CANVI D'ESTIL

Un Mundial a l'anglesa

Rússia 2018 ha batut el rècord de gols a pilota aturada i s'està caracteritzant pel joc directe de la Premier League

zentauroepp44201251 england s harry maguire shouts as he celebrates after scorin180709110730

zentauroepp44201251 england s harry maguire shouts as he celebrates after scorin180709110730 / Francisco Seco

2
Es llegeix en minuts
Irati Vidal / Barcelona

Anglaterra ha tornat a les semifinals d’un Mundial 28 anys després i sembla que, com diuen els britànics, "football is coming home" (el futbol torna a casa). No només per la classificació històrica de la seva selecció, que també, sinó per la influència de la Premier League en aquest campionat i pel canvi d’estil que ha viscut el futbol mundialista durant l’últim mes.

I és que, de l’Espanya i l’Alemanya de la possessió i del futbol més elaborat, s’ha passat al domini total del joc directe, dels gols d’estratègia i de la pilota aturada. O el que és el mateix, s’ha passat al futbol anglès, al de la Premier. Així ho reflecteixen els partits, directes i vibrants fins als últims instants, i les dades. El 43,3% dels gols d’aquest Mundial (68 dels 157 totals) han arribat des de l’estratègia a pilota aturada. Pràcticament la meitat.

El 43,3% dels gols del Mundial han arribat a pilota aturada

Es tracta d’un registre històric que supera amb escreix els anteriors mundials. Perquè al Brasil 2014, per exemple, només el 28% de les dianes van arribar a pilota aturada i l’estadística més semblant data de 1998, quan França es va coronar campiona en el seu propi Mundial i el campionat va acabar amb un 35,7% de gols a pilota aturada.

La Premier més mundialista

Amb aquestes dades en mà no és estrany que FrançaBèlgicaCroàcia Anglaterra hagin arribat a les semifinals, ja que excepte els balcànics, especialistes des dels 11 metres, la resta de combinats es nodreixen del joc i els futbolistes de la Premier League. La màxima competició del futbol anglès tindrà 40 representants en les semifinals de Rússia 2018: tota la selecció anglesa i una bona part dels conjunts de França i Bèlgica.

Notícies relacionades

La Lliga només té 13 futbolistes entre els quatre millors equips del món i això, al final, influeix en el joc. Anglaterra ha arribat fins a les semifinals de cap i amb 8 d’11 gols nascuts de l’estratègia o del punt de penal. França Bèlgica han mostrat un gran domini de les transicions i el contraatac. I Croàcia ha aconseguit una classificació històrica després de superar dues tandes de penals consecutives (una cosa que no passava des de l’Argentina de 1990).

Per la seva banda, els conjunts de les llargues possessions i del toc constant, dominadors del futbol internacional de l’última dècada, no han arribat ni tan sols als quarts de final. Alemanya va caure en la fase de grups, i Espanya i l’Argentina, que completen el trio de seleccions amb més possessió del torneig (tots per sobre del 60%) van ser eliminades en els vuitens de final. Els seus jugadors, a més, no apareixen en la llista dels més golejadors, que està liderada per Kane (6) i Lukaku (4). En aquest aspecte, la Premier torna a golejar LaLiga (44 gols per 36).