L'ESCÀNDOL DE LA FEDERACIÓ ESPANYOLA

El jutge imposa una fiança de 300.000 euros a Villar per poder sortir de la presó

El seu fill Gorka haurà de pagar 150.000 per abandonar la presó

rpaniagua39465695 files  this file photo taken on july 21  2016 shows presiden170731141650

rpaniagua39465695 files this file photo taken on july 21 2016 shows presiden170731141650 / JAVIER SORIANO

3
Es llegeix en minuts

El jutge Santiago Pedraz va imposar ahir una fiança de 300.000 euros a l’expresident de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Ángel María Villar, una altra de 150.000 euros al seu fill Gorka i una altra de 300.000 euros al vicepresident Juan Padrón, per poder abandonar la presó en la qual van ingressar el 20 de juliol. El magistrat de l’Audiència Nacional va adoptar aquesta decisió en un acte al considerar que no hi ha fundat risc de fuga de cap dels tres a l’haver-se practicat ja les diligències considerades urgents en aquesta causa. Mentrestant, l’assemblea de la RFEF va aprovar els comptes del 2016 i el pressupost del 2017. «Jo me n’alegro molt. Em sembla magnífic que surtin de la presó», va dir Juan Luis Larrea, president de la federació espanyola, a l’acabar l’assemblea. 

Tot indica que Villar abandonarà en les pròximes hores el mòdul de Soto de Real, on ha estat 12 dies des que el jutge Pedraz va declarar el seu ingrés a la presó pel gran escàndol que envolta la federació, que ha portat el magistrat a elevar a 23 les persones investigades pel 'cas Soule'. D’elles, una dotzena ja han prestat declaració. 

Tot això es recull en l’acte que va notificar el jutge, en què s’assignen les diferents fiances per als tres mpresonats, ja que el quart, el secretari general de la federació tenerifenca, Ramón Hernández, va pagar la fiança de 100.000 euros per aconseguir sortir de la presó. Més elevada és la quantia que haurà de pagar el fill de Villar, Gorka, que actuava com un directiu de la federació malgrat no pertànyer-hi per treure rèdits en els partits amistosos de la selecció espanyola.

Villar encara no ha dimitit

Mentrestant, Juan Padrón, a la federació espanyola des del 1984, home fort i braç executor de les decisions de Villar, tindrà la mateixa fiança que Villar, 300.000 euros. Tot indica que tots tres estaran en llibertat en molt poc temps. Villar no ha dimitit com a president de la RFEF, encara que sí que ho va fer des de la mateixa presó com a vicepresident de FIFA i UEFA.

Villar va ser suspès de manera cautelar per un any pel Consell Superior d’Esports (CSD) i ara veu com es veuen rebaixades les mesures cautelars que el jutge va imposar fa 10 dies quan va acordar la presó incondicional per a Villar en el marc de l’operació Soule.

Notícies relacionades

Poques hores després que es conegués la fiança de Villar, la del seu fill i la del seu vicepresident, l’assemblea de la federació, sota la presidència de Juan Luis Larrea, aprovava els comptes en una cita monogràfica per a aquest apartat, que es va ajornar la setmana passada. El balanç i el compte de la gestió del 2016, que pujava a 160 milions el 31 de desembre  passat es va aprovar per 87 vots a favor, quatre en contra i quatre abstencions. Per la seva part, el pressupost per al 2017, 146,2 milions d’euros, també va veure la llum per 89 vots a favor, tres en contra i tres abstencions.

Presència del Barça i l'Espanyol

«La situació financera és molt bona», va dir Larrea en una cita que va comptar amb 96 assistents, entre ells només set clubs professionals (hi van assistir el Barça i l’Espanyol), seguint les directrius de Javier Tebas, president de LaLiga. Alguns clubs es van queixar d’haver de votar els comptes sense haver tingut temps per poder estudiar-los en profunditat.