JUDICI A L'AUDIÈNCIA NACIONAL

Rosell rebutja que pagués o cobrés comissions pels partits de la selecció brasilera

L'expresident del Barça rebutja respondre al fiscal i només contesta a la seva defensa

El tribunal decidirà aquest dimecres si deixa en llibertat l'exmandatari blaugrana

kncrbjfnazjvitf604h4s61100 / periodico

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’expresident del Futbol Club Barcelona, Sandro Rosell, ha assegurat aquest dimarts que no va oferir el 2006 una comissió al que va ser president de laConfederació Brasilera de Futbol (CBF), Ricardo Terra Teixeira, perquè una empresa saudita aconseguís els drets audiovisuals de 24 partits amistosos de la selecció brasilera. "No hi ha ni comissions legals ni il·legals. La meva empresa va percebre una remuneració únicament per la seva intermediació", ha afirmat en el judici que se celebra a l’Audiència Nacional. judici que se celebra a l’Audiència Nacional "Aquí no hi ha pilota, ni botiga per comprar-la", ha ironitzat. Rosell està acusat, juntament amb quatre persones més, del presumpte blanqueig de 19,9 milions d’euros a través de tres operacions. El tribunal decidirà demà dimecres si deixa en llibertat l’expresident del Barça i el seu soci, l’advocat andorrà Joan Besolí, que són a la presó.

Rosell ha rebutjat respondre a les preguntes del fiscal "Ja que l’escrit de la fiscalia té tants errors i falsedats, no declararé al fiscal", ha argumentat l’exmandatari, per a qui l’acusació pública sol·licita 11 anys de presó. Per tant, només està contestant les qüestions plantejades pel seu advocat defensor, Pau Molins. La resta dels cinc imputats han seguit el mateix camí. En el seu interrogatori i sobre els càrrecs que va ostentar al Barcelona, ha confessat: "Quan es parla del Barça, salten les emocions".

L’exmandatari blaugrana ha explicat com va negociar en nom de l’empresa saudita International Sport Events (ISE)els drets de retransmissió dels partits de la selecció brasilera i com la CBF "va duplicar" els seus ingressos i la companyia adjudicatària "els va triplicar" . "Era la selecció nacional que més cobrava per partits amistosos", ha relatat. "Jo aconsellava ISE sobre quan i on jugar" i també organitzava els partits, ha afirmat.  "Si no coneixes gent, en el món del futbol no aconsegueixes res", ha insistit.

Rosell ha concretat com es van negociar els drets audiovisuals de la selecció brasilera i com funcionen els negocis en el món de la pilota. Fins i tot ha comentat com algunes decisions polítiques van influir en la decisió d’on disputar els partits de l’equip brasiler. Ha reconegut que ISE primer va voler comprar els drets de retransmissió televisiva de la lliga espanyola, però que no va ser possible. Després, va oferir a aquesta firma altres possibilitats, fins que es van decidir pels partits amistosos de la selecció brasilera.

Firma del contracte

El dia 24 de novembre del 2016, Ricardo Teixeira, com a president de la CBF, va firmar el contracte amb ISE pels drets audiovisuals de la selecció brasilera. Un dia abans, una companyia de Rosell, Uptrend Developments, constituïda a Nova Jersey (Estats Units), va rubricar el seu compromís amb ISE per la intermediació. "És normal que es faci el dia abans o el mateix dia", ha incidit.

Per tota la seva feina, ha recalcat, no va cobrar els 8,3 milions d’euros estipulats (el fiscal dona aquesta quantitat per percebuda), sinó 5,8 milions. 2,5 milions d’entrada i uns 200.000 euros per partit celebrat. Rosell anava a percentatge (10%) i, si no hagués aconseguit els drets, ha al·legat, no hauria vist ni un sol euro. És una pràctica habitual en aquest tipus de negocis. Dels honoraris es van descomptar despeses per valor de dos milions d’euros. L’imputat ha disparat contra la fiscalia: "No s’ha dignat ni a sumar ni a restar". Ha qualificat l’escrit d’acusació de "surrealista".

Al novembre del 2009, Rosell va rescindir el contracte amb ISE perquè volia aspirar a la presidència del Barça i "no podia passar mesos a l’estranger". ¿"S’adona que per ser president ha deixat de guanyar 2,5 milions d’euros?", ha preguntat l’advocat Molins. "Era la meva il·lusió i així ho vaig fer", ha contestat. Per aquesta mateixa raó, va vendre el 2010 la seva societat BSM de màrqueting esportiu, "un bombó", segons les seves paraules, a la mateixa firma saudita i que, al final, va acabar en mans d’un libanès. El fiscal considera irregular aquesta operació. L’imputat ha rebutjat que aquest negoci tingui relació amb el pagament de comissions a Teixeira. "M’encanta que la fiscalia em vegi tan visionari, però no", ha etzibat sobre com l’acusació vincula certes operacions amb el pagament de comissions.

Notícies relacionades

Respecte als moviments econòmics entre una de les seves empreses i Teixeira, Rosell ha relatat que el seu soci, Joan Besolí, era administrador de patrimonis i que un dels seus clients era l’expresident de la CBF, per a qui va fer diverses inversions. Sí que ha reconegut que va efectuar alguns negocis amb l’exdirigent brasiler o amb la seva dona, a Sardenya i Rio de Janeiro. “No té res a veure amb els drets dels partits amistosos", ha insistit. Abans de concloure la seva declaració, ha dit: "Tot el meu patrimoni és a Espanya, excepte el 50% d’un apartament a Andorra. Sent jo a la presó, el setembre passat, vaig repatriar els diners de la venda d’una societat a Londres". "Estic i sempre estaré a disposició de la justícia, perquè no tinc res a amagar i soc innocent", ha finalitzat. La seva dona, Marta Pineda, també imputada i partícip en una empresa del seu marit, ha afirmat que ella no estava al corrent dels negocis del president del Barça.

El soci

El soci de Rosell, l’advocat andorrà Joan Besolí, també empresonat, ha declarat que l’expresident del Barça li va oferir participar a la societat Uptrend i que ell només es va encarregar de gestionar l’organització dels partits amistosos de la selecció brasilera. Ha negat que participés en la negociació del contracte entre l’empresa saudita ISE i la CFB.  Això sí, ha reconegut que va administrar patrimoni del president d’aquesta confederació, Terra Teixeira, però que no hi ha cap relació entre un tema i l’altre.  Ha qualificat l’informe de la policia andorrana d’“esbiaixat i borrós”, ha rebutjat que participés en el blanqueig de diners provinents de comissions i ha aclarit que mai va sospitar que els fons d’aquests dos clients fossin de procedència il·lícita.