FUTBOL

L'Audiència de Madrid reobre la investigació a Xabi Alonso per frau fiscal

jcarmengol36547015 bayern munich s spanish midfielder xabi alonso wipes his nos161208194030

jcarmengol36547015 bayern munich s spanish midfielder xabi alonso wipes his nos161208194030 / CHRISTOF STACHE

1
Es llegeix en minuts

L'Audiència Provincial de Madrid ha reobert la investigació judicial al futbolista Xabi Alonso per un presumpte frau fiscal comès entre el 2010 i el 2012, quan jugava al Reial Madrid. Fonts jurídiques han informat que l'Audiència Provincial de Madrid ha estimat el recurs que va interposar el fiscal en cap José Javier Polo contra el sobreseïment de la causa que va acordar fa un any el jutge d'instrucció número 40 de Madrid, un arxivament que també va impugnar l'Advocacia de l'Estat.

La decisió de l'Audiència de Madrid pretén que es reobri la investigació per determinar si els contractes de drets d'imatge del futbolista eren simulats o no a efectes de la seva tributació a Hisenda.

La Fiscalia de Madrid va denunciar Alonso el febrer del 2016 després d'investigar una denúncia d'Hisenda per frau fiscal, per mandat de la Fiscalia General de l'Estat després d'un informe inicial en què sol·licitava l'arxivament de les actuacions.

Hisenda havia descobert que Xabi Alonso havia venut els seus drets d'imatge a una firma radicada a Madeira, una operació que, segons l'Agència Tributària, era una "simulació", si bé el jutge instructor que va arxivar la denúncia va assegurar que Madeira no és paradís fiscal i que el jugador l'únic que va fer va ser aprofitar "la perícia" dels seus assessors per trobar la solució més avantatjosa als seus interessos.

Notícies relacionades

Alonso va ser un dels futbolistes denunciats per la Fiscalia de Madrid per possible delicte contra la Hisenda Pública, com els també exmadridistes Ángel Di María i Ricardo Carvalho. També s'investiga per fets similars Fabio Coentrao, actual defensa de l'Sporting de Portugal cedit pel Reial Madrid, i l'ex de l'Atlètic de Madrid Radamel Falcao.

Investigacions similars es desenvolupen a Barcelona i, per exemple, l'argentí Javier Mascherano va acceptar una condemna d'un any de presó i una multa de 815.000 euros. Mesos després, Leo Messi i el seu pare van ser condemnats a 21 mesos de presó per defraudar 4,1 milions d'euros mitjançant un entramat de societats. Dos exfutbolistes més del Barcelona investigats per fets similars són Adriano i Samuel Eto'o.