¿Per què es deté Ángel María Villar? Totes les claus aquí

zentauroepp39345912 gra004 madrid  17 6 2017   fotograf a de archivo del preside170718132705

zentauroepp39345912 gra004 madrid 17 6 2017 fotograf a de archivo del preside170718132705 / Luis Tejido

2
Es llegeix en minuts
ASIER JIMÉNEZ LARZÁBAL / BARCELONA

El jutge Santiago Pedraz va ordenar aquest dimarts la detenció d'Ángel María Villar, el seu fill Gorka, el vicepresident econòmic de la RFEF Juan Padrón i el secretari de la federació tenerifenca de futbol, Ramón Hernández Baussou. El magistrat de l'Audiència Nacional va ordenar a la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil (UCO) aquestes detencions en el marc de l'operació Soule que va començar després d'una denúncia del Consell Superior d'Esports el 2016 que acusava Villar d'impulsar la celebració de partits entre la selecció espanyola i altres seleccions a canvi de contraprestacions en forma de contractes o relacions comercials per al seu fill Gorka Villar, expert en dret esportiu. 

El màxim dirigent del futbol espanyol, en el càrrec des de fa 29 anys, havia passat pels jutjats de Majadahonda per declarar, aquesta vegada pel 'cas Haití' en què la Federació hauria suposadament malversat fons que estaven destinats a la creació d'escoles de futbol i infraestructures després del terratrèmol que va destruir el país caribeny. Aquest no és l'únic cas en què el president s'ha vist embolicat. 

No obstant, Villar no ha sigut detingut per aquest ni per altres escàndols als quals s'associa, sinó per cinc delictes que se li imputen.

El primer d'aquests delictes és l'administració deslleial segons el qual Villar hauria propiciat adjudicacions de contractes a empreses del seu fill Gorka per a l'enriquiment familiar. L'empresa que està sent més investigada a aquest respecte és Sports and Advisers, que s'hauria lucrat de les adjudicacions del president de la RFEF des del 2011 amb xifres milionàries. 

El segon delicte que se li imputa és l'apropiació indeguda i el tercer és la corrupció entre particulars. Tots dos estarien relacionats amb la compra de vots que el senyor Villar hauria presumptament realitzat amb els recursos econòmics de la Federació amb l'objectiu d'assegurar-se la presidència d'aquesta a través de certes prevendes i comissions. 

GORKA VILLAR, CLAU EN AQUESTA OPERACIÓ

Notícies relacionades

La falsedat documental i l'aixecament de béns completen la llista de delictes que se'ls imputen als quatre detinguts a l'Operació Soule. Una de les figures clau en la investigació és Gorka Villar, fill del president de la RFEF, que ja es va veure tocat per un escàndol de corrupció quan era president de la Conmebol i que ara salta a la palestra com a principal protagonista segons la UCO, que hauria estat realitzant escoltes telefòniques durant els últims tres mesos i en què s'haurien descobert maniobres il·legals que resultarien en activitats lucratives per a pare i fill. 

ELS AMISTOSOS, PRINCIPALS INGRESSOS DELS VILLAR

La clau principal, no obstant, és el desviament d'ingressos per partits amistosos que es produïen a través de Sports and Advisers. Aquests partits amistosos es pactaven directament mitjançant Ángel María Villar que suposadament sempre realitzava les adjudicacions a l'empresa del seu fill des del 2011. Aquests partits amistosos provocaven grans ingressos en el compte d'aquesta empresa, que mai arribaven a parar a la RFEF, sinó que es desviaven suposadament a empreses en què els Villar serien beneficiaris.