LLIGA DE NACIONS

Anglaterra venç Croàcia (2-1) i deixa fora Espanya de la final a quatre

L'onze britànic remunta el marcador en els instants finals amb dues jugades a pilota aturada

zentauroepp45948228 england s midfielder eric dier  2nd r  celebrates with teamm181118172422

zentauroepp45948228 england s midfielder eric dier 2nd r celebrates with teamm181118172422 / ADRIAN DENNIS

3
Joan Domènech

Anglaterra campiona de grup i aspirant a conquerir la Lliga de Nacions i Croàcia descendida a la segona divisió. El duel a cara o creu dels rivals d’Espanya va dictar aquest desenllaç (2-1), amb la selecció esperant la decisió aliena a Las Palmas i a punt de disputar un amistós amb Bòsnia. Anglaterra es va treure l’espina de la derrota en la semifinal del Mundial amb el mateix resultat i remuntant el marcador advers, com va patir en carn pròpia a Moscou.

Amb una sacada de banda i una falta lateral. A pilota aturada, com en els vells temps (i no tan vells, en el Mundial, sense anar més lluny, Anglaterra va arribar a la penúltima estació), l’equip de Gareth Southgate va atrapar la victòria, que va tenir caires èpics i un premi formidable per com pintava el panorama.

Kane falla una ocasió a la primera part davant de Kalinic. / DAVID KLEIN (REUTERS)

Kane tanca la seva mala ratxa

Croàcia es va avançar amb un afortunat gol de rebot de Kramaric a la segona part i va ficar pressió al quadre anglès, que ja estava perdent el fil del joc.L’estratègia sempre dona un cop de mà a qui la treballa. Una sacada de banda col·locada al centre de l’àrea per Gomez va acabar amb Lingard rematant la pilota sobre la línia la fluixa rematada de Harry Kane. El primer pas estava fet. El segon el va fer qui l’havia de fer. El capità. Kane va tancar una negra ratxa de set partits sense marcar en el moment precís. Gràcies al seu instint de golejador, ficant la puntera en un centre de Chilwell que va sorprendre Kalinic.

L’empat només satisfeia Espanya, i per la seva condició de local, Anglaterra va prendre la iniciativa amb Croàcia pendent d’un error aliè. L’empenta inicial delspross  es va anar diluint amb el pas dels minuts i el quadre visitant va començar a respirar quan va poder encadenar algunes sèries de passades. Gens ofensives, per cert.

Les ocasions de gol angleses es van acumular en el primer quart d’hora, i es van fallar una rere una altra: un mà a mà de Sterling amb Kalinic guanyat pel porter, una mala rematada de Kanesol a prop del pal i una doble rematada de Kane que van salvar Jedvaj i Kalinic van concentrar les accions de més perill abans que Stones tallés un centre croat a l’àrea. Una passada enverinada de Modric a Perisic sense rematada va ser el segon senyal de vida.

Kramaric, abraçat per Brozovic, celebra el momentani 0-1 / matt dunham (ap)

Un un contra sis

La primera rematada més o menys decent de Croàcia va acabar a la xarxa. La fortuna va acompanyarKramaric  i va castigar la passivitat de la defensa britànica. Era un un contra sis. Els quatre defenses (i dos centrecampistes) miraven amb curiositat si Kramaric seria capaç de sortir per si mateix de la seva abismal inferioritat numèrica. Fent voltes i floretes, va xutar. La pilota, frenada pelfrec sobre Dier, va descompassar el vol de Pickford per agafar-la.

Anglaterra va jugar amb la seva velocitat característica, però amb les variacions que genera el seu nou model. L’històric 4-4-2 ha sigut esquivat per Southgate, que aposta clarament pels extrems. No va abandonar aquesta idea amb la momentània derrota, només la va modificar: va retirar Rushford per l’emergent Sancho i va canviar de banda Sterling. La velocitat es va tornar en pressa, i la pressa en precipitació. Calia aturar-se per retrobar el fil. Amb la pilota aturada es va aclarir Anglaterra.

Fitxa tècnica

Anglaterra: Pickford, Walker, Gomez, Stones, Chilwell, Barkley (Alli, m. 64), Dier, Delph (Sancho, m. 73), Sterling, Kane, Rushford (Lingard, m. 73).

Tècnic: Gareth Southgate.

Croàcia: Kalinic, Vrsaljko (Milic, m. 26), Lovren, Vida, Jedvaj, Vlasic (Rog, m. 79), Brozovic, Kramaric, Modric, Perisic, Rebic (Brekalo, m. 46).

Tècnic: Zlatko Valic.

Gols: 0-1 (m. 57) Kramaric es regira a l’àrea i el seu xut amb la cama dreta frega Dier i despista Pickford. 1-1 (m. 78) Lingard empeny la pilota sobre la línia de meta. 2-1 (m. 85) Kane posa la puntera en una falta llançada per Chilwell.

Àrbitre: Tasos Sidiropoulos (grec).

Targetes: Barkley (m. 26), Brozovic (m. 67), Jedvaj (m. 67), Lovren (m. 89).

Estadi: Wembley.