Una referent

Bibiana Steinhaus, la primera àrbitra a les grans lligues

La col·legiada alemanya va dirigir a la Bundesliga el 2017, convertint-se així en la primera a arbitrar una lliga d'elit

aguasch43192394 referee bibiana steinhaus talks with cologne s german strike190308131345

aguasch43192394 referee bibiana steinhaus talks with cologne s german strike190308131345 / PATRIK STOLLARZ

2
Es llegeix en minuts
Iván Adler

En el dia de la dona convé recordar que el 10 de setembre del 2017 es va dur a terme un fet que va marcar un punt de partida. No només en el món del futbol, sinó en el de la igualtat de gènere. Perquè aquell dia l’alemanya Bibiana Steinhaus va fer molt més que donar el tret inicial a un partit de futbol masculí.

Va ser la primera dona en la història a dirigir una trobada d’una de les grans lligues europees. Va ser a la Bundesliga, Primera Divisió del futbol alemany, en el partit queel Hertha Berlín  va empatar a 1 davant delWerder Bremen.

Però Steinhaus va donar fer alguna cosa més que fer un simple xiulet inicial. Va donar un impuls al començament d’una cosa nova. De la inclusió. De la lluita per la igualtat. Una cosa que, fins fa 40 anys, era totalment impensable i que en l’actualitat i en el futur serà una cosa normal: una dona impartint justícia en un partit d’elit.

Un somni complert

"Sempre ha sigut el meu somni dirigir a la Bundesliga. Em causa molta alegria assolir aquesta meta i és un premi a un treball intens i a l’ardu camí que he recorregut fins aquí", havia expressat l’alemanya quan va rebre la confirmació que arbitraria un partit aquell mes de setembre del 2017.

Fins i tot va tenir un episodi ambPep Guardiola en persona. En la temporada 2014/2015 va ser la quarta col·legiada d’una grup arbitral masculí en un partit entre el Bayern de Munic i el Borussia Mönchengladbach. Al mostrar el cartell lluminós amb el temps afegit va rebre la incessant queixa de l’entrenador català, tècnic del Bayern en aquell moment, i fins i tot va arribar a posar-li la mà a l’espatlla, cosa que va causar que l’alemanya reaccionés amb altura i amb caràcter perquè rebés la conseqüent felicitació de l’opinió pública.

Però perquè Bibiana Steinhaus hagi arribat a ser la quarta àrbitre d’aquest partit, una cosa també històrica, per cert, va ser conseqüència d’un altre gran fet. L’any 2007 també va ser la primera àrbitra a dirigir un partit masculí, tot i que aquesta vegada no va ser en una gran lliga sinó a la Segona Divisió masculinad’Alemanya. El duel va ser entre el Paderborn i el Hoffenheim.

D’ofici, policia

Notícies relacionades

De 39 anys, i pròxima a complir les 4 dècades aquest mes, la col·legiada alemanya també és policia, una cosa que explica, potser, el seu gran caràcter per dirigir un partit gran i per haver bregat amb entrenadors com Guardiola, Jürguen Klopp i Thomas Tuchel. Fins al punt que Steinhaus ha sigut part de la custòdia en una cimera delG8 que es va realitzar el 2007.

Bibiana Steinhaus ja porta 12 partits dirigits a la Bundesliga i 89 a la Bundesliga 2. Sense cap dubte, una dona que quedarà a la història com la primer àrbitra activa d’una gran lliga europea i que serà referència d’aquestes dones que lluiten per la igualtat de gènere.

Bibiana Steinhaus i la queixa de Pep Guardiola. / Foto: imago / Mortiz Müller