òbit a França

Mor el periodista Jacques Ferran, creador de la Copa d'Europa i la Pilota d'Or

Era francès, tenia 98 anys i el 1999 va rebre de la mà de Cruyff el títol a l'informador de futbol més famós del món

jacques-ferran

jacques-ferran

2
Es llegeix en minuts

Jacques Ferran, periodista estrella del diari 'L’Équipe' i de la revista 'France Football, fundador de la Copa d’Europa de futbol i de la Pilota d’Or, ha mort als 98 anys, va anunciar aquest dijous Gérard Ernault, president de l’Associació d’Antics Periodistes del diari 'L’Équipe'. Ferran es va unir al diari esportiu el 1948, i el 1955 va formar el petit equip que va servir per crear la Copa d’Europa, avui Lliga de Campions. Més endavant, el 1956, va idear la Pilota d’Or per recompensar el millor jugador europeu de l’any.

Pare de quatre fills, tots ells s’han vinculat al món del teatre francès. Philippe Ferran és director, així com la seva filla Pascale, mentre que un altre dels seus descendents, Catherine, és membre de la Comédie Française. Jacques Ferran, per la seva banda, va ser un dels cinc fills del magistrat Pierre FerranLucie, filla d’un orfebre napolità. Va passar la infància en diverses ciutats franceses, com Avinyó, Marsella, Montpeller i Rodez. A Montpeller, el 1943, va iniciar el seu ofici de periodista després de curses estudis a la Facultat de Lletres d’aquesta ciutat. 

Fitxatge per 'L’Équipe'

Va ser el 1948 quan va fitxar pel diari 'L’Équipe' de la mà de Jacques Goddet, que va arribar a ser també director del Tour de França. El va recomanar Emmanuel Gambardella, que en aquell temps era president de la Federació Francesa de Futbol. Aviat va començar a destacar a la secció de futbol d’aquest rotatiu. Al costat de Gabriel HanotJacques de Ryswick i els dirigents dels principals clubs europeus, va crear la Copa d’Europa l’abril de 1955. Va ser ell qui en va redactar les primeres regles i, sota els auspicis de la UEFA, va fer-ne la primera edició.

El 1956, com a màxim responsable de la revista 'France Football, va crear la Pilota d’Or. 'France Football’ pertany al mateix grup editor de 'L’Équipe', del qual també forma part l’empresa ASO, organitzadora de proves esportives tan importants com el Tour de França i el ral·li Dakar.

Crític d’art dramàtic

També va ser crític d’art dramàtic (d’aquí l’afició dels seus fills pel teatre) a 'La France Catholique' entre 1948 i 1953. Durant diversos anys va ser a l’equip editorial del diari esportiu fins que es va jubilar el 1985. Va rebre l’1 de febrer de 1999, de mans de Johan Cruyff, el trofeu al periodista de futbol més famós del món, en el curs d’una gala celebrada a Barcelona .

Notícies relacionades

Membre fundador de la Unió de Periodistes Esportius de França, va treballar incansablement per reconèixer el valor d’aquesta especialitat periodística al seu país al costat d’altres informadors famosos, com Félix Levitan, que també va ser director del Tour de França. El 1966 va convèncerStanley Rous, president de la FIFA, per crear una comissió de premsa encarregada de regular en les competicions mundials tots els problemes relacionats amb l’activitat dels periodistes. Ell mateix en va formar part fins que es va jubilar.

El seu diari li dedica aquest divendres una part de la portada amb el text "adeu al nostre gegant", que considera com "el més gran" a les pàgines interiors, on s’homenatja la seva figura.