ÈXIT DELS 'HISPANOS'

jmexposito41828663 spanish players celebrate at the end of the eurohandball eur180128230944 / Darko Bandic

Espanya conquista el seu primer Europeu d'handbol al derrotar Suècia amb un colossal Sterbik (29-23)

'Els Hispanos' firmen una segona meitat gloriosa després d'anar-se'n al descans amb dos gols de desavantatge

3
Carlos F. Marcote

Espanya ja té la corona europea que tant se li ha resistit. Els Hispanos es van treure de cop a Zagreb les espines clavades per les finals perdudes el 1996, 1998, 2006 i 2016. Suècia, que havia guanyat les quatre finals que havia disputat tot i que no arribava a cap des de fa 16 anys, no va tenir més remei que claudicar aquesta vegada davant l’admirable progressió de l’equip dirigit per Jordi Ribera, culminada amb l'aparició d'un Sterbik monumental. Va començar amb dubtes, però va posar en pràctica amb èxit rotund les variables precises per desactivar el temible rival suec, que va acabar entregat molt abans del previst a la superioritat espanyola. Amb els seus dos Mundials (2005 i 2013) i aquest Europeu, a la selecció espanyola ja només li falta el títol olímpic per arrodonir un palmarès envejable.

El conjunt espanyol estava perfectament al corrent de la idea fixa sueca de desenvolupar abans que res la seva extraordinària capacitat per fer mal al contraatac, com en la seva semifinal contra Dinamarca, i no el va poder contrarestar d’entrada a causa de la inspiració d’Appelgren a la porteria. Quatre intervencions felices del porter nòrdic van permetre al seu equip escapar-se en el marcador 4-7 i treure bon profit de les dificultats espanyoles per fer els canvis atac-defensa, que també apareixien per la rapidesa dels suecs a treure ràpid de centre a cada gol espanyol.

Falta d'encert inicial

Problemes agreujats amb la falta d’encert espanyola des de llarga i mitja distància davant una defensa 6-0 molt potent que amb prou feines deixava espais per on filtrar passades al pivot Aguinagalde i tancava amb eficàcia les portes als extrems.

Amb tot, els Hispanos van tenir paciència per no caure en la precipitació i van aprofitar l’exclusió de dos minuts de Zachrisson per posar-se un sol gol per sota (9-10) gràcies a un gran gol de mitja distància d’Alex Duixebàev en suspensió i a un gol d’Ariño a la contra. S’havien consumit 23 minuts de joc sense que Espanya acabés d’arrencar del tot i Jordi Ribera va prendre la decisió de col·locar a la porteria espanyola Sterbik, la qual cosa va resultar decisiva perquè Espanya canviés radicalment el xip després d’anar al descans per sota en el marcador 12-14.

Recital d'Sterbik

El porter serbi nacionalitzat va començar el seu recital tot just a la represa del joc, Balaguer va empatar (14-14) en un contraatac després d’una gran aturada del veterà porter (38) i els Hispanos ja no van parar. Van aconseguir encallar completament Suècia amb una defensa 5-1, amb Alex Duixebàev en posició d’avançat, i en un tancar i obrir d’ulls li van endossar un parcial de 4-0 per posar-se per sobre (15-14) per primera vegada.

A partir d’aquí Espanya va disparar les seves prestacions en tots els aspectes del joc. Sterbik es va anar engrandint davant els llançadors suecs, la defensa mixta espanyola no va deixar de respondre a satisfacció plena i en atac el joc combinatiu espanyol va acabar per descompondre una vegada i una altra l’esquema defensiu de Suècia, que a més no va trobar els espais per córrer.

Espanya domina

Tot va funcionar perfectament greixat per arribar a un parcial favorable d’escàndol –11-2 al segon temps a falta de sis minuts per al final– que només podia portar a aixecar al final el títol continental. Per rematar la feina, Alex Duixebàev també va emergir imparable en atac al tram final, en el qual Suècia només es va poder acostar a sis gols, sense possibilitat de trencar la carrera de l’equip espanyol cap a la corona europea i desfer així el malefici que el turmentava.