LA MARATÓ DE BARCELONA

Maritim i Chebitok es queden a les portes del rècord

Els dos kenyans triomfen en la carrera barcelonina que congrega 17.000 corredors

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Dos atletes kenyans, Anthony Maritim en homes i Ruth Chebitok en dones, han sigut els triomfadors en la 40a edició de la marató de Barcelona, que ha congregat 17.000 corredors en la sortida i que ha comptat, com sempre, amb un complet domini africà entre els atletes d'elit.

Maritim, de 31 anys i company d'entrenaments del millor especialista mundial, Eliud Kipchoge, ha liderat el triplet kenyà en homes i ha guanyat amb una marca de 2 hores, 8 minuts i 8 segons. S'ha quedat a les portes, doncs, d'un dels objectius principals que s'havien fixat els organitzadors, que era millorar els 2.07.30 del kenyà Jackson Kotut del 2010, marca que quedarà almenys un any més com a rècord de la prova. 

JORDI COTRINA

Maritim ha corregut sempre en el grup del capdavant, i al quilòmetre 38 ha fet el moviment definitiu, aguantat primer pels seus compatriotes Silas Too i Hillary Kipsambu. Però al quilòmetre 40 ja ha passat amb 15 segons d'avantatge i ha entrat vencedor 38 segons més lent que el rècord que perseguia. Haver superat els 2.08 també li ha suposat una reducció econòmica al kenyà, que s'ha quedat amb el premi de 10.000 euros destinat al vencedor, però no amb els 10.000 suplementaris per superar aquesta barrera. Too ha sigut segon, amb 2.08.26, i Kipsambu tercer, amb 2.08.53, i ha deixat enrere un trio d'etíops format per Tariku Kinfu (2.09.25), el teòric favorit Tsegay Kebede (2.09.25) i Tsedat Ayana Abeg (2.09.26).

A 45 segons

Si en homes Maritim ha quedat a 38 segons del rècord de la prova, en dones ha sigut la kenyana Ruth Chebitok la que ha acariciat la plusmarca, però s'ha quedat 45 segons curta dels 2.25.04 que havia deixat registrat la seva compatriota Helen Bekele l'any passat. Chebitok, una tímida debutant de 26 anys d'Eldoret, ha acabat en 2.25.49, davant, igualment, de tres etíops que han arribat bastant allunyades: Tsegaye Beyene (2.27.08), Worknesh Alemu (2.28.19) i Alemitu Begna (2.30.55).

Notícies relacionades

Chebitok s'ha vist perjudicada per la lesió de la llebre femenina, Tom Payn, i ha hagut de gestionar més sola els últims quilòmetres. El mateix ha passat en el sector masculí, quan un sol dels tres corredors kenyans contractats per mantenir el ritme ha pogut arribar a les rodalies del quilòmetre 30. Malgrat això, Maritim ha arribat fresc al final, encara que s'ha demostrat un any més que els últims dos quilòmetres en pujada al Paral·lel penalitzen: el kenyà ha cobert els 2.195 metres finals en 7.09.

El recorregut, en general, s'ha mostrat, no obstant, ràpid, com ho demostra que els tres primers han aconseguit la seva millor marca personal, malgrat un lleuger vent a la zona del litoral barceloní i unes quantes gotes caigudes en algun moment de la carrera.