Final de la Libertadores

Ajornada la final de la Libertadores per l'atac a l'autobús de Boca

El bus que portava els jugadors boquenses va ser atacat per seguidors locals i diversos jugadors van quedar ferits

Boca no va voler disputar el partit en aquestes condicions i es jugarà aquest diumenge a la tarda, a les 21 hores a Espanya

boca / ALEJANDRO PAGNI (AFP)

boca
aguasch46015822 picture released by telam showing the boca juniors team bus 181124211131

/

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La segona "final de la fi del món" es va suspendre, i aquesta vegada no per un diluvi. El que van ploure van serles pedres. Després van arribar els gasos lacrimògens i van impedir que River Plate i Boca Juniors defineixin amb normalitat qui es quedarà amb la Copa Libertadores d’Amèrica. El partit es jugarà aquest diumenge a les 21 hores d’Espanya.

L’agressió perpetrada per seguidors de River contra el bus que portava a l’estadi Monumental els jugadors rivals, i la posterior repressió indiscriminada de la policia, van acabar per mostrar el costat més vergonyant del futbol argentí. Les estelles de vidre als ulls de Pablo Pérez, el capità boquense, van quedar com a imatges inequívoques de la violència.

La Federació Regional (Conmebol) i la mateixa FIFA, amb Gianni Infantino al capdavant, van pressionar perquè el partit es disputés igualment.“Ens estan obligant que juguem. No es pot creure», es va queixar Carlos Tévez. La situació era tan anormal que el mateix president de la Conmebol, el paraguaià Alejandro Domínguez, va haver de tornar sobre els seus passos. “Un (per Boca) no vol jugar i l’altre (River) no vol guanyar d’aquesta manera”, va dir.

Emboscat per seguidors

Tot va començar dues hores i mitja abans de l’hora assenyalada per a la final. El bus s’acostava a l’estadi custodiat d’un i un altre costat per motociclistes de la policia. Però, a poques illes del Monumental, va ser emboscat per seguidors de River que ocupaven el carrer com si es tractés d’una “zona alliberada”.Van ploure projectils i van trencar les finestres. Les forces de seguretat hi van intervenir de la pitjor manera.

“Per intentar dispersar els seguidorsva ser pitjor el remei que la malaltia”,va assenyalar el diari ‘Clarín’. Les esteles dels gasos van entrar dins del vehicle. El planter de Boca va arribar al vestuari d’una manera impensable. Uns van vomitar. D’altres van tenir dificultats per respirar i reaccions al·lèrgiques. I fins i tot es van reportar lesions. El conductor del bus va descendir a punt del desmai.“Així no es pot jugar”,va protestar Christian Gribaudo, un dels principals dirigents de l’equip afectat. Guillermo Barros Schelloto, l’entrenador boquense, va dir el mateix.  

Pérez se’n va anar en una ambulància a una clínica pròxima. Marcelo Gallardo, el míster de River, es va solidaritzar amb l’“enemic” històric. Ell sabia molt bé les conseqüències d’un atac sorprenent. Tres anys enrere, però a La Bombonera i durant els vuitens de final de la Libertadores, els jugadors de River van inhalar elgas pebrellançat per un seguidor de Boca amb total impunitat. Aquell incident va obligar a donar per acabat el partit i els locals van quedar eliminats.

El perill sempre és latent en el futbol argentí, que des del 2013 es juga sense la presència dels seguidors visitants i, malgrat aquesta restricció, no va poder evitar la mort de 48 persones. Però aquesta vegada van ser els seguidors de River els protagonistes de la pàgina negra. Poques hores abans de la final, la policia havia aplanat la casa del líder de la “barra brava”, coneguda com“Los borrachos del tablón”.

Notícies relacionades

Al domicili d’Héctor Godoy van trobar 300 entrades i gairebé 200.000 euros. La justícia era darrere del pinxo per una denúncia de venda il·legal de bitllets. L’escomesa contra el bus no semblava ser en principi aliena a la sort que va córrer Godoy.

Les 70.000 persones que havien poblat el Monumental se’n van anar frustrades a casa després que s’anunciés en dues oportunitats que el partit es jugava. Els 2000 policies designats per garantir el desenvolupament normal de l’espectacle van ser insuficients. Buenos Aires, seu de la cimera del G-20 divendres vinent, quan la ciutat quedarà sota la vigilància per aire i terra, per temor d’un atemptat, no ha sigut capaç d’evitar els excessos d’"un grup d’inadaptats", com els va anomenar Domínguez. Els enfrontaments entre seguidors i policies que van tenir lloc als voltants de l’estadi no van fer més que donar-li la raó.

Temes:

Boca Juniors