PATINATGE ARTÍSTIC SOBRE GEL

Javier Fernández encadena el seu sisè títol europeu consecutiu

El patinador madrileny s'imposa a Moscou i presenta candidatura als Jocs Olímpics

jcarmengol41675803 figure skating   isu european championships 2018   men s fre180119200122

jcarmengol41675803 figure skating isu european championships 2018 men s fre180119200122 / GRIGORY DUKOR

2
Es llegeix en minuts
Joan Carles Armengol

Javier Fernández segueix fent història. El patinador de Cuatro Vientos (Madrid) ha aconseguit als 26 anys encadenar el seu sisè títol europeu consecutiu de patinatge artístic sobre gel, a l'imposar-se aquest divendres al Megasport Arena de Moscou a tots els rivals en el programa lliure. Des que el 2013 va començar a Zagreb la seva gran trajectòria, Javier Fernández no ha cedit ni un sol ceptre continental i hi ha afegit, a més, dos títols mundials i dues medalles de bronze en campionats universals. El nou èxit del virtuós madrileny arriba just quatre setmanes abans dels seus tercers Jocs Olímpics d'Hivern, els de Pionchang (Corea del Sud), on el patinador intentarà treure's l'espina del quart lloc a Sotxi 2014 i penjar-se per fi una medalla olímpica, l'únic gran trofeu que li falta.

Però, de moment, el supercampió espanyol ja s'ha situat en el 'gotha' dels patinadors històrics. Amb sis títols continentals ha empatat amb l'austríac Willy Bockl, campió dels anys 20 del segle passat, i s'ha quedat a un del rus Eugeni Plusixenko, retirat fa tres anys. Davant d'ells només hi ha el suec Ulrich Salchow (9 títols entre el 1898 i el 1913) --que ha donat nom a diversos dels salts que s'executen en l'actualitat-- i l'austríac Karl Schäffer, l'únic, amb Fernández, capaç de guanyar almenys sis títols europeus consecutius. Schäffer en va encadenar vuit de seguits entre el 1929 i el 1936. Veurem fins on pot arribar l'espanyol si, després de Pionchang, decideix seguir dedicant els esforços a una modalitat que ha dignificat com ningú ho havia fet dins de l'esport espanyol.

Victòria àmplia

Javier Fernández ja havia arribat líder al programa lliure després d'haver guanyat dimecres el curt amb 103.82 punts, 12 més que el rus Dmitri Aliev. En aquella ocasió, l'espanyol va clavar un exercici basat en els acords de la pel·lícula Tiempos modernos, de Charles ChaplinTiempos modernos, un exercici que incloïa una barroca combinació de quàdruple toe i triple loop, seguit d'un quàdruple salchow i un triple axel.

Aquest divendres, l'espanyol ha posat al damunt de la taula blanca de Moscou la interpretació d'El hombre de la Mancha, amb tres quàdruples salts, que inclou l'emblemàtic quàdruple salchow. Un element que el va fer patir en l'Audi Cup de la Xina i en l'Internacional de França, i que el va tornar a fer patir a Moscou, ja que el va haver de deixar en triple i a més va recolzar la mà al gel, en una de les poques vacil·lacions d'un exercici lliure que li ha reportat 191.73 punts (el millor del dia) per a un total de 295.55.

Notícies relacionades

Amb aquests valors, Fernández ha guanyat amb una enorme amplitud, davant els russos Dmitri Aliev (274.06), de només 17 anys, i Mikhaïl Kolyada (258.90), de 22. L'altre espanyol classificat per a la final, Felipe Montoya, ha acabat el 20è entre els 24 finalistes, amb 181.72 punts. Montoya també serà als Jocs Olímpics, el mateix que el duet de dansa format per Sara Hurtado i el nacionalitzat Kirill Khaliavin, d'origen rus.

Cap al cent per cent

Javier Fernández s'ha mostrat molt satisfet del cop sobre la taula donat a Moscou a tan sols quatre setmanes dels Jocs, on competirà els dies 16 i 17 de febrer. El patinador s'havia pres l'Europeu com l'última pedra de toc en la preparació per a la cita olímpica a Corea del Sud. "Estic molt content, no em pensava que estaria a aquest nivell perquè no calculava estar al cent per cent fins als Jocs. Ha sigut un gran Europeu per a mi, a més en un lloc on m'encanta patinar, a Moscou, davant d'un públic magnífic", ha assegurat l'hexacampió continental.