L'italià Paris, campió del món de supergegant

jcarmengol46851011 epa3784  are  suecia   06 02 2019   el esquiador italiano do190206160211

jcarmengol46851011 epa3784 are suecia 06 02 2019 el esquiador italiano do190206160211 / ANDERS WIKLUND

3
Adrián R. Huber (EFE)

L’italià Dominik Paris, de 29 anys, va capturar el primer títol de la seva carrera al guanyar el supergegant delsMundials d’esquí alpí d’Åre (Suècia), prova en què, amb un temps idèntic, van compartir segon lloc l’austríac Vincent Kriechmayr i el francès Johan Clarey, que, amb 38 anys i 29 dies, es va convertir en el medallista de més edat de tota la història.

Paris va cobrir aquest dimecres els 2.172 metres de l’exigent pista Olympia, amb sortida a 1.033 metres d’altitud i un desnivell de 637, en 1 minut, 24 segons i 20 centèsimes, i va millorar en nou centèsimes el crono de Kriechmayr i Clarey, que van firmar ex aequo la segona plaça i es van penjar al pit idèntica medalla: la de plata.

Guanyar el descens delHahnenkamm, a Kitzbühel (Àustria), el més perillós i espectacular del circuit, atorga rang de gran campió en l’esport rei hivernal. I Paris ha sortit tres vegades victoriós de la monstruosaStreif; una pista en què després dels del 2013 i 2017, va firmar fa dues setmanes el seu tercer triomf, el desè en un descens de Copa del Món, en què suma dues victòries més en supergegant.

Subcampió mundial de descens a Schladming (Àustria), fa quatre anys, el sudtirolès va aprofitar el seu gran moment de forma per anotar-se, a la fi, el seu primer títol. En una campanya en què acumulava tres victòries, una en supergegant –a Bormio (Itàlia)–, i tres podis més en la competició de la regularitat.

El velocista de Merano va succeir en l’historial el ja retirat canadenc Erik Guay, que fa dos anys va guanyar, amb 35 anys, a St. Moritz (Suïssa). I, de passada, va presentar les seves credencials per ser considerat favorit per al descens de dissabte, després de dominar una prova complicada en la qual el seu compatriota Christof Innerhofer va ser quart, a 35 centèsimes de l’or; amb dos d’avantatge sobre el francès Adrien Theux, i quatre respecte a l’alemany Josef Ferstl, que va acabar sisè.

Svindal, 16è en una carrera amb molts eliminats

Paris va ser el millor a l’agressiva neu de la gèlida Åre i va capturar, en una altra vistosa carrera, el segon or d’uns Mundials que van arrencar dimarts amb la consagració definitiva de la nord-americana Mikaela Shiffrin com la nova reina de l’esquí.

La nena prodigi reciclada en devoradora de rècords, que amb 23 anys ho ha guanyat absolutament tot i avança ferm cap a la seva tercera gran Bola de Cristall, va guanyar el 'súper'. En el que es va accidentar –per fortuna, sense més conseqüències– la seva compatriota Lindsey Vonn, or olímpic, doble campiona mundial i quàdruple guanyadora de la Copa del Món, en què cap iguala les seves 82 victòries.

Vonn, de 34, posarà fi a Åre, després del descens de diumenge, a una carrera que no ha sigut encara molt més excel·lent a causa de les seves múltiples lesions. El noruec Aksel Lund Svindal, de 36, cinc vegades campió mundial, doble guanyador de la Copa del Món i de l’or en uns Jocs, que l’any passat va coronar una altra brillant trajectòria amb el títol olímpic de descens en PyeongChang (Corea), també deixarà l’esquí després d’aquests campionats.

Svindal, que es retirarà després del descens de dissabte, va acabar setzè la seva penúltima carrera, a nou dècimes de Paris. Vencedor d’una prova sense favorit clar, en una disciplina en què aquest curs s’han registrat cinc guanyadors diferents.

L’italià va guanyar una carrera complicada, en què es van prodigar les sortides de pista, entre les quals, de gent molt important, com el suís Mauro Caviezel i els austríacs Matthias Mayer i Hannes Reichelt, a l’'avi' del circuit, que al juliol en complirà 39.

Mayer, campió olímpic de la disciplina –que a Corea va afegir un altre or que havia guanyat quatre anys abans, en descens, a Sotxi (Rússia)–, va sortir després de dos terços del recorregut quan marcava el millor intermedi. Reichelt –or de la disciplina el 2015, a Vail (EUA), i plata quatre anys abans, a Garmisch (Alemanya)– també portava molt bon ritme abans d’anotar-se el 'DNF'.

El basc Etxezarreta va sortir

El basc Adur Etxezarreta, únic espanyol participant, no va aconseguir classificar-se aquest dimecres en el supergegant dels Mundials d’esquí alpí d’Åre al sortir del recorregut en la prova que va guanyar l’italià Dominik Paris.

Etxezarreta, de 24 anys, va prendre la sortida amb el dorsal 62 i no va arribar a completar els 2.172 metres de l’exigent pista Olympia, amb sortida a 1.033 metres d’altitud i un desnivell de 637. L’esquiador guipuscoà també competirà en el descens del pròxim dissabte.