L'ONT conclou que el trasplantament d'Abidal es va fer conforme a la legalitat

atlas-20180717-el-trasplante-de-abidal-fue-legal / periodico

3
Es llegeix en minuts

L’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) considera que el trasplantament hepàtic de donant viu de l’exjugador de futbol Eric Abidal es va realitzar "conforme a la llei" després de revisar, en col·laboració amb l’hospital Clínic i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), "tots i cada un dels passos del procés en l’àmbit de les seves competències, és a dir, des del punt de vista clínic i sanitari".

"Les dades de l’ONT confirmen que el trasplantament hepàtic d’Eric Abidal es va realitzar conforme a la legislació vigent i en la bona pràctica clínica", assenyala organització a través d’un comunicat després de concloure la seva investigació sobre el cas, a l’espera que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya emeti el seu informe final sobre la inspecció al Clínic.

Partint de les seves indagacions, l’ONT assegura rotundament que, "en contra del que han publicat algunes informacions", Abidal "va estar en llista d’espera per a un trasplantament de donant mort". "Davant de la progressió de la seva malaltia, l’equip mèdic va considerar l’opció d’un trasplantament hepàtic de donant viu, cosa que en cap cas excloïa la possibilitat del trasplantament de donant mort en cas que sorgís l’oportunitat", expliquen.

Així mateix, consideren provat que el parentiu del donant (el cosí d’Abidal, segons la versió de l’exfutbolista) ha sigut "comprovat documentalment al centre, en el primer filtre que la llei contempla per a la donació de viu", tot i que la legislació no exigeix que la donació entre vius hagi de tenir lloc en l’àmbit familiar. En definitiva, detallen que a l’hospital Clínic consta l’acta de naixement i el llibre de família tant del donant com del receptor, "dels quals es dedueix que són cosins germans".

A més, conclouen que el donant va ser sotmès a una "rigorosa avaluació medicoquirúrgica i psicosocial, en la qual van ser analitzades adequadament les seves motivacions per a la donació i la seva relació amb el receptor". El Comitè d’Ètica assistencial del centre, "com que és preceptiu", també va valorar el cas emetent una "resolució positiva", i descrivint, entre altres aspectes, "un entorn familiar, laboral, econòmic i social del donant favorable a la donació".

Després d’aquest informe, l’ONT també estima com a cert que el cosí d’Abidal va comparèixer davant de la jutge encarregada del registre civil de Barcelona abans de procedir a l’extracció de l’òrgan. En aquesta trobada, la magistrada "va tornar a comprovar documentalment la relació entre el donant i el receptor i va deixar constància que la donació es realitzava de manera lliure i altruista".

L’hospital Clínic, al seu torn, ha confirmat que al Jutjat del Registre Civil de Barcelona en el qual va comparèixer "hi ha una còpia del document d’identitat del donant", amb el qual es "parlava exclusivament francès" a través d’un membre que dominava aquest idioma "de manera fluida" a l’equip de Coordinació de Trasplantaments de l’Hospital Clínic de Barcelona, sense recórrer a un altre traductor, explica l’ONT.

ES PERSONARÀ SI ES REOBRE EL CAS PER LA "GRAVETAT EXTREMA"

Malgrat tot l’anterior, l’ONT ha anunciat que, "atesa la gravetat extrema dels fets denunciats i tenint en compte que les seves competències es limiten a l’àmbit clinicosanitari", es personarà com a acusació particular en el supòsit que la jutge decideixi reobrir el cas.

Notícies relacionades

"Si aquests fets no s’investiguen fins al fons, es pot generar desconfiança entre la ciutadania sobre el procés de donació d’òrgans, que permet salvar milers de vides al nostre país cada any", justifica l’ONT, que s’ha posat a disposició de la fiscalia i de la Guàrdia Civil per proporcionar-los "qualsevol tipus d’informació" que puguin necessitar en relació amb el cas.

Finalment, l’entitat remarca la seva "tolerància zero" amb el trànsit d’òrgans i "agraeix als ciutadans i mitjans de comunicació la seva confiança en el sistema espanyol de trasplantaments".