La fiscalia va voler arxivar el 'cas Alonso'

jcarmengol36547015 bayern munich s spanish midfielder xabi alonso wipes his nos161208194030

jcarmengol36547015 bayern munich s spanish midfielder xabi alonso wipes his nos161208194030 / CHRISTOF STACHE

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT / BARCELONA

La fiscal del servei de delictes econòmics de Madrid que va analitzar la denúncia de l'Agència Tributària el setembre del 2015 contra l'exjugador del Reial Madrid i ara del Bayern Munic Xabi Alonso va arribar a redactar un decret d'arxivament (aportat a la causa) de les diligències obertes, a l'estimar que el jugador no havia comès cap irregularitat penal. No obstant, i sempre segons les mateixes fonts, els seus superiors, després d'una consulta prèvia a la Fiscalia General de l'Estat, no van donar el vistiplau a l'escrit i li van ordenar que presentés la denúncia contra l'esportista.

Tant el jugador, que va declarar el mes de juliol passat, com altres denunciats pel mateix tema han demanat l'arxivament de la causa, que s'instrueix al Jutjat d'Instrucció número 40 de Madrid, precisament amb els arguments inicials sostinguts per la fiscal que va analitzar les operacions sota sospita. Però, per ara, la investigació continua. Està prevista el 22 de desembre la declaració dels inspectors d'Hisenda que van fer l'expedient tributari de Xabi Alonso.

Hisenda entén que l'actual futbolista del Bayern Munic va incórrer en un il·lícit penal al vendre els seus drets d'imatge a una societat radicada a Madeira (la mateixa que el jugador del Barça Javier Mascherano) i ocultar al fisc, per tant, més de 120.000 euros, que és la quantitat a partir de la qual la llei considera que existeix delicte. El jugador sempre ha defensat haver «complert amb totes i cadascuna de les seves obligacions fiscals». Mascherano, en canvi, va pactar al gener amb la fiscalia una pena d'un any de presó i 815.000 euros de multa per defraudar 1,5 milions d'euros a Hisenda.

Xabi Alonso és un dels cinc jugadors investigats per delicte fiscal. Els altres quatre tenen en comú haver sigut representats per l'agent portuguès Jorge Mendes i aparèixer en la documentació del 'cas Football Leaks'. Es tracta d'Ángel Di María, Ricardo Carvalho, Fabio Coentrao i Radamel Falcao.

UNA MULTA DEL 40%

En els cinc casos, la fiscalia pretén arribar a acords de conformitat amb els futbolistes que investiga, uns acords que, segons va informar ahir la Cadena Ser, passarien per la imposició d'una multa que mai seria inferior al 40% dels diners suposadament defraudats (més la devolució de la quantitat defraudada), a més a més d'una lleu pena de presó que no comportaria l'ingrés dels esportistes en un centre penitenciari.

Notícies relacionades

El 'cas Football Leaks' ha arribat també a instàncies polítiques. El grup de Ciutadans al Congrés s'unirà avui a PSOE i a Units Podem i registrarà dues peticions de compareixença del secretari d'Estat d'Hisenda i del director de l'Agència Tributària perquè expliquin què estan investigant en referència a aquest cas.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va qualificar ahir de «casos puntuals que no poden desqualificar la transparència tributària en el futbol» l'aparició d'aquestes informacions.