VIOLÈNCIA EN EL FUTBOL

Rebrota la por als 'hooligans'

La coincidència d'incidents d'aficionats en diferents camps d'Europa dispara les alarmes sobre la violència en el futbol

aguasch42481281 referees  r  and players stand in confusion on the pitch  du180312203940

aguasch42481281 referees r and players stand in confusion on the pitch du180312203940 / SAKIS MITROLIDIS

3
Es llegeix en minuts
Albert Guasch

No ha sigut un cap de setmana gaire edificant per al futbol i la seva consideració com a espectacle familiar. Els hooligans, espècimens d’aficionats que semblaven erradicats i d’una altra època, han actuat per tot Europa aquest cap de setmana. I no als voltants dels estadis, sinó a les grades, a la vista de tothom.

Han tornat les bengales, les invasions de camp, el llançament d’objectes. A Lilla, a Londres, a Salònica... Resulta irrefutable que a la FIFA i la UEFA i al futbol els ha rebrotat un problema de violència i radicalitat que necessiten aturar com més aviat millor, perquè els incidents d’a-quests últims dies no apareixen com pluges sobtades i aïllades.

El president del PAOK amb una pistola a la cintura, amenaçant l'àrbitre. / AFP

El més esperpèntic va tenir lloc a Grècia, és evident, amb un propietari fanfarró, el del PAOK, capaç d’a-menaçar sobre la gespa un col·legiat amb una pistola per un gol anul·lat, com si fos el cap d’un càrtel mexicà de la droga campant autoritari per la seva finca. Una cosa que no s’havia vist mai. El Govern grec es va veure obligat a parar el campionat.

La sorprenent profusió de bengales a l’estadi del PAOK de Salònica va fer empal·lidir les vistes en una grada del París SG-Reial Madrid. Però la Champions és la Champions i el tema va ser abordat ahir pel prefecte de policia de París, Michel Delpuech. Aquest va calcular que «es van encendre prop de 150 bengales», cosa que va provocar que el partit hagués de ser aturat fins a en dues ocasions. Ahir es va anunciar que set seguidors ultres del club francès tindran vetada la seva entrada en recintes esportius. Falta veure ara la sanció que la UEFA imposa a la rica entitat que va contractar Neymar i Mbappé. S’espera un tancament del Parc dels Prínceps.

ESPECTACLE ESGARRIFÓS / A Salònica es van veure moltíssimes torxes més. Va ser un espectacle esgarrifós, coronat amb l’actuació xulesca del propietari grecorrús del PAOK, Ivan Savvidis, però ja res sorprèn en l’esport i el futbol grec. Molt recent tenim l’impacte d’un objecte al rostre d’Òscar Garcia Junyent, tècnic actual de l’Olympiacos. I altres situacions de similar violència i excés.

Els aficionats del Lilla envaeixen el camp. / AFP

Sorprèn més a França, tot i que el PSG comença a acumular precedents. El cap policial parisenc va citar ahir el PSG-Niça del 27 d’octubre passat i el partit de Lliga contra l’Olympique de Marsella del 25 de febrer, i va apuntar a la «responsabilitat del club en la prevenció d’a-quests incidents». A Lilla, dissabte, més que bengales, va sorprendre que un important nombre d’aficionats saltessin al camp després d’un frustrant empat davant el Montpeller per increpar els seus propis futbolistes.

INQUIETUDALONDRES / A Anglaterra s’han fer  progressos enormes des de l’època negra del hooliganisme, en els anys 70 i 80. Els radicals del West Ham, en particular els famosos Inter City Firm, que van merèixer fins i tot pel·lícules i documentals, semblaven haver passat a millor vida, com els del Liverpool, o Milwall, però a Londres es van contemplar escenes desagradables que han inquietat fins i tot l’alcalde de la ciutat, Sadiq Khan.

Notícies relacionades

El president del West Ham va ser agredit amb una moneda mentre centenars d’aficionats van exterioritzar la seva fúria per una derrota terrible davant el Burnley (0-3) per a la necessitat de salvació de l’equip. La contrarietat pels mals resultats va portar també els aficionats de l’Hamburg a clavar 11 estaques en forma de creu a la gespa. El missatge era inequívoc.

Però si tot això resulta inquietant, més ho és la perspectiva d’un Mundial a Rússia, niu dels seguidors més ultres, violents i nihilistes del futbol mundial. Tot un desafiament per a la FIFA. La mala reputació es va veure agreujada pels brutals incidents a Bilbao en la prèvia del duel entre l’Athletic i l’Spartak, que va culminar amb la mort d’un agent de l’Ertzaintza. No va ser per una acció directa d’una multitud enfurismada russa. De fet, a Bilbao compten amb el seu grup de radicals temibles, l’Herri Norte, com els tenen el València, l’Atlètic i el Sevilla, però no han adquirit de moment la lletja notorietat d’altres aficions europees.