EPICENTRE DEL FUTBOL INTERNACIONAL

Així és l'estadi olímpic Lujniki, on es jugarà la final del Mundial 2018

L'escenari del França-Croàcia és, amb els seus 81.500 seients, el camp amb més capacitat de Rússia i ha allotjat concerts de Michael Jackson, Rolling Stones i Madonna

zentauroepp43750511 soccer football   world cup   opening ceremony   luzhniki st180614164303

zentauroepp43750511 soccer football world cup opening ceremony luzhniki st180614164303 / MAXIM SHEMETOV

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’estadi que acollirà aquest diumenge la gran final del Mundial de Rússia entre França i Croàciagran final del MundialFrança i Croàcia és un modern recinte conegut en l’era de la Unió Soviètica com a estadi Central Lenin, i que ara respon al nom de Lujniki. Situat al barri del mateix nom de Moscou, a uns cinc quilòmetres al sud-oest del Kremlin, és amb els seus 81.500 seients, tots coberts, l’estadi amb més capacitat de Rússia.

L’escenari de l’apassionant França-Croàcia deu el seu nom alsprats inundables en la corba del riu Moscova i forma part del Complex Olímpic Lujniki, construït per alsJocs Olímpics de Moscou de l’any 1980. D’allà va passar a utilitzar-se principalment per a partits de futbol, i més concretament com a camp de l’Spartak de Moscou.

També va ser un dels pocs grans estadis europeus que va utilitzar, a causa del clima extrem de Rússia, un terreny de joc artificial amb gespa FieldTurf, tot i que es va tornar a instal·lar temporalment un camp de gespa natural per a la final de la Champions League del 2008. Aquell partit de rivalitat anglesa va enfrontar el Manchester United amb el Chelsea i es va decidir per penals (després d’acabar 1-1) a favor del llavors equip de Cristiano Ronaldo: els diables vermells.

Reforç sintètic

Per a aquest Mundial es va col·locar a la pista un sistema híbrid amb una sofisticada tecnologia denominada SIS Grass, que consisteix en un 95 % de gespa natural amb reforç sintètic. Quan l’herba va créixer, els experts van cosir fibres artificials que arribaven fins a 18 centímetres per sota de la superfície del terra, la qual cosa enforteix les arrels.

Al tractar-se d’un estadi multiusos també s’utilitza, de tant en tant, per a altres esdeveniments esportius i fins i tot musicals. Per allà han passat la final del Campionat del Món d’hoquei sobre gel  entre Suècia i la Unió Soviètica (a la qual van assistir 55.000 espectadors que van establir un nou rècord del món el 1957), la Universiada d’Estiu 1973, el Moscow Music Peace Festival 1989 i els primers Jocs Mundials de la Joventut el 1998.

Notícies relacionades

A l’estiu del 2013 va allotjar la Copa del Món de Rugbi 7 i el Campionat Mundial d’Atletisme. Dins de la llarga nòmina d’estrelles que han exhibit les seves habilitats musicals a Lujniki figuren el mort Michael Jackson, els Rolling Stones, Madonna, Metallica, Kino i U2.

Tragèdia històrica

Però el coquet estadi moscovita guarda també en el seu historial un tristíssim episodi que va acabar en tragèdia el 20 d’octubre de 1982. Aquell dia es jugava un partit de la Copa de la UEFA entre l’Spartak de Moscou i el Haarlem holandès. Durant el partit es va produir una allau humana motivada per l’embús que van formar centenars de persones que volien tornar a l’estadi a l’aconseguir l’equip local el seu segon gol. La marea humana es va trobar desgraciadament amb altres centenars d’aficionats que volien sortir de l’estadi, la qual cosa va provocar 300 morts i 61 ferits, la majoria d’ells adolescents.