Racisme en l'esport

Polèmica a Alemanya per l'adeu d'Özil a la selecció després de ser criticat per la seva cimera amb Erdogan

"És un senyal alarmant que no se senti estimat en el seu país ni representat per la DFB per racisme", diu una ministra

44417660 60

44417660 60 / LUIS ACOSTA (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra alemanya de Justícia, Katarina Barley, va qualificar aquest dilluns de "senyal alarmant" la decisió del germanoturc Mesut Özil de deixar la selecció nacional.

"És un senyal alarmant que un gran futbolista com Özil no se senti estimat en el seu país ni representat per la DFB per racisme", va escriure la ministra en el seu compte a Twitter, després de les crítiques llançades pel jugador al president federatiu, Reinhard Grindel.

Özil va comunicar ahir la seva decisió de retirar-se de la selecció amb una declaració enviada en tres parts a través del seu compte a l’esmentada xarxa social, on afirmava que per a Grindel i la seva cúpula un jugador d’origen immigrant com ell només és acceptat quan es guanya, però no quan es perd.

El centrecampista, de 29 anys i fins ara peça clau en la selecció, acusava la federació de no acceptar-lo com a alemany, malgrat haver guanyat el 2014 la Copa del Món per al país on va néixer.

"Tinc dos cors, un d’alemany i un altre de turc. Vaig néixer i vaig ser educat a Alemanya. ¿Per què hi ha gent que continua sense acceptar que soc alemany?", preguntava el centrecampista, exjugador del Schalke, Werder Bremen, Reial Madrid i actualment a l’Arsenal de Londres.

Özil es va pronunciar així per primera vegada després de l’enrenou causat fa un mes i mig per una fotografia en la qual apareixia juntament amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, qüestió que va desencadenar una forta controvèrsia a Alemanya per entendre’s com un recolzament a la campanya d’aquest per la reelecció.

El jugador va explicar ara que va decidir fer-se aquesta foto perquè no fer-ho s’hauria interpretat com "una falta de respecte" envers les seves "arrels turques", i va afegir que ho "tornaria" a fer.

"Per a mi, fer-me una foto amb el president Erdogan no té res a veure amb la política o amb les eleccions, sinó amb el respecte envers el màxim càrrec del país de la meva família", va comentar.

La controvèrsia entorn de la foto va acompanyar Özil tot el Mundial de Rússia i va persistir després de l’eliminació prematura de la selecció alemanya, que defensava el títol, en la fase de grups.

La dimissió del centrecampista ha desencadenat, en paral·lel, una pluja de crítiques a la cúpula federativa, fortament qüestionada ja pel mal paper d’Alemanya a Rússia.

Notícies relacionades

Uns dies enrere, el president del Consell Directiu del Bayern de Munic, Karl-Heinz Rummenigge, va arremetre ja contra Grindel, que va qualificar d’incompetent.

Avui, l’exportaveu de la DFB, Harald Stenger, ha afirmat que Grindel és "el pitjor president federatiu de la història", en declaracions a la televisió pública ZDF i va considerar que era el moment de rellevar-lo, independentment del cas Özil.