SUÈCIA I MÈXIC, A VUITENS

Alemanya, al carrer

Corea del Sud segella un triomf històric (2-0) que elimina els actuals campions del món en la primera fase

marcosl44012149 soccer football   world cup   group f   south korea vs germa180627190504

marcosl44012149 soccer football world cup group f south korea vs germa180627190504 / MICHAEL DALDER

4
Marcos López

Alemanya, trista, caòtica i apàtica, va morir com Alemanya. En el temps afegit, la campiona del món va quedar eliminada després que el VAR concedís com a legal el primer gol de Corea del Sud. Un gol que va arribar, precisament, de la manera més alemanya possible. Un córner, defensat de manera horrible per l’equip de Löw, va acabar sent la condemna definitiva. Va jugar tant i tant amb foc que es va acabar cremant.

A Rússia es va veure Alemanya tornar cap a casa en la primera ronda, una cosa que només havia passat el 1938. El campió, com ja li va passar a Espanya el 2014, ha quedat eliminat tot just començar el torneig. El món del futbol, commocionat. Corea del Sud fa fora Alemanya i obre la porta al futur amb una imatge icònica pels segles dels segles perquè el nou futbol que arribat de l’Àsia és capaç de tombar un gegant europeu.

Driblatge i ridícul de Neuer

Neuer, disfressat de jugador, estava en la posició de migcampista esquerrà quan va deixar desprotegida la seva porteria, després de perdre de manera inconscient la pilota a 70 metres de casa seva. Alemanya plorava perquè el gol de Son Heung- Min (m. 96) certificava el ridícul més gran que s’havia vist mai. Neuer, Löw, Alemanya... Tots, protagonistes fa quatre anys de l’històric Mineirazo al Brasil (1-7), han quedat marcats per aquesta dramàtica i imperdonable derrota. Suècia i Mèxic, alleujada i agraïda per la caiguda germànica, passen als vuitens de final. El campió, desfet moralment, torna cap a casa. Va acabar última de grup i tots es van portar les mans al cap i van plorar aquesta desgràcia que els perseguirà sempre.

Futbol pastós

Alemanya no anava fina. Gens fina. El seu futbol s’ha tornat pastós, lent i, sobretot, previsible. Almenys, en els primers 45 minuts en què va monopolitzar la pilota (va tenir un 75% de possessió), però amb prou feines va inquietar la disciplinada selecció sud-coreana. Özil va tornar a ser titular, però sense pes ni influència en el joc ofensiu de l’actual campiona del món. Alemanya no feia malament amb la pilota a l’ordenada defensa de la selecció de Shin Tae Yong, que va viure la primera meitat amb més comoditat de la qual és podia imaginar.

És més, una de les millors ocasions del partit va arribar en un llançament de falta directa donés de fora de l’àrea de Jung Woo-Young. No semblava gens complicat per a Neuer aturar aquella pilota. Però no es sap per quina estranya raó el seu cos va anar cap a la dreta i li van quedar les mans cap a l’esquerra. O sigui, que va estar a punt de fer ‘un De Gea’. El porter del Bayern Munich va tenir, això sí, la sort que li va faltar al porter de l’United per refusar aquell xut de Cristiano en el debut mundialista d’Espanya. Neuer, en dues accions, va acabar atrapant la pilota amb més dificultats de les previstes.

No va ser, però, l’única ocasió asiàtica. Una altra falta (en aquesta ocasió lateral, la primera va ser frontal) va provocar un desordre alemany perquè el refús inicial va acabar als peus de Son Heung-Min, que va enviar un potent xut amb la dreta que va sortir fregant el pal de Neuer. El trist equip de Löw donava males vibracions en aquest tram del partit, sense cap nervi i sense força per trencar l’estructura defensiva coreana.

Reacció breu

Alemanya va començar millor en la segona part, quan un cop de cap fantàstic de Goretzka va ser desviat de manera extraordinària per Hyeon-Woo amb una plàstica estirada que evitava el 0-1. Un parell de minuts més tard un xut de Werner s’escapava fregant el pal dret de la porteria de la selecció sucoreana, que ja no vivia tan tranquil·la com en la primera part. Era obvi (i necessari) que Löw motivés els seus jugadors per despertar-los. La reacció va durar poc.

Era quan el gol de Suècia, obra d’Augustinsson, contra Mèxic els deixava fora del Mundial. Minuts en què el drama augmentava i Alemanya era a la corda fluixa i deixavaNeuertan desemparat que va sobreviure gràcies a la innocència coreana. L’angoixa era més gran perquè la campiona del món és va descompondre com a equip, i va prendre tota mena de cingles, amb el porter del Bayern Munich transformat en un parell de jugades en un futbolista més de camp.

Hummels, Kroos...

Un altre xut enverinat de Song Heung-Min va posar l’ai al cor als alemanys perquè creien que era el gol que els enterrava definitivament. Però la pilota va sortir fregant el pal dret de Neuer, mentre Löw intentava canviar la dinàmica d’una selecció apagada i trista, que va tenir esperança fins a l’últim instant perquè els centrals germànics, especialment Hummels, no van cometre errors en aquells minuts de muntanya russa.

Va ser, precisament, Hummels qui va fallar, a només quatre minuts del final, l’ocasió de la seva vida. Ja estava com a davanter centre i va rematar de cap des de l’interior de l’àrea coreana. Estava sol. Literalment sol, però la rematada de cap va sortir fora. Moments més tard va aparèixer Kroos, amb un altre xut des de fora de l’àrea que va atrapar el felí Heyon-Woo. El pitjor encara havia d’arribar. Alemanya va acabar ridiculitzada, sense futbol, sense poder, sense caràcter. Ni tan sols va ser Alemanya. El colós ha caigut.

La fitxa de Corea de Sud - Alemanya (2-0)

<span style="font-size: 1.6rem;"><strong>Corea del Sud:</strong> Cho Hyeon-Woo (10), Lee Yong (7), Yung Young-Sun (7), Kim Young-Gwon (8), Hong Chul (8), Jang Hyun-Soo (7), Jung Woo-Young (7), Lee Jae-Sung (8), Moon Seon-Min (8), Son Heung-Min (9) i Koo Ja-Cheol (8).</span>