LA LLUITA CONTRA EL FRAU FISCAL

Hisenda demana vuit anys de presó per a Xabi Alonso

L'Advocacia de l'Estat acusa el futbolista de defraudar 2,5 milions d'euros quan estava al Madrid

jcarmengol38086443 soccer football   bayern munich news conference   uefa champ180315142119

jcarmengol38086443 soccer football bayern munich news conference uefa champ180315142119 / MICHAEL DALDER

3
Es llegeix en minuts

L'Advocacia de l'Estat, que representa l'Agència Tributària, ha demanat vuit anys de presó per al ja exfutbolista del Reial Madrid i el Bayern de Munic Xabi Alonso, una pena que si és acceptada comporta l'ingrés a la presó. El cas va ser arxivat inicialment, però l'Audiència de Madrid va ordenar reobrir-lo perquè fos jutjat, i l'exjugador s'encamina al banc dels acusats per tres delictes fiscals amb els seus drets d'imatge. El jugador defensa la seva innocència i, igual que Cristiano Ronaldo, s'ha negat a buscar un acord de conformitat amb una pena que eviti entrar a la presó, segons informa el diari digital El Confidencial.

L'Agència Tributària va enviar el cas a la fiscalia el 2015 al considerar que Alonso havia defraudat amb els seus drets d'imatge a l'usar una societat a Madeira (Portugal) fora del control del fisc. Inicialment, la fiscalia de delictes econòmics de Madrid no hi va veure delicte i va arxivar el cas després de prendre declaració als implicats. 

El jutge d'instrucció va mantenir el mateix criteri que va tenir en un primer moment la fiscalia: que allà no hi havia delicte, i el va arxivar. Va sostenir que Alonso havia aprofitat una opció fiscal per pagar menys impostos usant el territori de Madeira, no un paradís fiscal sinó part de la UE, i que això no era delicte. És una zona franca on els impostos són de menys del 5% per a empreses com la usada per Xabi. Allà va adquirir la societat Kardzali, que gestionava els seus drets d'imatge des del 2009, dies abans de fitxar pel Reial Madrid procedent del Liverpool.

L'Audiència de Madrid va considerar, però, que el cas era tan complex que veia raons per condemnar-lo i també per absoldre'l, de manera que el millor era que es decidís en un judici, i per aquest motiu Alonso s'asseurà al banc dels acusats.

L'acusació detalla pagaments a Madeira d'Adidas, Gillette, El Corte Inglés, el Reial Madrid, La Gula del Norte, Yamaha, Hugo Boss i Movistar, entre altres.

Drets d'imatge

Ara ha arribat la primera acusació. L'Advocacia de l'Estat, en un dur escrit presentat fa una setmana, detalla tots els contractes publicitaris de Xabi i l'estructura societària per la qual l'acusa. Segons això, l'agost del 2009, dies abans de fitxar pel Reial Madrid, Alonso "va simular la cessió dels drets d'imatge a Kardzali" a canvi de cinc milions d'euros que li aniria tornant aquella societat. El desembre d'aquell any, Alonso va adquirir per 5.000 euros la mateixa Kardzali a l'empresa panamenya que figurava com a propietària, que al seu torn havia comprat les accions a dues societats al paradís fiscal de les Illes Verges Britàniques. Kardzali era una societat sense empleats constituïda des d'abans del 2001 que "gaudia d'una exempció total d'impostos fins a l'any 2012, i l'any 2012 només li seria aplicable un tipus del 4%, i entre el 2013 i el 2020, del 5%".

L'acusació afegeix que Alonso va comptar amb l'ajuda del seu assessor fiscal, Iván Zaldúa, i d'Ignasi Maestre, administrador d'Igmasa, una "entitat especialitzada a facilitar aquest tipus d'estructures i a prestar serveis relacionats". Tots dos "van actuar de forma concertada" amb Alonso i "amb ple coneixement de les seves actuacions" per "defraudar la Hisenda pública espanyola eludint els impostos deguts per l'explotació dels drets d'imatge del jugador". Els acusa com a cooperadors necessaris.

Notícies relacionades

Entre el 2010 i el 2012, Kardzali va ingressar a Madeira 4,9 milions d'euros per drets d'imatge procedents del Reial Madrid, Adidas, Movistar, Procter & Gamble per anuncis de Gillette, Electronic Arts Sofware, Angula Aguinagapor publicitat de La Gula del Norte, El Corte Inglés, per anuncis de vestits Emidio Tucci, Yamaha i Hugo Boss. Segons Hisenda, Alonso va defraudar 2,49 milions, xifra que hauria hagut de tributar per IRPF si l'hagués cobrat a Espanya. Els diners que percebia tornaven de Kardzali a Alonso, "simulant que responia a la devolució del deute mantingut amb ell com a conseqüència de la cessió dels seus drets per import de 5.000.000 euros", sempre segons l'escrit d'acusació. La defensa sosté que la societat estava declarada, que la venda es va fer a preu de mercat, que Madeira està a la UE i que mai hi va haver ocultació.

Pels anys 2010 i 2012, Hisenda demana tres anys de presó per a cada un dels tres acusats i dos anys per a l'exercici 2011, quan la quantia defraudada va ser menor. En total, vuit anys per cap, en la franja mitjana de les penes tipificades per al delicte fiscal. A més, demana que aboni vuit milions d'euros (entre quota defraudada i multa). El jugador, de moment, s'ha negat a negociar qualsevol condemna de conformitat, en què si s'accepta el delicte es pacten penes de menys de dos anys. És el que han fet la majoria dels futbolistes. Marcelo, Modric, Falcao, Di María, Coentrao, Carvalho, Alexis o Mascherano han acordat pagar i una pena mínima que no comporta l'ingrés a la presó.