty Wigglesworth

3
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua
Raúl Paniagua

Periodista

ver +

En un context marcat per la proliferació de nous estadis i obres arquitectòniques fascinants, el Tottenham va estrenar aquest dimecres la seva nova casa. Després de múltiples retards per motius de seguretat, el club londinenc va viure una jornada molt especial. El Tottenham Hotspur Stadium, nom que lluirà a l’espera d’un soci patrocinador, es va inaugurar en el duel de la Premier davant del Crystal Palace (2-0). “És el millor estadi del món”, va proclamar Mauricio Pochettino.

El sud-coreà Son Heung-Min  va marcar el primer gol de la història del nou temple i Eriksen va segellar el segon. L’obertura estava prevista per al setembre del 2018. Al final, després de 22 mesos de reformes i polèmiques, el luxós camp va veure la llum una setmana abans d’acollir la seva primera gran cita. El Manchester City de Pep Guardiola, que aquest dimecres va giamyar el Cardiff (2-0) i va assolir el lideratge, visitarà els 'spurs'  en l’anada dels quarts de final de la Champions.

Sense fitxatges

El substitut del mític White Hart Lane compte amb una capacitat de 62.062 espectadors. És el segon estadi d’un club anglès amb més aforament, només superat per l’Old Trafford (75.000), i el quart de la Gran Bretanya amb més butaques, també per darrere de Wembley (90.000), on ha jugat el Tottenham els seus partits durant la mudança forçosa, i el Millenium Stadium de Cardiff (74.500).

El cost total del projecte s’acosta als mil milions de lliures (1.170 milions d’euros), un desemborsament que ha obligat a contenir la inversió en fitxatges. El Tottenham s’ha convertit en el primer club de la Premier a no acudir al mercat en dues finestres de traspassos consecutives.

Una fàbrica de cervesa

L’aposta pel planter i la conservació d’estrelles com Harry KaneDele AlliEriksen Lloris són els pilars. “És una casa per a moltes generacions. Per això hem volgut que sigui una cosa excepcional”, va dir el president, Daniel Levy, un home ambiciós i dur a l’hora de negociar. El Madrid ho sap bé. Siempre que ha tanteado a Pochettino se ha encontrado con un muro. Amb els seus futbolistes és igual. El Tottenham no compra, però tampoc ven fàcilment.

El City de Guardiola, que va guanyar el Cardiff i va passar a ser líder de la Premier, visitarà el nou estadi la pròxima setmana per la Champions

Al majestuós estadi no hi falta de res. Es va arribar a especular, fins i tot, que hi havia una sala VIP per tastar formatges, però va ser més un rumor que una realitat. Però tampoc semblava tan forassenyat, tenint en compte que el recinte té al seu interior, per exemple, una fàbrica de cervesa.

Notícies relacionades

Quatre pantalles gegants, 1.800 monitors de vídeo, 60 bars, 950 llums, una botiga oficial amb una xifra rècord de 2.000 metres quadrats i una tribuna d’animació amb 17.000 seients són algunes de les perles del complex, que disposa d’herba retràctil amb una superfície sintètica per sota per a partits de l’NFL i concerts.

“És un moment enorme per a la nostra gent i la història del club”, apunta Pochettino. El cost duplica el valor de la remodelació del Santiago Bernabéu (525 milions) i supera els 639 de la reforma del Camp Nou, planificada per al 2022, incloent-hi l’Espai Barça. La inversió s’assembla a la del projecte del nou Stamford Bridge, paralitzat per problemes burocràtics, però se situa per sota de l’estadi Krestovski del Zenit (1.276 milions d’euros), inaugurat el 2017.