LA FINAL DEL BERNABÉU

Setge als 'barras bravas' a Madrid davant del River-Boca

La policia espanyola deté a Barajas un conegut capitost radical i el deporta a Buenos Aires

Una jutge argentina autoritza la sortida del principal activista del Boca, que ja està controlat per la Policia espanyola

barra-brava

barra-brava

3
Es llegeix en minuts
Sergi López-Egea
Sergi López-Egea

Periodista

Especialista en Periodisme esportiu i ciclisme

ver +

La Policia espanyola no permetrà cap tipus de privilegi a Madrid als seguidors radicals del River Plate i el Boca Juniors, coneguts com a ‘barras bravas’. Agents i càrrecs de la policia argentina són a la capital d’Espanya des de principis d’aquesta setmana i s’estan coordinant amb comandaments espanyols per evitar qualsevol conat de violència, abans, durant i després de la final de la Copa Libertadores que els dos principals clubs argentins disputen diumenge a l’estadi Santiago Bernabéu.

La final es juga a Madrid a conseqüència dels greus disturbis que van motivar la suspensió del partit de tornada –en l’anada van quedar 2-2 a la Bombonera, l’estadi del Boca– que s’havia de jugar el 24 de novembre al Monumental del River Plate. Els dos conjunts protagonistes ja són a la capital espanyola, i ja han començat a arribar seguidors dels dos equips, tant des de l’Argentina com des de diversos punts d’Europa. Entre ells, la policia espanyola ja té identificats els principals capitostos radicals, a qui se’ls prohibirà l’accés a la ciutat o seran fortament vigilats per agents espanyols.

Vol de tornada

Aquest dijous serà deportat a Buenos Aires, previsiblement en un vol d’Iberia, Maxi Mazzaro, un dels líders històrics dels ‘barras bravas’ del Boca Juniors, que va ser retingut tot just aterrar a l’aeroport de Barajas. Se’l va identificar en el control de passaports i se li va prohibir sortir de l’aeroport. 

Així mateix, ja s’està vigilant a la capital argentinaRafael Di Zeo, el líder històric i principal activista dels ‘barras’ del Boca. Ja té reservada una habitació doble junt amb un acompanyant en un hotel de Madrid, perfectament controlat per la Policia Nacional, i disposa d’autorització judicial per sortir del seu país. Aquest dijous encara no havia volat cap a Espanya.

Mazzaro, per la seva banda, va ser identificat gràcies al fet que un viatger va tuitejar una imatge seva –és molt famós a l’Argentina–embarcant a l’aeroport de Buenos Aires. La fotografia de seguida es va fer viral a les xarxes socials i va facilitar la seva identificació a l’arribar a Espanya. Mazzaro tenia antecedents, ja que va ser acusat d’homicidi i va estar a la presó durant 18 mesos al seu país.

El responsable de seguretat

A Madrid hi ha des de principis de setmana Guillermo Madero, màxim responsable del Ministeri de Seguretat de l’Argentina del control policial en els partits de futbol, que va assegurar en declaracions a l’emissora argentina La Red que "qualsevol ‘barra’ que viatgi amb antecedents d’homicidi serà deportat per Espanya". 

Mazzaro va ser entre el 2007 i el 2013 un dels cervells de la facció radical del Boca denominada La 12, actualment enemistada amb els líders dels ‘barras’ del seu equip. "L’entrada a Madrid és diferent en cada cas i la deportació és una decisió del Govern d’Espanya. Nosaltres hem aconsellat que els aficionats que tinguin delictes de violència en el seu passat o antecedents no viatgin, perquè el Govern espanyol està molt ferm i no se’ls permetrà ingressar a l’estadi", va afegir el responsable policial. Mazzaro, en concret, havia volat a Barajas amb la seva família. 

El seguidor més ‘carismàtic’

Rafael Di Zeo és el líder 'carismàtic' dels ‘barras’ del Boca. És àmpliament conegut al seu país. Té 56 anys i un llarg historial com a seguidor radical del Boca, tot i que disposa d’una autorització de la jutge Sabrina Namer, que és la presidenta del Tribunal Oral Federal número 8 de Buenos Aires, per la qual cosa la policia espanyola, al contrari del que ha passat amb Mazzaro, no li hauria de prohibir l’entrada a Espanya. L’última decisió l’han de prendre els responsables d’estrangeria, tot i que Di Zeo podria recórrer de forma ràpida a la Justícia espanyola al disposar del permís del seu país si se’l retingués a l’aeroport, la qual cosa sembla improbable en el seu cas.

Notícies relacionades

Aquest seguidor continua amb causes obertes a l’Argentina per encobriment d’un segrest i instigació de dos homicidis en una baralla entre aficionats radicals del Boca. No obstant, segons la justícia argentina, no té risc de fuga, tot i que estigui fora de l’Argentina, per això té autorització per viatjar a Madrid. No obstant, té prohibit l’accés a qualsevol estadi de futbol, així que no se li permetrà l’entrada al Bernabéu.

Tant les autoritats argentines com espanyola segueixen treballant per provar de localitzar altres seguidors amb antecedents per violència que vulguin anar a Madrid per animar el Boca o el River, tot i que, per qüestions de seguretat, no es faran públics els noms.