ANIRÀ AL BERNABÉU A L'ACABAR EL MUNDIAL

Julen Lopetegui, nou entrenador del Reial Madrid

L'actual seleccionador d'Espanya ha firmat per tres temporades i el club blanc pagarà dos milions de la clàusula de rescissió a la Federació

marcosl43721258 files  in this file photo taken on june 11  2018 spain s coa180612212101

marcosl43721258 files in this file photo taken on june 11 2018 spain s coa180612212101 / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

5
Es llegeix en minuts
Marcos López

Acorralat com ho estava Florentino Pérez al no trobar un successor per a Zinedine Zidane, que va deixar plantat el Madrid el passat 31 de maig, va mirar cap a Rússia per donar-li la banqueta del Bernabéu a Julen Lopetegui. Va ser tota una bomba. I a només tres dies del debut d’Espanya al Mundial divendres a Sotxi davant de Portugal. Un terratrèmol, l’ona sísmica del qual es va estendre des de Madrid fins a Krasnodar, on la selecció preparava amb tranquil·litat aquesta cita quan el club blanc anunciava en un comunicat oficial la contractació del tècnic basc.

A les cinc de la tarda, i a través de les seves xarxes socials, el Madrid designavaLopetegui  com l’hereu de 'Zizou', agafant per sorpresa fins i tot la federació espanyola de futbol, malgrat que Florentino Pérez, el president blanc, havia parlat amb Luis Rubiales, el nou dirigent del futbol espanyol. Va ser, segons va revelar la Cadena SER, poc abans que el club blanc fes públic el fitxatge del tècnic. Amb prou feines un quart d’hora abans per a sorpresa de la federació. A aquella mateixa hora de la tarda, Lopetegui reunia els jugadors de la selecció a l’acadèmia de Krasnodar per comunicar-los el seu fitxatge pel Madrid.

Pagament de 2 milions per la clàusula

El club blanc va executar la clàusula de rescissió de Lopetegui, fixada en dos milions d’euros, per tenir l’entrenador que no trobava. Més barat, per descomptat, que Maurici Pochettino, que no tenia oberta cap porta per abandonar el Tottenham. D’aquí les presses de Florentino, que ha escollit un tècnic que no era la seva primera opció al quedar-se sense alternatives per suplir la plantada que li va fer Zidane el passat 31 de maig.

Va renovar Lopetegui fa tres setmanes amb la federació fins al 2020; ara ha firmat amb el Madrid fins al 2021

Unes presses que han dinamitat la tranquil·litat en les hores prèvies a l’estrena al Mundial, entrant, alhora, en un territori desconegut. No es coneixen precedents de situacions així. I menys abans d’una Copa del Món.

La Federació demana "respecte per mantenir la normalitat"

"La Reial Federació Espanyola de Futbol anuncia la desvinculació del seleccionador nacional Julen Lopetegui una vegada finalitzi la participació d’Espanya al Campionat del Món de Rússia. La RFEF rebrà el pagament de la clàusula de rescissió perquè l’actual seleccionador pugui firmar pel Reial Madrid", va explicar, lacònicament, l’ens federatiu en un comunicat, a més de sol·licitar "el màxim respecte per mantenir la normalitat en la concentració de la selecció".

Una normalitat que ja no hi ha a Krasnodar. Ni hi serà al llarg de tot el Mundial perquè Lopetegui, forçat per la necessitat de Florentino, ha decidit acceptar que es faci pública aquesta decisió. Una vegada el president blanc va assumir que no podia portar ni a Pochettino ni tampoc a Allegri, el tècnic del Juventus, va accelerar, i de manera personal, les converses amb l’entrenador basc. Se li tirava el temps a sobre al Madrid, que no a la federació, despullat perquè no es va assabentar de la marxa de Zidane, per la qual cosa no tenia cap resposta.

De Vallecas al Bernabéu

Lopetegui, a més, s’enfronta a un escenari ple de tensió, amb una doble funció: dirigir Espanya en el Mundial i pensar en el Madrid del futur, obligat també a prendre decisions transcendentals com la continuïtat de Ronaldo i Bale, entre d’altres. Sense haver dirigit ni un sol partit a la Primera Divisió espanyola (va ser a la banqueta de Vallecas a Segona A i a la del Castella a Segona B) treu el cap al Bernabéu, col·locat al centre de l’escenari mundial, després d’unes setmanes tumultuoses.

No fa tant, el passat 22 de maig, Lopetegui va renovar com a seleccionador fins al 2020. No ha passat ni un mes. Ara, en canvi, firmarà, després d’unes negociacions portades personalment per Florentino, com a nou entrenador del Madrid fins al 2021, després d’haver-se alterat l’assossegat paisatge que tenia la selecció espanyola. El terratrèmol no s’acaba només amb l’anunci perquè ara falta veure la influència que tindrà en el rendiment de la selecció, a més de pertorbar la convivència.Lopeteguientenia  que, potser, seria la seva primera (i última) oportunitat d’asseure’s a la banqueta del Bernabéu.

Michel, Quique Setién, Celades i Luis Enrique són les primeres alternatives per a la banqueta de 'la Roja' a l’acabar el Mundial

Per començar, a només 48 hores de l’estrena mundialista contra Portugal compareixeran Lopetegui i Rubiales a la sala de premsa de l’estadi de Krasnodar per posar-li veu i imatge al terratrèmol que ha sacsejat la selecció espanyola, mentre el Madrid, una vegada resolt l’urgent problema de l’entrenador, busca ara reestructurar la seva plantilla. L’excel·lent consideració que tenen jugadors de tant pes com Sergio Ramos, capità blanc i d’Espanya, i Isco sobre el tècnic basc ha sigut un factor fonamental.

Unit, a més, que Florentino s’estava quedant sense opcions vàlides, per la qual cosa va tancar el fitxatge de manera urgent, executant la clàusula de dos milions com ja va fer al seu dia amb Pellegrini (quatre milions al Vila-real el 2009), Mourinho (vuit a l’Inter el 2010) i Ancelotti (quatre al Paris SG el 2013). Només Benítez (2015) i Zidane (ascendit de la Castella el gener del 2016) van arribar gratis al Bernabéu.

El Madrid ja té tècnic i Rubiales, mentrestant, es veu forçat a buscar ara el successor de Lopetegui. Michel, l’exentrenador del Màlaga, entre altres equips, es perfila com el gran candidat per prendre les regnes de ‘la Roja’ un cop acabi el Mundial de Rússia. Encara que hi ha altres opcions: Quique Setién, entrenador del Betis, tot i que té contracte fins al 2020, però amb clàusula de rescissió, que podria ser abonada per la federació, igual que Quique Sánchez Flores, l’expreparador de l’Espanyol.

Notícies relacionades

Albert Celades, l’actual seleccionador sub-21, que és a Krasnodar exercint d’ajudant de Lopetegui, seria la via continuista. Així va arribar, per exemple, Julen. A més de Michel, Setién i Celades hi ha un tècnic d’enorme prestigi que està lliure. És l’asturià Luis Enrique, exentrenador del Barcelona. Ara el problema és per a la selecció.